Liity laumaan – saat 10% alennuksen

tammikuu, 2022

Nirson koiran ruokinta

Nirson koiran ruokinta voi olla haastavaa. Kokosimme listan syistä nirsouden taustalla ja vinkeistä nirson koiran ruokintaan!

Nirson koiran ruokinta

Nirson koiran ruokinta voi olla ajoittain hyvinkin haastavaa. Mitä syitä nirsouden takana voi olla ja kuinka siitä voi päästä eroon? Kokosimme Alvarin eläinlääkärin Hennan avulla listan syistä nirsouden taustalla ja vinkeistä nirson koiran ruokintaan!

Miksi koira ei syö?

Usein ajattelemme koirille kelpaavan kaikki, mikä kuonon eteen sattuu. Eksyyhän kitaan kaikenlaista kivistä pupun papanoihin ja salaatista lenkkimakkaraan. Koirien nirsoilu on kuitenkin yleinen ongelma. Koiran ruokahaluttomuuden taustalla oleva syy tai syyt on hyvä selvittää, jotta ongelmaa voidaan lähteä ratkomaan. Seuraava lista voi auttaa selvittämään syitä koiran ruokahaluttomuuden taustalla. Äkillinen ja pitkään jatkunut syömättömyys on aina tarpeellista selvittää eläinlääkärin kanssa!

Kaksi koiraa ja Alvarin nollapäästönappulapussi.

Useamman koiran taloudessa ruokailutilanne voi vaikuttaa nirsouteen

1. Koiran terveydentila

Jos koiran ruokahalu häviää äkillisesti tai on pitkäaikaisesti poissa, on syytä käydä tarkistamassa koiran terveydentila eläinlääkärillä. Useat eri sairaudet ja kiputilat oireilevat heikolla ruokahalulla tai syömättömyydellä.

2. Hammaskaluston kunto

Nirsoilun taustalla voi olla hampaiden huono kunto, jolloin syöminen on koiralle epämiellyttävää. Ruoan pureskelun helppous ja suutuntuma ovat koiralle tärkeitä. Pehmeämmän ruoan syöttäminen ei kuitenkaan ole ratkaisu hoitamattomiin hammasongelmiin! On kyseessä nirso koira tai ei, hampaiden huolellinen puhdistaminen kotona ja säännöllinen tarkistuttaminen eläinlääkärillä on tärkeää.

3. Aistit

Ruokailu on koirille aistien juhlaa, etenkin hajuaisti on koiralle tärkeä ruoan valinnassa. Koiran ja ihmisen nenään erilaiset hajut tuoksuvat herkullisilta. Esimerkiksi ikääntyvillä koirilla aistien heikentyminen voi johtaa myös ruoan maittavuuden vähenemiseen. Tällöin on hyvä valita nirson koiran kuppiin tuoksuvaa ja aromaattista ruokaa. Tarvittaessa ruokaa voi vielä hieman lämmittää tuoksun vahvistamiseksi.

4. Hyrräävät hormonit

Niin nartuilla kuin uroksillakin hormonit vaikuttavat ruokahaluun. Nartun ruokahalun vaihtelevuus on normaalia hormonikierron eri vaiheissa. Uroksilla hormoneista johtuva syömättömyys on ajoittaista ja normaalia.

Myös stressi vaikuttaa koiran ruokahaluun. Onko koiran elämässä äskettäin tapahtunut muutoksia tai oletteko sille vieraassa paikassa?

kultaisennoutajan muotokuva.

Hajuaisti on koiralle tärkeä ruoan valinnassa

5. Ruokintakäytännöt

Jos koiralla on ympäri vuorokauden ruokaa tarjoileva lautanen, voi koira oppia valikoivaksi. Koira jää siis odottamaan, jospa kuppiin eksyisi myöhemmin jotakin herkullisempaa. Tai ehkä nappisilmä kallistaa päätään perheen hemmottelijalle ja jääkaapista löytyykin jotain suussa sulavaa. Koiran säännölliset ruoka-ajat ja annosteltu ruokamäärä tukevat koiran terveyttä pennusta senioriin.

Löydät blogistamme lisää artikkeleita koiraruokintaan liittyen. Voit esimerkiksi lukea pennun ruokinnasta täältä, vanhan koiran ruokinnasta täältä, herkkävatsaisen koiran ruokinnasta täältä ja  laihduttavan koiran ruokinnasta täältä.

6. Ruokarauha

Kiinnitä huomiota koiran rauhalliseen ruokailutilanteeseen. Jos taloudessa on useampi koira, saattaa toisen koiran läsnäolo aiheuttaa jännitystä ja keskittymisvaikeuksia ruokailutilanteeseen. Toisaalta jotkut koirat puolestaan innostuvat syömään porukassa reippaammin, kun riskinä saattaa olla, että ruoka päätyy muuten parempiin suihin.

7. Yksilölliset mieltymykset

Kaikki eivät pidä kaikesta ruoasta ja tämä pätee myös koiriin. Yksilölliset mieltymykset liittyvät koirilla usein myös opittuihin syömistapoihin. Koiranpentu oppii emoltaan mikä ruoka on syötäväksi kelpaavaa, ja myöhemmin tarjottavan ruoan perusteella koira voi tottua tietyntyyppiseen ruokaan. Pennulle on hyvä tarjota maisteltavaksi hieman erityyppisiä ruokia, jotta koiran makumieltymykset kehittyvät mahdollisimman monipuolisiksi.

Pienen koiran muotokuva.

Ruokintakäytännöt ovat kaiken A ja O

Miten saan koiran syömään?

1. Säännölliset ruokinta-ajat

Kuten jo aiemmin totesimme jatkuvasti tarjolla oleva ruokakuppi voi olla yksi syy nirsouden taustalla. Panosta siis säännöllisiin ruokinta-aikoihin! Jos koira jättää syömättä, ota ruoka pois ja tarjoile se vasta seuraavan ruokintakerran yhteydessä.

2. Annoskoot kuntoon

Tarkastele koirallesi antamaa annosmäärää, sillä liian suuri ruokamäärä voi olla myös syy nirsoiluun. Ruokapussien ohjeellisia ruokintataulukoita on hyvä noudattaa mutta tärkeintä on, että koira on vireä, turkki kiiltää ja paino on normaali.

Muista myös, että herkuttelu vaikuttaa koiran ruokahaluun. Suositusten mukaan herkkujen ja muiden lisukkeiden määrän tulisi olla korkeintaan noin 10% koiran päivittäisestä energiansaannista.

3. Liikunnan lisääminen

Huolehdi koiran riittävästä liikunnasta päivän aikana. Liikunnan lisääminen voi jo yksistään kasvattaa reippailijan ruokahalua. Liikunta voi tapahtua reippaan tai tutkiskelevan ulkoilun muodossa, ehkä leikkitreffeillä toisen lajitoverin kanssa koirapuistossa tai jossakin harrastuksessa omistajan kanssa.

4. Ruokaa aktivoiden

Jotkut koirista rakastavat ruoan saamista pienellä ponnistelulla tai aivopähkinällä. Voit käyttää erilaisia aktivointipelejä tai -astioita ruoan tarjoilussa, piilottaa nappuloita ympäri kotia kuonon käyttäjälle tai käyttää päivän nappuloita koulutustuokioissa.

Koira syö kuivaruokapussista.

Sansalle maistuisi suoraan Nollapäästönappulapussista

5. Ravinnon laadun korjaaminen

Joskus ruoka ei vain ole hyvän makuista ja tällöin on syytä etsiä paremmin maittavia vaihtoehtoja. Koiran ruoan maittavuus muodostuu monista erilaisista tekijöistä ruoassa. Korkealaatuiset raaka-aineet ovat maukkaan ruoan lähtökohta. Kuivaruoan valmistusprosessissa käytetyt lämpötilat ja nappuloiden päällystys sekä ruoan oikeaoppinen säilytys vaikuttavat myös lopputulokseen maittavuudesta. Tietysti myös nappulakoko ja koostumus vaikuttavat tassuttelevan ruokakriitikon arvioon.

Me Alvarilla maksimoimme kaikkien kuivaruokiemme eli Nollapäästönappuloidemme reseptien maistuvuuden. Nollapäästönappulat ovat siis myös nirson koiran ruokaa!

Löydät kaikki Nollapäästönappulamme täältä. Kurkkaa myös nirsojen koirien suosikit ruokahalun nostattamiseen!

Alvarin nollapäästönappulapussi avattuna.

Alvarin nollapäästönappuloita on 11 erilaista

Nollapäästönappuloiden maistuvuus

  1. Maistuvat, puhtaat ja korkealaatuiset raaka-aineet
  2. Valmistuslämpötilat on valittu aromien säilyttämiseksi parhaalla mahdollisella tavalla.
  3. Reseptien nappulakoko ja nappulan koostumus on mukautettu mahdollisuuksien mukaan koiran tarpeisiin.
  4. Nopea ja lyhyt toimitusketju tehtaalta kuluttajalle varmistaa ruoan tuoreuden
  5. Avatun pakkauksen suosittelemme säilyttämään tiiviisti suljettuna, mielellään ilmatiiviissä säilytysastiassa ja käyttämään noin 4-6 viikon kuluessa avaamisesta.