helmikuu, 2023

Mitä huomioida herkkävatsaisen koiran ruokinnassa?

Eläinlääkärimme Henna listasi vinkit ja opit herkkävatsaisen koiran ruokintaan.

Vinkkejä herkkävatsaisen koiran ruokintaan

Koiran ruoansulatusongelmat hankaloittavat arkea, ja joskus niiden juurisyytä voi olla vaikea selvittää. Herkkä vatsa vaatii mm. hitaita muutoksia ja hyvin sulavia kuituja. Tässä blogitekstissä eläinlääkärimme Henna kertoo, mitä huomioida herkkävatsaisen koiran ruokinnassa.

Ruoan hyvä sulavuus

Yksi tärkeimmistä ruoansulatuskanavan hyvinvointiin vaikuttavista tekijöitä on ruoan sulavuus. Tämä tarkoittaa sitä, että syöty ruoka on helposti ruoansulatuskanavan entsyymien pilkottavissa, ja ravintoaineet imeytyvät tehokkaasti.

Sulavuuteen vaikuttavat mm. käytettyjen raaka-aineiden laatu ja reseptin kokonaisuus. Raaka-aineiden sulavuutta voidaan parantaa erilaisin käsittelymenetelmin, kuten kuumennuksella, joka muuttaa raaka-aineen rakennetta helpommin sulavaan muotoon (kotikeittiövertauksena vaikkapa perunan keittäminen).

Hyvin sulavaa ruokaa syövän koiran kakka on pääosin kiinteää ja sitä tulee kohtuullinen määrä.  Alvarin ruokiin on valittu mahdollisimman hyvin sulavia raaka-aineita.

Musta labradorinnoutaja istuu.
Ruoan hyvä sulavuus on tärkeää suoliston hyvinvoinnin kannalta.

Kuidut suoliston hyvinvoinnin tukijana

Kuidut ovat sulamattomia hiilihydraatteja, jotka eivät tuo ruokaan energiaa, mutta joilla on monia muita tärkeitä tehtäviä.

  • Niin sanotut liukenemattomat kuidut toimivat suoliston ’lakaisijoina’ auttaen pitämään yllä suoliston liikettä
  • Liukeneva, geeliytyvä psyllium tasapainottaa suolensisällön koostumusta, tarpeen mukaan pehmentäen tai kiinteyttäen ulostemassaa
  • Liukoisten kuitujen osalta puhutaan myös käymiskelpoisista kuiduista, jotka tukevat suoliston bakteerikannan hyvinvointia, eli toiminvat ns. prebiootteina.*

*Näiden fermentoituvien kuitujen hyödyllisessä käymisreaktiossa muodostuu aineenvaihduntatuotteita, jotka ravitsevat niin suolen bakteereita kuin suolen limakalvon seinämäsolujakin. Prebiootit ovat siis suolen bakteerikannan hyvinvointia tukevia kuituja ja vastaavia imeytymättömiä hiilihydraatteja, lisää prebiooteista Tohtori Alvarin Suuressa Ruokintaoppaassa.

Erilaisia kuituja Alvarin nappuloissa ovat mm. psyllium, juurikaskuitu, frukto-oligosakkaridit (FOS) ja mannaanlioligosakkaridit (MOS). Myös viljojen kuidut, kuten kauran & ohran beetaglukaani edesauttavati koiran suoliston hyvinvointia.

Kuitujen lisäksi pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot ovat muun muassa tulehdusta hillitsevien ominaisuuksiensa ansiosta hyödyksi myös herkkämahaisille koirille.

Sheltti makaa lattialla.
Ruoan oikea kuitukoostumus on tärkeää.

Ruoan rasvapitoisuus

Herkkävatsaiselle koiralle sopiva ruoan rasvapitoisuus riippuu mahavaivojen syystä. Mikäli koiran oireilu on enemmän mahan seudulle tyypillistä, närästyksen kaltaista oireilua, kuten röyhtäilyä, huulien lipomista, nuolemista ja epämääräistä pahaa oloa, on usein hyvä valita ruoka, jonka rasvapitoisuus on matalahko. Jos taas kyseessä on enemmänkin suolistoon liittyvät sulavuusongelmat, jotka ilmenevät esimerkiksi suurena määränä löysää ulostetta, voi olla jopa hyvä valita hieman rasvaisempi, energiatiiviimpi ruoka, jota voi syöttää pienempiä annoksia. Rasva on lähtökohtaisesi hyvin sulavaa ja pienempi annoskoko vähentää ruoansulatuskanavan kuormitusta.

Yliherkkyys ja allergiat

Toisinaan suolisto-oireiden taustalla voi olla yliherkkyys jollekin ruoan raaka-aineelle. Tällöin ratkaisu tilanteeseen voi löytyä ruokavalion yksinkertaistamisesta ja aiemmin oireita aiheuttaneiden raaka-aineiden välttelystä. Varsinaisen ruoan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös mahdollisesti käytettyihin herkkuihin, luihin ja ruoantähteisiin. Ruoka-aineallergioita on tarvittaessa syytä selvitellä yhdessä eläinlääkärin kanssa.

Hitaat muutokset!

Herkkävatsaisen koiran kohdalla on erityisen tärkeää tehdä ruokavalion muutos hitaasti, jotta suolisto ehtii tottua ruoanvaihtoon. Esimerkiksi hyvää tekevät käymiskelpoiset kuidut voivat tottumattomalla koiralla aluksi jopa aiheuttaa vatsan löystymistä, joten maltti on valttia ruokinnan muutoksessa. Pähkinänkuoressa: ruoan vaihto tulisi aina tehdä 1-2 viikon ajanjaksolla, lisäten kuppiin asteittain enemmän ja enemmän uutta nappulaa. Lisää siitä, kuinka ruoan vaihdos kannattaa tehdä ja miten selvitä yleisimmistä ongelmatilanteista ruoan vaihtoon liittyen, kirjoitimme tässä blogipostauksessa.

Ruokarytmi

Joskus herkkämahaisuuteen voi vaikuttaa myös päivittäisillä ruokintakerroilla ja niiden rytmityksellä. Omalle koiralle parhaiten sopiva ruokintarytmi kannattaa etsiä kokeilemalla: toisille herkkävatsaisille koirille sopii ruokinta useamman kerran päivässä pienempinä annoksina, toisille taas harvempi ruokinta, jolloin ruoansulatuskanava ei ole jatkuvasti ”töissä”.

Alvarin reseptit herkkävatsaiselle koiralle

Se, millainen resepti sopii kellekin koiralle riippuu toki myös yksittäisistä tekijöistä. Oikea ruoka herkästä mahasta kärsivälle koiralle löytyy parhaiten kokeilemalla eri vaihtoehtoja yllä listattujen periaatteiden mukaisesti. Muun muassa kuitujen tarve on yksilöllistä, ja mikäli koiralla on esimerkiksi ruoka-aineyliherkkyyttä voi tiettyjen raaka-aineiden välttäminen olla tarpeen. Ruoansulatusongelmista ja suolistosairauksista kärsiville koirille on olemassa myös monenlaisia erikoisruokavalioita, joita eläinlääkäri voi suositella tarkempien tutkimusten jälkeen.

Näitä ruokia suosittelemme herkkävatsaiselle koirallesi!

Herkkä-nappula on suunniteltu herkkävatsaisten tarpeisiin.

Alvarin valikoimassa on nimensä mukaan herkkävatsaisille koirille suunnattu Nollapäästönappula Herkkä. Herkkä on viljaton resepti, joka sisältää pääraaka-aineena perunaa, hävikkiankkaa ja kananrasvaa, ja kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet tasapainoiseen ruokavalioon. Herkkä-nappulan yksinkertainen raaka-ainekoostumus voi auttaa vähentämään yliherkkyysoireita ja ruoan matalahko rasvapitoisuus sopii mm. närästysoireista kärsiville koirille. Ruoka sisältää hyvin sulavaa proteiinia, kuituja ja prebiootteja herkän suoliston tueksi.

Hyönteisproteiini voi olla herkän vatsan pelastus.

Herkkä-nappulan lisäksi Nollapäästönappula Ötökkä voi olla sopiva vaihtoehto, jos koiralla on herkkä vatsa. Ötökässä pääraaka-aineina käytetään mustasotilaskärpäsen toukkaa sekä herne- ja perunatärkkelystä. Hävikkikasviksilla kasvatetut mustasotilaskärpäsen toukat ovat hyvin sulava, ravinteikas ja kestävä proteiininlähde, sekä harvinaisuutensa vuoksi hyvin herkille sopiva raaka-aine. Peruna- ja hernetärkkelys ovat luontaisesti gluteenittomia, ja maittavia hyvin imeytyvän hiilihydraatin lähteitä. Tämän lisäksi perunatärkkelys on luontaisesti hypoallerginen raaka-aine. Myös Ötökän rasvapitoisuus on kohtuullinen

Kertaus: mitä huomioida, jos koirasi on herkkävatsainen?

Ruokavalion osalta herkkävatsaisen koiran omistajan kannattaa tarkastaa muutama perusasia:

  • Ruoan tulee olla hyvin sulavaa. Huonosti sulava ruoka voi aiheuttaa muun muassa löysää ulostetta ja ilmavaivoja.
  • Ruoan oikealla kuitukoostumuksella voidaan tukea suolen hyvän bakteerikannan muodostumista sekä suolen limakalvon solujen hyvinvointia. Prebiootit voivat myös auttaa suolistolähtöisen immuniteetin vahvistamisessa.
  • Kuidut vaikuttavat myös ulosteen laatuun ja määrään. Esimerkiksi nestettä sitova psyllium-kuitu voi auttaa sekä pehmentämään että kiinteyttämään ulostetta tilanteen mukaan.
  • Ruoan sopiva rasvapitoisuus riippuu herkkävatsaisuuden taustalla olevista syistä
  • Yliherkkyyksissä ratkaisu voi löytyä tiettyjen raaka-aineiden välttämisestä
  • Pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot ovat muun muassa tulehdusta hillitsevien ominaisuuksiensa ansiosta hyödyksi myös herkkämahaisille koirille.
  • Herkkävatsaisen koiran ruokintaan ei kuitenkaan ole universaalia ratkaisua, mutta voit huomioida, että ruoka sisältäisi yllämainittuja ominaisuuksia: Alvarin valikoimasta voit kokeilla esimerkiksi Nollapäästönappula Herkkää tai Ötökkää.