Ainesosat: soija

Miksi käytämme reseptissä soijaa?

Käytämme Alvarin nappuloissa raaka-aineita, jotka ovat ympäristöystävällisiä. Etäisyydet minimoidaksemme suosimme lähellä tuotettua ja pohjoismaista. Ainoita syitä joustaa alkuperäkriteeristä on tilanne, jossa emme ole vielä löytäneet lähellä tuotettua raaka-ainetta, jonka ravitsemuksellinen laatu täyttäisi vaatimuksemme.

Copy of Kasvipohjainen

Uusien raaka-ainevalintojen kohdalla on tärkeää kerätä riittävästi tietoa ja osaamista ennen kuin aiemmin menestyksekkäästi käytetty raaka-ainelähde korvataan jollain uudella vaihtoehdolla. Hiilitassunjäljen pienentämiseen pyrkiessämmekään emme suostu tinkimään ruoan laadusta ja turvallisuudesta.

Hyvänä esimerkkinä tästä on kasviperäisessä nappulassa käyttämämme soijaproteiini.

Soijapapu (Glycine max) on hyvin proteiinipitoinen, lähes maailmanlaajuisesti viljelty palkokasvi. Soija on monella tapaa fiksu proteiininlähde:

  • Soijan proteiinipitoisuus on korkea ja aminohappokoostumus ihanteellinen
  • Sitä voi viljellä menestyksekkäästi melko erilaisissa ilmastoissa ja maaperissä
  • Soijan viljely kuluttaa vähemmän vettä ja ympäristöä kuin eläinperäisten proteiinilähteiden, lihan, tuotanto 1, 2.
soijataulukko

Miksi aina puhutaan proteiinista?

Koira tarvitsee elimistössään proteiinia lukuisiin eri tarkoituksiin, esimerkiksi lihasten ja luuston kehitykseen, monien aineenvaihdunnan toimintojen ylläpitoon, solujen ja vasta-aineiden muodostukseen sekä energianlähteeksi.

Proteiininlähteinä voidaan käyttää useita erilaisia, niin kasvi- kuin eläinperäisiä raaka-aineita, ja aminohappokoostumusta voidaan vielä täydentää erillisillä aminohapoilla. Koiran täysravinnon suunnittelijan on tärkeä ymmärtää eri raaka-aineiden ominaisuudet ja mahdolliset vaikutukset toisiinsa, esimerkiksi sulavuuden suhteen, tasapainoisen reseptin laatimiseksi 3.

Ympäristön kannalta kestäviä valintoja ovat tarpeettoman suuren kokonaisproteiinipitoisuuden välttäminen, ja ilmastoa mahdollisimman vähän kuormittavien proteiininlähteiden ja proteiinintuotannon sivuvirtojen käyttäminen 4.

Soija – laadukas kasviproteiinin lähde

Soijapapujen käyttöä eläinten ruokinnassa on tutkittu vuosien ajan, ja sen on näytetty olevan eri muodoissaan oivallinen raaka-aine koiran kuivaruokiin niin proteiinipitoisuutensa, aminohappokoostumuksensa kuin muiden käyttöominaisuuksiensa osalta 5, 6.

Soijaproteiinia saadaan soijapapujauheesta, josta on poistettu kuoret ja öljy sekä suurin osa hiilihydraateista. Tämän käsittelyn ansiosta erityisesti soijaproteiini on erittäin hyvin sulava, runsaasti proteiinia sisältävä raaka-aine 7.

  • Soijaproteiinin kokonaisproteiinipitoisuus on korkeampi kuin muilla yleisesti käytetyillä kasviproteiinilähteillä, kuten maissi-, herne- tai perunaproteiinilla 3.
  • Soijaproteiini sisältää kaikki koiran tarvitsemat välttämättömät aminohapot. Metioniini-aminohapon tiedetään olevan soijassa ns. rajoittava aminohappo, minkä vuoksi Alvarin kasviperäinen nappula on lisäksi täydennetty metioniinilla.
  • Soijan maittavuus on hyvä, ja sulavuuden sekä ulosteen laadun suhteen Alvarin nappulassa käytetty soijaproteiini peittoaa soijapapujauhon 7, 8, 9.

Reseptien ja raaka-ainevalintojen jatkuva kehitys

Tutkitun tiedon perusteella soijaproteiini on ensisijainen ravitsemuksellinen valintamme pääproteiininlähteeksi Alvarin nappula härkäpavulla ja kauralla -reseptissä. Nimensä mukaisesti kyseinen ruoka sisältää myös muita proteiinin lähteitä, mikä osaltaan täydentää kaikkien aminohappojen tasapainoista saantia.

Käytämme tällä hetkellä reseptissä brasilialaista, vastuullisesti viljeltyä ProTerra-sertifioitua soijaa. ProTerra-sertifiointi tarkoittaa voittoa tavoittelemattoman ProTerra Foundation -säätiön auditointia ja standardia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen, kestävän tuotannon, luonnonvarojen säilyttämisen sekä työntekijöiden ja paikallisyhteisöjen kunnioittavan kohtelun varmistamiseksi. Menestyksekkäästä soijantuotannon vastuullisuutta lisäävästä sertifiointityöstä huolimatta Brasilian soijantuotantoon liittyy yhä ongelmia: muun muassa sademetsien, ruohotasankojen ja savannien hupeneminen ja niiden ekosysteemien heikentyminen.

Etsimme paraikaa korvaavaa soijaproteiinin tuottaja lähempää, tai tapoja korvata soijaproteiini entistä enemmän muilla kasviproteiininlähteillä, tuotteen ravitsemuksellinen laatu säilyttäen.