tammikuu, 2021
Saamme paljon kyselyitä koiran kasvisruokavaliosta. Tässä usein kysytyt yhteen koostettuna, ja vastattuna!
Saamme paljon kysymyksiä koiran kasviperäisestä ruokkimisesta. Tässä usein kysytyt yhteen koostettuna ja vastattuna.
Valikoimaamme kuuluu herkullinen resepti Alvarin Nollapäästönappula Juuri, jossa on kasviperäisten ainesosien ohella täydennetty synteettisin ravintoainein, eli sitä ei luokitella vegaaniseksi.
Kyllä, koiran ruokkiminen kasviperäisellä täysravinnolla on turvallista. Vaikka koirat ovat perimältään petoeläimiin kuuluvia sekasyöjiä, niiden aineenvaihdunta on hyvin joustava ja ne pystyvät syntetisoimaan kaikki tarvitsemansa ravinteet kasviperäisestä raaka-aineesta.
Tasapainoisen kasviperäisen ruokavalion laatiminen vaatii asiantuntemusta koiranruokinnasta ja koirien ravitsemuksellisten tarpeiden tuntemusta.
Koirien aineenvaihduntaa on tutkittu intensiivisesti ja siksi siitä tiedetään paljon. Koirat pystyvät tehokkaasti sulattamaan ja käsittelemään kasviperäisiä raaka-aineita ja tuottamaan niistä kaikki tarvittavat ravintoaineet aineenvaihdunnassaan.
Lajin joustava aineenvaihdunta perustuu siihen, että luonnossa koiraeläimet syövät hyvin epäsäännöllisesti ja voivat pärjätä viikkoja saaliitta. Nääntymisen estämiseksi koiran aineenvaihdunta on kehittynyt hyvin mukautuvaksi. Sen seurauksena koira hyödyntää hyvin erilaisia ruokia ja raaka-aineita.
FEDIAF on Euroopan koiranruokateollisuuden kattojärjestö, joka tekee tiivistä yhteistyötä viranomaisten, lainsäätäjien ja akateemisten asiantuntijoiden kanssa varmistaakseen turvallisten, ravinteikkaiden ja maittavien lemmikinruokien tarjonnan.
FEDIAF on yhdessä riippumattomien tutkijoiden kanssa luonut ravitsemussuositukset koirien ja kissojen täys- ja täydennysrehuille (Nutritional Guidelines for complete and complementary pet food for cats and dogs). FEDIAFin konsultoimat itsenäiset asiantuntijat muodostavat ns. tieteellisen neuvontatoimikunnan (Scientific Advisory Board” [SAB]), joka ohjeistaa järjestöä tieteellisen tutkimuksen soveltamisesta ja käytöstä ravitsemussuositusten perusteena ja varmistaa, että uusimmat näkemykset koirien ja kissojen ravitsemuksesta ovat FEDIAFin tiedossa.
Ravitsemussuositukset on siis luotu viimeisimpien oppien mukaisesti ja ne tarkastetaan joka toinen vuosi sekä päivitetään aina kun uutta tietoa lemmikkien ravitsemuksesta on tarjolla.
Kun ruokavalio, olivat sen valmistusaineet sitten kasvi- tai eläinperäisiä, sisältää kaikki ravintoaineet oikeassa tasapainossa, se on niin sanottu täysravinto ja tukee lemmikin hyvinvointia pitkällä aikavälillä.
Valittaessa kasviperäistä valmisruokaa koiran päivittäiseen ruokintaan, on syytä varmistaa, että kyseessä on tasapainoinen täysravinto ja resepti on ammattitaitoisesti laadittu täyttämään koiran ravintoaineiden saantitarpeet. Mikäli näitä tietoja ei ole suoraan saatavilla, on hyvä olla yhteydessä ruoan valmistajaan tai yritykseen, joka on vastuussa ruoan markkinoinnista, asian varmistamiseksi.
Täysravintoon, oli se sitten kasvi- tai eläinperäistä, ei ole tarpeen täydentää lisäravinteilla. Täysravinto tarkoittaa, että ruoka sisältää kaikki koiran päivittäin tarvitsemat ravinteet oikeassa tasapainossa.
Koiran ruokinta kasviperäisellä kotiruoalla vaatii paljon ravitsemuksellista osaamista. Kotiruokavaliota suunnittelevan on suositeltavaa ottaa yhteyttä ruokintaan erikoistuneeseen eläinlääkäriin (board certified veterinary nutritionist, Dipl. ECVCN tai Dipl. ACVCN), joka voi laatia koiralle ruokavalion, mikä sisältää kaikki sen päivittäin tarvitsemat ravintoaineet.
Kyllä, kasviperäiset ruoat voivat olla yhtä maittavia kuin eläinperäisiä raaka-aineita sisältävät ruokavaliot. Ruoan maittavuus ei muodostu pelkästään raaka-aineiden mausta, vaan siihen vaikuttavat myös niiden laatu ja käsittely, tuotantoprosessin eri vaiheet ja yksilölliset tekijät.
Ruoan sulavuuteen vaikuttavat valitut raaka-aineet, niiden laatu ja niille tehdyt käsittelyt sekä toisaalta tuotantoprosessi. Hyvälaatuisia kasviproteiinilähteitä käytettäessä ruoka sulaa helposti ja ravinteet imeytyvät tehokkaasti elimistön käyttöön. Kasviperäiset ruoat kuitenkin sisältävät usein melko runsaasti kuitua, mikä saattaa jonkin verran lisätä ulosteen määrää. Tätä ei tule sekoittaa ruoan huonosta sulavuudesta johtuvaan ulosteen heikentyneeseen laatuun. Riittävä kuitujen saanti on tärkeää suoliston hyvinvoinnille.
Kasviperäinen ruoka, jossa on merkintä täysravinto, sisältää kaikki koirasi päivittäin tarvitsemat ravinteet oikeassa suhteessa. Tällaista ruokaa käyttäessäsi voit olla varma, että koiran ruokavalio on terveellinen ja tasapainoinen. Kasviperäiset raaka-aineet on käsitelty niin, että ne sulavat hyvin ja niistä saatavat ravinteet imeytyvät tehokkaasti. Toisinaan kasviperäisen ruoan korkeamman kuitupitoisuuden aikaansaama ulosteen määrän lisääntyminen tulkitaan huonoksi sulavuudeksi. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan ulosteen määrän lisääntyminen liittyy kuitupitoisuuden nousuun, riippumatta siitä, että muut ravintoaineet imeytyvät tarkoituksenmukaisesti.
Koirasi ei tarvitse lihaa ravitsemustarpeidensa täyttämiseksi. Vaikka koirat ovat perimältään petoeläimiin kuuluvia sekasyöjiä, niiden aineenvaihdunta on hyvin joustava ja ne pystyvät syntetisoimaan tarvitsemansa ravinteet kasviperäisistä raaka-aineista.
Elimistö ei erottele ravintoaineita sen perusteella, ovatko ne kasvi- vai eläinperäisestä lähteestä. On tärkeää ymmärtää, että elimistön solut tarvitsevat ravinteita, kuten aminohappoja, rasvahappoja, vitamiineja ja mineraaleja toimiakseen ihanteellisesti. Ruokien valmistukseen käytettyjen raaka-aineiden täytyy sisältää tarvittuja ravinteita oikeassa suhteessa.
Tietyissä tapauksissa kasvisperäisen ruokavalion käyttö voi tuoda terveyshyötyjä.
Joillain roduilla esimerkiksi on alttius muodostaa virtsakiviä, joiden taustalla on geneettinen virhe näiden koirien kyvyssä käsitellä ruoan sisältämiä puriineja aineenvaihdunnassaan. Puriineja on lähtökohtaisesi runsaammin eläinperäisissä kuin kasviperäisissä raaka-aineissa ja näiden koiren kohdalla kasvisperäisen ruoan suosiminen voi auttaa vähentämään virtsakivien muodostumisen riskiä.
Myös ruoka-aineallergioihin löytyy joskus paremmin siedettyjä vaihtoehtoja kasviperäisistä proteiineista.
Koiran hampaiston rakenne noudattaa yleisesti ottaen petoeläimen hampaiston tunnuspiirteitä, esimerkiksi raateluun sopivien kulmahampaiden osalta. Koiralla on kuitenkin selvästi esimerkiksi kissaa enemmän jauhamiseen sopivia väli- ja poskihampaita, mikä viittaa niiden sopeutumiseen joustavampaan ruokavalioon. Koiralla hampaita onkin 42, siinä missä kissalla niitä on vain 30.
Kun koiraa ruokkii kuivaruoalla, se käyttää hampaitaan samalla tavalla olipa nappulan sisältö kasvi- tai eläinperäistä. Purukaluston kannalta ei ole siis eroa siinä, onko nappulassa lihaa, sillä sen koostumus on valmistusprosessin seurauksena sama.
Tauriini on aminohappo, jota ravitsemuksellisilta tarpeiltaan puhtaat lihansyöjät (kuten kissat) tarvitsevat ruokavaliostaan. Koirien puolestaan tiedetään voivan tuottaa tarvitsemansa määrän tauriinia maksassaan, kunhan ruokavaliossa on riittävästi tauriinin synteesiin tarvittavia rakennusaineita (metioniini ja kystiini -aminohappoja).
Yleisesti ottaen, kun kasviperäinen ruokavalio on täysravintoa ja huolellisesti suunniteltu kattamaan koiran päivittäinen ravintoaineiden tarve, se on koiralle hyvin sopivaa ruokaa.
On kuitenkin hyvä muistaa, ettei ole olemassa ruokavaliota, joka olisi täydellinen vaihtoehto kaikille koirille, oli sitten kyseessä kasvi- tai eläinperäinen kuivaruoka, raakaruokinta tai vaikkapa kotiruoka. Oleellista on seurata koiran vointia valitulla ruokavaliolla ja tehdä muutoksia tarpeen mukaan.
Mikäli koiralla on hyvä ruokahalu, se on reipas ja aktiivinen, turkki kiiltää ja ulostetta tulee kohtuullisesti, ruokavalion voi tulkita sopivan kyseiselle koiralle.