marraskuu, 2022

Lelujen tarina: Alvarin Uusiolelu – Puuha

Ruoalla on suurin vaikutus koirasi hiilijalanjälkeen, ja siksi aloitimme siitä. Koiran elämään kuuluu kuitenkin paljon muutakin kuin ruokaa (vaikka labradorinnoutaja saattaisikin olla eri mieltä 😉), ja lelut ovat iso osa koulututusta, leikkihetkiä ja halituokioita.

Ruoalla on suurin vaikutus koirasi hiilijalanjälkeen, ja siksi aloitimme siitä. Koiran elämään kuuluu kuitenkin paljon muutakin kuin ruokaa (vaikka labradorinnoutaja saattaisikin olla eri mieltä 😉), ja lelut ovat iso osa koulututusta, leikkihetkiä ja halituokioita.

Suurin osa saatavilla olevista koiranleluista on kaukana vastuullisesta, joten päätimme ottaa haasteen vastaan ja soveltaa tuotekehitysfilosofiamme hyvää koirallesi ja ympäristölle myös leluihin.

Seuraavaksi Alvar Petin designer Valentina esittelee lelujemme suunnitteluprosessia!

Tehtävänanto

Aloittaessamme tätä projektia ja seikkailua kohti uutta tuotekategoriaa, asetimme itsellemme sääntöjä ja vaatimuksia, jotka ohjaisivat suunnitteluprosessia. Näitä olivat:

 • Tarvepohjainen ja käytännöllinen
 • Turvallinen koirille
 • Kestävä
 • Mahdollisimman paljon kierrätettyjä materiaaleja
 • Paikallinen- tai lähituotanto

→ Niin pieni hiilijalanjälki kuin mahdollista. ✔️🐾

Lineaarinen vs. kiertävä muotoilu

Pääosaamisemme on ravitsemuksessa, jossa ainoa tuotteen elämänkaaren lopussa jäljelle jäävä jäte on pakkausjäte (jota sitäkin pyrimme minimoimaan ja kierrättämään niin paljon kuin mahdollista). Tuote itsessään päätyy koirien syötäväksi ja yleensä tästä syntyy hyvin vähän jätettä.

Teemme koiranruoistamme kestävämpiä valitsemalla ja suunnittelemalla vastuullisempia raaka-aineita, reseptejä ja tuotantoprosesseja sekä kompensoimalla lopuksi kaikki prosessin aikana syntyneet päästöt.

Alvarin koiranruoan elämänkaari

Kun puhutaan leluista, on meidän suunnitellaksemme jotakin oikeasti kestävää, otettava huomioon myös se, mitä niille tapahtuu käyttöikänsä päässä.

Useiden niin sanotusti “vihreiden” (tai viherpestyjen) tuotteiden kohdalla keskittytään vain pieneen osaan toimitusketjua, esimerkiksi päädytään käytetään luomupuuvillaa tavallisen puuvillan sijaan. Muut osat ketjusta, sekä jäljelle jäävä jäte ja ylikulutukseen liittyvät ongelmat jätetään huomioimatta. Tällöin isommassa kuvassa vain vähän muuttuu.

Alvar Uusiolelujen elämänkaari

Jos todella haluamme asioiden muuttuvan, tavoitteenamme pitää olla kiertotalouteen perustuva elämäntyyli, jossa tuotteen elinkaaren päättyessä sitä ei heitetä jätteenä pois, vaan se kierrätetään tai muutetaan toiseen, parempaan, muotoon.

Otetaan esimerkkinä Alvarin koiranruokareseptit: Ihmisten ruokateollisuudessa syntyy paljon ravinnerikkaita sivuvirtoja. Sen sijaan, että ne heitettäisiin jätteenä menemään, me teemme niistä koiranruokaa.

Jotta sama onnistuu lelujen kanssa, hankimme jätemateriaaleja ja suunnittelemme tuotteet niin, että niiden tuotantoprosessissa ei synny jätettä. Lisäksi tarjoamme ohjeita niiden kestävään käyttöön, huoltoon ja korjaukseen.

Kumppanin löytäminen

Olimme asettaneet riman korkealle etsiessämme luotettavaa paikallista kumppania, joka pystyisi ottamaan huomioon kaikki kriteerimme. Lähes kaikki lemmikkikaupoissa myytävät lelut on valmistettu Aasiassa ilman tietoa työoloista, toimitusketjusta tai materiaalien alkuperästä.

Sen sijaan, että olisimme ottaneet kumppaniksemme jo olemassa olevan lemmikkileluvalmistajan, päätimme tehdä yhteistyötä Globe Hopen kanssa, joka on suomalainen edelläkävijä vastuullisen muodin maailmassa. Globe Hope luo jokaisen tuotteensa jo olemassa olevista materiaaleista käyttäen ylijäämää ja jätteitä sekä kierrättämällä. Todella inspiroivaa & täydellinen kumppani tarpeisiimme 💚

Prototyypit & testaus

Jo suunnitteluvaiheen alussa päätimme luoda kaksi erilaista lelua täyttääksemme parhaiten erilaisten koirapersoonien tarpeet: halailu- ja aktivointilelu. Globe Hopella oli alustavia ideoita jälkimmäiseen ja minä (Valentina) käytin niitä prototyyppieni lähtökohtina. Minulla on paljon kokemusta ylijäämämateriaalien kanssa työskentelemiseen, kiitos @wastelesswonders projektini.

Kaiken kaikkiaan meillä oli 5 erilaista versiota prototyypeistä, ja jo näissä prototyypeissä käytimme mahdollisimman paljon jätemateriaaleja. Tiimimme vanhat farkut löysivät uuden elämän leluprotoina ja myös monet muut kankaanpalaset, nauhat ja langat hankittiin second-hand kaupoista.

Lelutestaajat Brina & Alvar

Alvarin Uusiolelu Puuha

Frisbeen kaltainen ensimmäinen versio kehittyi pikkuhiljaa moneen taipuvaksi monitoimileluksi, jossa on vapaasti liikkuva köysi kiinteiden nauhojen sijaan. Lelun voi kiristää palloksi pitkällä köysikahvalla, jolloin sitä on helppo ja hauska heitellä.

Ensimmäiset versiot sisälsivät myös pienet taskut herkkujen piilotusta varten, mutta huoli niiden puhtaana pysymisestä johti taskujen hylkäämiseen ja korvaamiseen pienillä läpillä, joiden alle herkut voi piilottaa lelun ollessa kiinni mutta jotka on helppo puhdistaa lelun ollessa auki.

Yhteenvetona: Puuha taipuu vetämiseen, heittämiseen ja herkkujen piilottamiseen – monikäyttöinen lelu siis

Alvarin ensimmäinen Uusiolelu: Puuha

Puuhasta tuli siis se lelu, jonka päätimme julkaista ensimmäisenä Alvarin leluvalikoimaan – sen pehmoinen kumppani tulee hyvin pian! 🥕 Koska päätämme työskennellä kierrätysmateriaalien kanssa, ostoprosessi voi joskus olla hyvin aikaa vievä ja hankala – mutta se on lopulta sen arvoista!

Materiaalien valinta

Päätettyämme lelujen designista ja testattuamme prototyyppejä läpikotaisin toimistollamme, palasimme takaisin Globe Hopelle valitsemaan materiaaleja niitä varten. Tässä mihin päädyimme:

Puuha on tehty…

 • Muodon päällinen on tehty käytetyistä farkuista. Farkut, jotka on kerätty Turun seudun kierrätyskeskuksesta (Lounais-suomen jätehuolto) ovat nyt syntyneet uudestaan leluina!
 • Kiipeilyköysistä: Tiesitkö, että niillä on parasta ennen -päiväys? Kun ei voida enää taata että ne nappaisivat turvallisesti ja katkeamatta putoavan kiipeilijän, köydet heitetään menemään. Mutta ei enää: me pelastamme Helsingin Kiipeilykeskuksen jätteet.
 • Globe Hopen materiaaliarkistoista löysimme ylijäämänaruja köysien kavereiksi sekä huovutettuja ja kierrätettyjä kuituja lelujen täytteeksi.
Valentina valitsee materiaaleja leluille Globe Hopen varastolla

Kuka lelut tekee?

Alvarin uusiolelut valmistaa Rutiks Oü Loksassa, Virossa. Se on pienikokoinen tehdas, jossa työskentelee noin 5-9 henkilöä. Globe Hope on työskennellyt heidän kanssaan vuodesta 2008.

Vinkkimme Alvarin Uusiolelujen piiitkään ikään

Osa kestävää kulutusta on se, että arvostaa ostamiaan tuotteita huolehtimalla niistä, ja korjaamalla pienet vahingot sen sijaan, että heittäisi pois koko tuotteen.

Vaikka lelumme on tehty jätteestä ja niiden tuotannossa ei ole käytetty lähes ollenkaan uusia resursseja, on tärkeää pitää ne poissa roskiksesta niin pitkään kuin mahdollista💚

Se onnistuu näin:

 • Paikkaa pienet reiät tai sido solmut uudestaan tuotelapussa olevien ohjeiden mukaan. Tarvitset vain neulan, lankaa ja kätesi. Jos tarvitset lisää ohjeita, vilkaise Alvarin paikkausohjetta.
 • Noudata hoito-ohjeita ja pese lelu ainoastaan pinnasta. Kuivausrumpu ja valkaisu aiheuttavat paljon vahinkoa tekstiileille, joten niiden välttäminen pidentää lelujen elinikää.
 • Jos koirasi kyllästyy leluun, mutta se on vielä hyvässä kunnossa, anna se ystävällesi, myy se eteenpäin tai lahjoita se eläinsuojaan tai muulle lemmikkeihin liittyvälle hyväntekeväisyystaholle.
 • Jos lelu lopulta on käyttöikänsä päässä, kierrätä se oikein. Monista paikoista löytyy nykyään tekstiilienkeräyspisteitä, jonne rikkinäiset ja vahingoittuneet tekstiilituotteet voi viedä. Sitä kautta ne päätyvät kierrätettäviksi ja uudelleenkäytettäviksi esimerkiksi autojen penkkien täytteenä tai muussa sopivissa käyttötarkoituksissa.

Hanki Alvarin uusiolelut tassuihisi 👇