Liity laumaan – saat 10% alennuksen

tammikuu, 2022

Koiran laihdutus ja painonhallinta

Milloin koira on ylipainoinen, mitä laihduttamisessa tulee huomioida ja kuinka koiran painonhallinnasta pidetään huolta? Alvarin eläinlääkäri Henna kertoo!

Koiran laihdutus ja painonhallinta

Painonhallinta on edellytys koiran hyvinvoinnille ja pitkälle iälle, joten siihen tulee kiinnittää huomiota niin pentuna kuin seniorinakin. Alvarin eläinlääkäri Henna kertoo, mitä haittavaikutuksia koiran ylipainolla on, mitä laihduttamisessa tulee huomioida ja kuinka koiran painonhallinnasta pidetään huolta.

Koiran ylipaino

Ylipaino on nykypäivänä yksi yleisimmistä koirien terveysongelmista, sillä jopa puolet koirista on lievästi ylipainoisia tai lihavia.

Ylipainon haittavaikutukset ovat moninaisia. Lihavuuden tiedetään aiheuttavan muun muassa nivelsairauksia, sydän- ja verenkiertoelimistön ongelmia ja insuliiniresistenssiä. Ylipainon aiheuttama matala-asteinen tulehdus voi ilmetä eri tavoin oireilevina tulehduksina sekä vastustuskyvyn heikentymisenä. Ylipainoisen koiran eliniän odote on myös normaalipainoista koiraa lyhyempi.

Onko koirani ylipainoinen?

Jos koiran sopiva paino mietityttää, koiraa voi verrata muihin saman rotuisiin ja samaa sukupuolta oleviin. Koiran nykyistä painoa voi myös verrata koiran kasvun loppuvaiheeseen, jolloin ylimääräistä painoa ei toivottavasti vielä ollut kertynyt. Tämä tieto voi löytyä esimerkiksi eläinlääkärin arkistoista, koirasi yksivuotisrokotuskäynnin yhteydestä. Punnituksen lisäksi tärkeä tapa arvioida koiran sopivaa painoa on niin sanottu kehonkunnon arviointi.

Normaalikuntoisella koiralla vyötärö erottuu selvästi ylhäältä päin katsottuna ja sivusta katsottaessa vatsalinja on nouseva. Kyljissä saa olla pieni kerros ihonalaista rasvaa, mutta kylkiluiden pitää tuntua kevyesti painelemalla. Kehonkunto, tai kuntoluokka (BCS, body condition score) luokitellaan asteikolla 1-9.

Koiran kehonkunnon arviointi asteikko

Asteikolla 1-9, normaalipainoisen koiran kuntoluokka on 4/5. Kuntoluokan muuttuessa yhdellä numerolla, painon katsotaan muuttuvan noin 10 %.

Esimerkiksi koiralla, jonka kehonkunto vastaa numeroa 7, on luultavasti noin 20 % ylipainoa.

Iso koira seisoo pahvilaatikon päällä.

Koiran punnituksen tulosta voi verrata 1v eläinlääkärikäynnin tietoihin

Laihdutusruokavalio koiralla

Ruokavalio on tärkeässä roolissa koiran painonhallinnassa. Tutkimusten mukaan koirien laihdutusruoassa on hyvä olla matala rasva- ja kaloripitoisuus energiansaannin rajoittamiseksi, riittävästi proteiinia varmistamaan lihasmassan säilyminen laihdutuksen aikana sekä korkea kuitupitoisuus tukemaan kylläisyyden tunnetta.

Laihduttaessa energiansaantia rajoitetaan, jotta koira kuluttaa energiaa enemmän kuin sitä ruoastaan saa. Oikean energiantarpeen määrittely riippuu koiran koosta ja ylipainon määrästä, joten helpoin on noudattaa koiran ruokapakkauksessa annettuja annosteluohjeita. Painonhallintaan tarkoitetuista ruoista pitäisi löytyä annosteluohjeistus myös vähäisempään energiantarpeeseen. Annostelutaulukosta annos valitaan aina koiran tavoitellun ihannepainon kohdalta. Suurempi laihdutusurakka on syytä tehdä yhteistyössä eläinlääkärin kanssa, jolloin eläinlääkäri voi auttaa myös ruoan oikean annostelun määrittelyssä.

Mitä valitsen laihduttajan ruokakuppiin?

Koirien valmisruoista löytyy useita painonhallintaan tarkoitettuja ruokia, joista koira saa helposti sen tarvitsemat ravintoaineet. Selvästi ylipainoisen koiran laihdutukseen on olemassa erittäin vähäkalorisia, eläinlääkärien kautta saatavia erityisruokavalioita.

Korkean kosteuspitoisuuden sisältävät säilykeruoat auttavat laimentamaan annoksen energiapitoisuutta ja niitä voi tarvittaessa yhdistää sopivaan kuivaruokaan.

Alvarin Nollapäästönappula Solakka on kevyt ruoka koiran pohjattomaan vatsaan. Vähäkalorinen ja vähärasvainen resepti auttaa painonhallinnassa sekä reilu määrä kuituja pitää nälän loitolla.

Alvarin Nollapäästönappula Kepeä on keveä ja täyttävä nappula tassuttelijalle, jolle on kertynyt tai on taipumusta kerryttää ylimääräistä luiden ympärille.

Nollapäästönappuloiden pussien kyljestä löytyy ohjeellinen annostelutaulukko painonhallintaan.

Tutustu erityisesti painonpudotukseen suunnittelemiin resepteihimme!

Labradorinnoutaja poseeraa Alvarin Nollapäästönappulapussin kanssa.

Nappulapusseissa on annostelutaulukko painonhallintaan

Ruokintakäytännöt kuntoon

Ruokavalion lisäksi koiran laihdutuksessa tärkeää ovat oikeanlaiset ruokintakäytännöt. Päivittäisen ruoan määrä on syytä punnita tarkasti. Vastuun koiran ruokinnasta voi antaa yhdelle perheenjäsenelle, jotta ruoan annostelukoko pysyy oikeana.

Päivittäinen ruoka-annos kannattaa jakaa vähintään kahteen, tarvittaessa useampaankin ruokintakertaan tasaisemman kylläisyyden tunteen ylläpitämiseksi. Hyvin ahneille, ruokansa nopeasti hotkiville koirille kannattaa harkita syömistä hidastavien kuppien käyttämistä, koska kylläisyyden tunne ehtii muodostua paremmin hitaamman syömisen aikana.

Voinko antaa laihduttajalle herkkuja?

Herkkujen ja muiden syötävien kuin varsinaisen ruoan määrä tulisi olla korkeintaan 10 % päivittäisestä energiansaannista.

Mikäli makupalat kuuluvat koiran ruokavalioon esimerkiksi koulutuksen yhteydessä, niiden sisältämät kalorit tulee huomioida päivittäisessä energiansaannissa ja muuta ruokaa vähentää vastaavasti. Myös mahdollisten puruluiden ja purutuotteiden sisältämät kalorit tulee vähentää muusta ruoasta.

Voit kokeilla, josko normaali ruokanappula olisi riittävän motivoiva koulutusnami. Tällöin koulutuksessa käytetyt nappulat voi vähentää suoraan päivittäisestä ruoka-annoksesta. Tai vaihtoehtoisesti valitse makupalaksi vähäkalorinen herkku.

Corgi kurkistaa pahvilaatikosta.

Painonhallintaan tulee kiinnittää huomiota jo pentuna

Turvallinen painonpudotus

Huomioithan, että koiran laihdutus on hidasta hommaa. Turvallinen painonpudostustahti on noin 0,5-1 % viikossa, joten pikadieettejä ei koirallekaan kannata suunnitella!

Jotta koiran laihduttaminen on turvallista, tulee ruokavalion ja ruokintakäytäntöjen olla annostelutaulukon ja eläinlääkärin ohjeistuksien mukaisia.

Riittävä liikunta ja aktiivisuus tukevat koiran painonhallintaa ja varmistavat myös lihaskunnon säilymisen mahdollisen laihduttamisen aikana. Hyvin ylipainoisten korien kanssa liikuntaa kannattaa lisätä hitaasti. Liikunnan muodoksi on hyvä valita nivelille lempeitä vaihtoehtoja, kuten uinti.

Ennaltaehkäise koiran ylipainoa

Ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin itse laihdutus, joten koiran painoa ja kehonkuntoa on syytä seurata tarkasti ja ruokintaa mukauttaa niin, että painoa ei koskaan pääsekään kertymään liian paljon. Painonhallintaan tulee kiinnittää huomioita jo koiran kasvuaikana. Pentuna ylipainoisten koirien on todettu olevan todennäköisesti ylipainoisia myös aikuisena.

Toinen tärkeä hetki koiran painonhallinnan kannalta on mahdollinen kastraatio- tai sterilaatioleikkaus, jonka jälkeen koirilla on taipumus painon nousuun ja ruokintaa kannattaa mukauttaa sen mukaisesti.