Liity laumaan – saat 10% alennuksen

toukokuu, 2022

Kurkistus koiran mieleen

Oletko ikinä ihmetellyt, mitä koirasi päässä liikkuu? Niin mekin! Toukokuun sisältöteemassamme sukellammekin koiran mieleen muun muassa koulutuksen, ravinnon ja pennun kehityksen kannalta.

Kurkistus koiran mieleen

“Dogs do speak, but only to those who know how to listen.” – Orhan Pamuk

Oletko ikinä ihmetellyt, mitä koirasi päässä liikkuu? Niin mekin! Toukokuun sisältöteemassamme sukellammekin koiran mieleen muun muassa koulutuksen, ravinnon ja pennun kehityksen kannalta.

“Vanha koira ei opi uusia temppuja”...tai oppiiko?

Nosta kätesi, jos et ole kuullut kyseistä sanontaa 🙋‍♀️Olemme sitä mieltä, että sanonta ei ole täysin totta. Pentuaikana on toki tiettyjä jaksoja, jolloin koira oppii parhaiten, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö myös vanhempi koira voisi oppia. Se vaatii vain ripauksen enemmän kärsivällisyyttä.

Koiran aivot reagoivat positiivisesti palkintoihin, minkä vuoksi kannattaa aina kouluttaa koiraasi positiivinen vahvistamisen kautta. Toisin sanoen, palkitse koiran toivottu käytös herkuilla, silityksillä, kehuilla, leluilla tai leikillä. Kaikki koirat eivät ole yhtä persoja herkuille, joten joskus lempeä äänensävy, kehut tai leikki voivat jopa toimia parempana palkintona koiralle kuin herkku.

Koiralle voi opettaa vaikka ja mitä hauskoja temppuja. Hauskojen temppujen lisäksi, koira voidaan myös kouluttaa havaitsemaan sairaus, toimimaan terapiakoirana ja nenätyöskentelyyn (muistatko Barryn, joka nenänsä avulla arvioitiin pelastaneen nelisenkymmentä ihmistä lumivyöryiltä sveitsiläisiltä alpeilta).

Vaikka koirat ovat tarpeeksi älykkäitä ymmärtääkseen puhuttua kieltä ja oppiakseen sanoja, ne eivät voi puhua meille takaisin meidän kielellä, jonka takia kehonkieli ja äänensävy ovat entistä tärkeämpiä sekä koirille että meille ihmisille kommunikoidessamme.

Muutama yleinen ele, joita koirat käyttävät kehonkielenään:

For blog article

Huulten lipominen tai haukottelu - Haukottelu ei aina ole merkki väsymyksestä vaan se voi myös kertoa siitä, että koirasi on stressaantunut. Myös liiallinen huulten lipominen voi olla merkki siitä, että koirasi on hermostunut, stressaantunut tai kokee olonsa muuten ahdistuneeksi.

Tassujen nuoleminen tai pureminen - Satunnainen tassujen nuoleminen on täysin normaalia, eikä siinä ole syytä huoleen. Jos nuoleminen tai pureminen kuitenkin lisääntyy, poikkeaa normaalista tai se keskittyy vain yhteen tassuun, se voi viitata kipuun, allergioihin tai sairauteen.

Hännän heilutus - Yleisin tarkoitus, kun koira heiluttaa häntää on, että koira on iloinen ja innostunut. Heiluva häntä voi kuitenkin signaloida myös monesta muusta, esimerkiksi hermostuneisuudesta tai pelokkuudesta. Pääsääntöisesti iloisen koiran häntä heiluu rennoin liikkein kun taas hermostuneen koiran häntä heiluu nopeammin.

"Shake it off" (🎶) - Kun koira ravistelee itseään, se ravistelee pois esimerkiksi stressaavan vuorovaikutuksen tai muun hetken toisen koiran tai ihmisen kanssa.

Alaspäin katsova koira - Kun koira on “alaspäin katsovassa koirassa” koirasi todennäköisesti kutsuu leikkiin. Jos koira kuitenkin jää asentoon pitkiksi ajoiksi, se voi myös viitata vatsakipuun.

Puppy eyes - "Anna herkkuja nyt heti kiitos"

Ravinnon vaikutus koiran käyttäytymiseen

just for blog

Myös koiran suolisto vaikuttaa koiran aivoihin ja käyttäytymiseen sekä siihen, kuinka helppoa koirasi kouluttaminen on.

Koiran ruoansulatuskanavalla on jatkuva yhteys koiran aivoihin (tätä kutsutaan suoli-aivoakseliksi). Koiran aivot ja suolisto kommunikoivat jatkuvasti toistensa kanssa suoliston bakteeriston tuottamien aineenvaihduntatuotteiden kautta, hermoston välityksellä. Muun muassa suurin osa mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Suolistoa kutsutaankin joskus toisiksi aivoiksi.

Koiran mikrobisto muodostuu miljardeista mikro-organismeista, erityisesti bakteereista. Nämä bakteerit elävät symbioosissa koiran kanssa sen suolistossa. Koira antaa bakteereille lämpimän asuinpaikan, jossa on tarjolla paljon ruokaa, vastineeksi koirat saavat paljon terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia hyötyjä bakteereilta.

Ravitsemus vaikuttaa suoliston mikrobiotaan. Paksusuoleen saapuva sulamaton ja osittain pilkottu ruoka tarjoaa ravintoa koirasi suoliston mikrobeille ja sillä on merkittävä vaikutus bakteerityyppeihin, jotka hallitsevat ja lisääntyvät koirasi paksusuolessa. Ravitsemuksen avulla on siis mahdollisuus vaikuttaa suolessa viihtyvien bakteerilajien tyyppiin ja muodostuviin aineenvaihduntatuotteisiin ja sitä kautta koiran hyvinvointiin. Esimerkiksi ruokaan lisätyt prebioottiset kuidut auttavat lisäämään hyödyllisten aineenvaihduntatuotteiden muodostumista.

Etenkin pennun oikealla ravinnolla on myös suorempi merkitys aivoille, erityisesti EPA- ja DHA-rasvahappojen osalta. Dokosaheksaeenihappo (DHA) on pitkäketjuinen monityydyttymätön omega 3 -rasvahappo ja yksi tärkeimmistä rasvahapoista aivoissa. DHA on erityisen tärkeä keskushermoston näön ja kehityksen kannalta. Tutkimukset ovat raportoineet, että DHA:lla on positiivinen vaikutus pennun muistiin ja siihen, kuinka helppo sitä on kouluttaa. Tämä on osoitettu sekä tutkimuksissa, joissa narttu on saanut lisättyä DHA:n saantia, että pennuilla, jotka ovat saaneet lisättyä DHA:ta 8-12 viikon iässä.

Nuoret eläimet voivat tuottaa jonkin verran DHA:ta alfalinoleenihaposta (ALA), mutta vain rajallinen määrä voidaan tuottaa ALA:sta. Siksi on hyödyllistä tarjota DHA:ta nartulle ja myös pennuille varhaisessa iässä ruokavalion kautta. Esimerkiksi valitsemalla koiranruoka, joka sisältää kylmäpuristettua lohiöljyä.

Alvarilla on 4 erilaista nollapäästönappulaa (Vauhti, Pirteä, Vakaa, Tyyni) jotka ovat suunniteltu nimenomaan pennun tarpeisiin ja kaikki sisältävät kalaöljyä EPA:n ja DHA:n kanssa. Voit myös ostaa villikalaöljyämme, joka on hyvä EPA:n ja DHA:n lähde.

Pennun kehityskaari

Kuten jo sanottu, kaikki koirat voivat oppia kaiken ikäisinä, mutta on totta, että koiran mieli oppii paremmin pentuna. Pennuista puheen ollen 👉🏼 eiköhän kerrata Alvarin pentuaikajana.

pennun kehityskaari for blog

0-7 viikkoa: Pentu saapuu uuteen kotiinsa aikaisintaan 7–8 viikon ikäisenä. Tähän asti pentu on elänyt sisarusparven keskellä ja emä on huolehtinut siitä. Elämä on ollut nukkumista, syömistä, leikkimistä ja maailman ihmettelyä.

7-10 viikkoa: Pentusi sosiaalistumisen herkkyyskausi on voimakkaimmillaan, nyt on siis otollinen aika uusille kokemuksille. Pentu pääseekin ison muutoksen äärelle kun uusi koti ja seikkailut odottavat luovutuspäivänä. Muistathan että ei kaikkea uutta kerralla, vaan aloita pennun tutustumisesta uuteen perheeseen.

10-12 viikkoa: Aika valloittaa maailma tai ainakin tutustua siihen.

3-6 kuukautta: Pentusi on saavuttanut uuden ikävaiheen. Jihuu! Pentu on vielä miellyttämishaluinen ja osaa jo keskittyä paremmin – eli nyt on sopiva aika lisätä koulutushetkiä.

7-12 kuukautta: Pieni pentusi saavuttaa murrosiän 7–12-kuisena. Koska hajujen maailma alkaa kiinnostamaan yhä enemmän, voi tuntua siltä että pennun korvat ovat kadonneet. Myös “mörköikä” eli pelokas, epäröivä käytös osuu usein näille tienoin. Vaan ei huolta, se menee ohi! Uuden opettamisen sijasta kannattaa keskittyä vahvistamaan jo opittua.

1-vuotias: Koirasi on nyt jo melkein aikuinen!

Pennun kasvattaminen voi tuntua ylivoimaiselta, koska on niin monia asioita, jotka on otettava huomioon ja muistettava. Lyhyesti sanottuna, jos keskityt näihin kolmeen asiaan, yhteinen matkanne tulee alkamaan loistavasti:

  • Sosiaalistaminen: Uusiin ympäristöihin, uusiin ihmisiin, uusiin koiriin.
  • Yksin kotona oleminen: Jätä koirasi tee-se-itse lelun kanssa!
  • Rauhoittuminen: Kun koira osaa rauhoittua, se tekee ylläolevista asioista paljon helpompaa!

Ja vielä yksi asia, joka kannattaa muistaa. Nauti kyydistä. 💚

Tiesitkö nämä faktat...

🐶 Eräs tutkimus on osoittanut, että vaikka useat luonteenpiirteet ovat perinnöllisiä, kuitenkin vain 9 % koiran persoonallisuudesta voidaan selittää sillä, minkä rotuinen koira on kyseessä.

🌙 Oletko koskaan katsonut nukkuvaa koiraasi ja miettinyt, mitä sen päässä tapahtuu? Myös koirat nimittäin näkevät unia, uskotaan että pienet rodut näkevät enemmän unia kuin suuret rodut.

😊 Sen lisäksi, että koirat käyttävät hajuja ihmisten erottamiseen, ne tunnistavat ja erottavat ihmiset myös kasvojen perusteella.

🐶 Koirat ovat yhtä älykkäitä kuin 2-vuotias lapsi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että keskimääräinen koira tunnistaa sanoja ja eleitä yhtä hyvin kuin 2-vuotias lapsi.

🧠 Kuten ihmisillä, myös koirilla on tunteita ja vastaavia hormoneja ja kemiallisia muutoksia aivoissa. Koirat kokevat kuitenkin enimmäkseen yksinkertaisia tunteita, kuten pelkoa, jännitystä tai kiintymystä.

🎨 Näkevätkö koirat todella vain mustavalkoisena? Tämä ei ole täysin totta. Vaikka koirat eivät näe täsmälleen samassa värissä kuin me ihmiset, he näkevät varmasti paljon muutakin kuin vain mustaa ja valkoista. Koirat näkevät erilaisia värejä, ja erityisesti sinisen ja keltaisen sävyjen tulisi olla suhteellisen selkeitä karvaisille ystävillemme, kun taas jotkut vihreän ja punaisen sävyt voivat olla vaikea erottaa toisistaan.

👀 Pennut syntyvät kuuroina ja sokeina. Useimmat pennut avaavat silmänsä ja reagoivat ääniin noin kahden viikon kuluttua.

Loppusanat

Koiran mieli on hurjan mielenkiintoinen aihe, johon vaikuttaa moni asia, ja josta riittäisi vielä paljon kirjoitettavaa. Tässä kuitenkin tämän kirjoituksen merkittävimmät havaintomme aiheesta pähkinänkuoressa:

🥜 Kehonkieli ja äänet ovat tärkeässä roolissa koiran ja ihmisen kommunikoidessa keskenään.

🥜 Ravinnolla on merkitys myös koiran mieleen (Psst...tiesithän, että voit varata ajan eläinlääkärimme Hennan ruokintaneuvontaan jos kaipaat yksilöllistä neuvontaa koirasi ruokintaan)

🥜 Koira oppii parhaiten pentuna, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö myös iäkkäämmälle koiralle voisi opettaa yhtä jos toista uutta temppua.

Muista myös kärsivällisyys ja se, että koirat ovat kaikki omia upeita yksilöitään. Ota siis aikasi rauhassa tutustuaksesi uuteen ystävääsi. ❤️