huhtikuu, 2020

Ainesosat

Alvarin ainesosasto on tarkkaan valikoitu: yhteensovitamme tieteellisesti tutkitut koiran ravintoainetarpeet ja ympäristöystävlliset raaka-ainevaihtoehdot, eläinlääkärin ammattitaidolla.

Alvarin tuotteiden raaka-aineista

Päivitetty 08/2021

Alvarin ainesosasto on tarkkaan valikoitu: yhteensovitamme tieteellisesti tutkitut koiran ravintoainetarpeet ja ympäristöystävälliset raaka-ainevaihtoehdot, eläinlääkärin ammattitaidolla.

1. AINA: Turvallinen ja korkealaatuinen

Raaka-aineiden ja niiden toimittajien valinta tehdään aina ensisijaisesti koiranruoan turvallisuus ja laatu varmistaen – näin tuotteemme ovat tasalaatuisia ja luotettavia.

2. VALITSEMME: Ympäristöystävällisen vaihtoehdon

Reseptejä laatiessamme valitsemme aina ympäristöystävällisen vaihtoehdon: kauran tai perunan riisin tai maissin sijaan, kanan ja kalan naudan tai lampaan sijaan.

3. KUN MAHDOLLISTA: Lähellä tuotettu

Keskitymme ensisijaisesti lähellä tuotettuihin ainesosiin, joiden ilmastokuormitus on paitsi etäisyyden myös tuotannon osalta mahdollisimman pieni.

Mitä tulee tuotantoketjun läpinäkyvyyteen ja ympäristöystävällisyyteen, olemme asettaneet riman korkealle – ja teemme säkävoimin töitä sen saavuttamiseksi. Juuri tällä hetkellä me:

Raaka-aineiden alkuperä

Meillä on valikoimassamme tällä hetkellä 11 Nollapäästönappulareseptiä, 3 Hukkaherkkua, 2 märkäruokalisuketta, kakkapusseja sekä Hukkapätkä Hirveä kolmessa eri koossa. Olemme koonneet tuotteidemme kaikki raaka-aineet tähän listaan. Uusien reseptien (Ötökkä, Tyyni ja Solakka) osalta raaka-aineet ovat vielä päivittämättä.

Kaikkien tuotteidemme pohjoismaisuusaste on 84%, ja nappuloidemme pohjoismaisuusaste on 73%.

Kasvikset ja juurekset

Kasviksemme ja juureksemme tulevat Tanskasta ja Norjasta, poislukien soija ja tomaatti. Käytämme tällä hetkellä brasilialaista, vastuullisesti viljeltyä ProTerra-sertifioitua soijaa. Etsimme sille korvaavaa eurooppalaista tuottajaa. Lisää soijan käytöstä Alvarin resepteissä voit lukea täältä. Nollapäästönappula Järeässä käyttämämme tomaatti tulee Espanjasta.

 • Raaka-aineet: Hernetärkkelys, soijaproteiini, härkäpapu, pinaatti, tomaatti, perunatärkkelys, kokonainen peruna, juurikaskuitu, merilevä, juurikassokeri, perunaproteiini
 • Osuus Alvarin kaikkien tuotteiden raaka-aineista: 34 %

Siipikarja

Käyttämämme siipikarja on pääosin kanaa ja pääosin sivuvirtatuotteita (“hävikkikanaa”). Siipikarjaproteiini sisältää lisäksi hanhea ja ankkaa. Siipikarja-ainesosamme tulevat Tanskan, Ruotsin ja Pohjois-Saksan alueilta, poislukien ranskalainen kananmunajauho.

Maalaiskanalisukkeessa käytämme 100% suomalaista hävikkikanaa Naapurin Maalaiskana Oy:n tiloilta, Liedosta.

Kana on ympäristöystävällinen eläinproteiinilähde. Muihin eläinperäisiin proteiineihin verrattuna naudanlihan tuotanto aiheuttaa 7,5 kertaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin broilerintuotanto, ja sianlihakin tuplat. (Lähde: Ylen vertailu proteiinilähteiden päästöistä ja vedenkulutuksesta.)

 • Raaka-aineet: kanajauho, siipikarjaproteiini, kanarasva, kanaliemi, kananmuna, kananmaksa, ankkajauho, kalkkunajauho
 • Osuus Alvarin kaikkien reseptien raaka-aineista: 24 %

Viljat

Käytämme vain tanskalaisten viljelijöiden tuottamia viljoja. Viljat hankitaan ensisijaisesti NPG:n Ølgodin tehtaan lähitiloilta.

 • Raaka-aineet: Kaura, kuorittu kaura, ohra
 • Osuus Alvarin kaikkien reseptien raaka-aineista: 24 %

Kala

Kaikki kalamme on pohjoismaista. Tanskalainen kalajauho koostuu silakasta ja kilohailista (molemmat ovat hyvin samankaltaisia sillien heimon lajeja ja niitä pyydetään samanaikaisesti samoihin käyttötarkoituksiin). Lohiöljymme on Etelä-Norjasta Bergenin rannikolta.

Järvikalalisukkeen kala kalastetaan ja valmistetaan Suomessa. Tuotteeseen käytetään sesongeittain saatavaa kalaa, tällä hetkellä kuoretta. Hukkaherkku Muikut tulevat samalta valmistajalta (Järvi-Suomen Kalatuote Oy). Nappuloissa käytettävä kalaliemi tulee Euroopasta, mutta sen tarkempaa matkaa selvitämme vielä.

 • Raaka-aineet: kalajauho, kuore, muikku, kylmäpuristettu lohiöljy
 • Osuus Alvarin kaikkien reseptien raaka-aineista: 6%

Mustasotilaskärpäsen toukka

Käytämme Hollannissa kasvatettua mustasotilaskärpäsen toukkaa Tyyni- ja Ötökkä-resepteissämme. Raaka-ainetoimittajamme Protix kasvattaa hyönteiset syöttämällä niille elintarviketeollisuuden hedelmä-vihannesylijäämää.

Kasviöljyt

Rypsiöljymme tulee Pohjois-Saksan Hampurista, pellavansiemenet Venäjältä ja hamppuöljy Tanskasta.

 • Raaka-aineet: rypsiöljy, pellavansiemen, hamppuöljy
 • Osuus Alvarin kaikkien reseptien raaka-aineista: 5 %

Aktiiviset ainesosat

Tiettyjä yksittäisiä, pienissä määrin käytettäviä ainesosia tuomme muualta Euroopasta. Psyllium ja glokosamiini tulevat Intiasta ja Kiinasta. Näitä aktiiveja, kuten suolistoa tukevia prebiootteja, olemme halunneet lisätä resepteihimme tukemaan koiran hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Vaikka näiden ainesosien osuus kaikista raaka-aineista on pieni, etsimme pohjoismaisia toimittajia myös näille ainesosille.

 • Raaka-aineet: psyllium-kuitujauhe, mannaanioligosakkaridi, frukto-oligosakkaridi, glukosamiini, kondroitiinisulfaatti, lesitiini, panimohiiva, hydrolysoitu hiiva ja lupiini, glukoosi, mineraalit ja vitamiinit
 • Osuus Alvarin kaikkien reseptien raaka-aineista: 5 %

Yrtit, marjat ja hedelmät

Yrttejä ja marjoja tuomme Pohjoismaista ja Saksasta. Pohjoiset marjat ja yritit ovat luontainen hivenaineiden ja antioksidanttien, erityisesti karotenoidien lähde.

 • Raaka-aineet: nokkonen, voikukka, ruiskaunokki, rosmariini, mustikka, omena, ruusunmarja, karpalo, mustaherukka, tyrni
 • Osuus Alvarin kaikkien reseptien raaka-aineista: 1 %

Hirvennahka

Hukkapätkä Hirvet on tehty ja hirvet metsästetty Suomessa, yhteistyössä Kokkolan Nahkan kanssa. Alvarin Hukkapätkä Hirvi -puruluiden alkuperä on jäljitettävissä hyvinkin tarkasti: metsästysseuroilla on tietty määrä Suomen riistakeskuksen myöntämiä pyyntilupia tietyille alueille. Pieniltä seuroilta nahkoja haetaan vuodessa muutama kymmen, suuremmilta jopa satoja.

 • Raaka-aineet: 100% suomalainen hirvennahka