Liity laumaan – saat 10% alennuksen

joulukuu, 2021

Vanhan koiran ruokinta

Koiran vanhetessa sen ravitsemustarpeet muuttuvat. Alvarin eläinlääkäri Henna kertoo, mitä ikääntyvän koiran ruokinnassa tulee ottaa huomioon.

Vanhan koiran ruokinta

Koiran vanhetessa sen ravitsemustarpeet muuttuvat, jolloin omistajan on hyvä päivittää tietämystään tassuttelijan ruokakupin sisällöstä. Alvarin eläinlääkäri Henna kertoo, mitä seniorin ruokinnassa tulee huomioida koiran kokonaisen hyvinvoinnin näkökulmasta.

Ikääntyvän koiran ruokinta

Koiran ikääntyessä sen elimistössä tapahtuu lukuisia pikkuhiljaa eteneviä muutoksia, jotka ovat luonnollinen osa vanhenemista. Seniorikoirille tarkoitetut täysravinnot onkin suunniteltu tukemaan ikääntyvän koiran hyvinvointia monin tavoin.

Koiran ikääntymisen myötä tapahtuvien muutosten ajankohtaan vaikuttavat jonkin verran sen koko ja rotu. Pienet koirat elävät usein vanhemmiksi, ja siitä syystä myös niiden ikääntyminen saattaa alkaa myöhemmin kuin suuremmilla koirilla. Keskimäärin ikääntymisen ensimmäiset muutokset alkavat monilla koirilla noin 7-8 vuoden iässä, jolloin koiran ravintoon ja sen mahdollisiin muutostarpeisiin on hyvä kiinnittää huomiota.

On myös tärkeää muistaa, että monet ikääntymisen tuomat muutokset eivät näy päällepäin. Ruokaa vaihtaakseen ei siis tarvitse odottaa, että koirassa havaitsee selviä ikääntymisen merkkejä. Koiran ja tervettä ikääntymistä tukevat toimet, kuten ruokavalion tarkastaminen seniorikoiralle ihanteelliseksi, kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen näkyvien vanhuuden merkkien ilmestymistä.

7-vuotiaat rhodesiankoirat Bobi & Winnie

Koiran ikääntyminen ei välttämättä näy ensimmäisenä ulospäin.

Vanhuuden tuomat muutokset koiran ruokatottumuksiin

Ruokahalu

Ikääntyvän koiran aistien heikentyminen voi johtaa muutoksiin sen ruokahalussa. Koiralle tärkeän hajuaistin heikentyminen voi vähentää ruoan maittavuutta, jolloin iäkkäälle koiralle oiva valinta saattaa olla hyvin tuoksuva ja aromaattinen ruoka. Säilykeruoka voi kuivaruokia voimakkaamman tuoksunsa ansiosta olla hyvä ratkaisu, ja tarvittaessa ruokaa voi vielä hieman lämmittää tuoksun vahvistamiseksi.

Pehmeä ruoka sopii hyvin myös niille koirille, joilta on iän myötä jouduttu poistamaan hampaita ja joiden syöminen on siitä syystä hankaloitunut. Pehmeämmän ruoan syöttäminen ei kuitenkaan ole ratkaisu hoitamattomiin hammasongelmiin, vaan hammasterveydestä huolehtiminen yhteistyössä eläinlääkärin kanssa on erittäin tärkeää ikääntyvän koiran yleiselle terveydelle.

Alvarin kuivaruoka valikoimasta suosittelemme ikääntyville koirille esimerkiksi Nollapäästönappulaa Solakka, Herkkä ja Kepeä. Maittavuutta nappulan joukkoon voi lisätä Alvarin Maalaiskana tai Järvikala märkäruokalisukkeista.

Painonhallinta ja nivelten hyvinvointi

Ikääntyvän koiran askel saattaa pikkuhiljaa hidastua ja sen aktiivisuustaso voi olla nuorempaa koiraa matalampi. Tällöin ruokinnassa on syytä kiinnittää erityistä huomiota painonhallintaan.

Pelkän annoskoon pienentämisen sijaan seniorikoiralle on hyvä valita ruoka, joka sisältää vähemmän kaloreita eli energiaa. Näin annoskoko voidaan pitää ennallaan, eikä energiansaannin vähentäminen johda vähäisempään ravintoaineiden saantiin. Kevyemmissä ruoissa käytettävät ravintokuidut myös tukevat koiran kylläisyydentunnetta. Mikäli koira alkaakin menettää painoaan, kannattaa sille valita rasvaisempi, runsaammin kaloreita sisältävä ruoka.

Ikääntyvän koiran lihaskunnon ylläpitämiseksi ja ikään liittyvän lihaskadon (sarkopenia) hidastamiseksi ruoassa tulee olla riittävästi hyvin sulavaa proteiinia.

Jäykistyvien nivelten tueksi ruokavalioon voi puolestaan sisällyttää nivelten hyvinvointia tukevia ravinteita, kuten omega 3-rasvahappoja, glukosamiinia ja kondroitiinia.

Aivojen toiminta

Myös koiran kognitiivisissa toiminnoissa tapahtuu vanhetessa muutoksia. Koira saattaa vaikuttaa hieman vanhuudenhöppänältä, sen uni-valverytmi voi muuttua, tai koiralla voi olla vaikeuksia esimerkiksi ajan ja paikan hahmottamisessa. Vanha koira saattaakin haukkua avonaisen oven edessä ulos päästäkseen tai pyytää ruokaa, vaikka edellisestä ruokinnasta on kulunut vain hetki.

Aivojen ja hermoston toiminnan tueksi seniorikoiran ruoassa on hyvä olla runsaasti monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä aivojen ja hermosolujen solukalvojen raken- teellisia osia, sekä antioksidantteja, jotka vähentävät ikääntymisen myötä lisääntyvän oksidatiivisen stressin vaikutuksia.

Tietyillä aminohapoilla kuten tryptofaanilla voi olla hyödyllisiä vaikutuksia aivojen välittäjäaineiden tuotannon säätelyssä. Solukalvojen viestinkulkuun voi puolestaan vaikuttaa esimerkiksi fosfolipidien määrä ruoassa.

Kaikkia näitä ravintoaineita saadaan seniorikoiran ruokaan moni- puolisia raaka-aineita käyttämällä tai täydentämällä valmisruokien reseptejä lisätyillä ainesosilla.

Muuta

Ikääntymisen myötä ravintoaineiden imeytyminen saattaa hieman heikentyä. Iäkkään koiran ruoan onkin tärkeää olla hyvin sulavaa, jotta ravintoaineet saadaan tehokkaasti elimistön käyttöön. Ohentuvan ihon ja turkin tueksi ruoassa tulee olla myös runsaasti ihon hyvinvointia tukevia ravintoaineita.

Ihon ja turkin hyvinvointi

Koiran ohentuvan ihon ja turkin tueksi ruoassa tulee olla runsaasti ihon hyvinvointia tukevia ravintoaineita.

Ikääntyvän koiran ruoassa saa olla reilusti proteiinia, sillä se vaikuttaa karvankasvuun ja ihon uusiutumiseen. Omega-rasvahapot parantaa ihon kosteustasapainoa ja hillitsee ihon ärtymistä. A-vitamiinit tukee ihon uusiutumista ja vähentää ihon hilseilyä. B-ryhmän vitamiinit tukevat ihon rasvakerroksen uusiutumista. Hivenaineista sinkki tukee muun muassa ihovaurioiden paranemista ja karvan kasvua.

On hyvä huomioida, että ruokavalion muutos näkyy koiran iholla viiveellä. Näkyviä muutoksia havaitaan usein vasta noin parin kuukauden käytön jälkeen, kun iho uusiutuu ja uusi karva alkaa kasvaa.

Suloinen seniorikoira Lulu

Koiran ikääntyessä aistit heikkenevät, mikä voi vaikuttaa ruokahaluun.

Ravintolisät apuna vanhan koiran ruokinnassa

Kaikkia edellä mainittuja ravintoaineita saadaan seniorikoiran ruokaan monipuolisia raaka-aineita käyttämällä tai täydentämällä valmisruokien reseptejä lisätyillä ainesosilla.

Ensisijaisesti iäkkään koiran ruoan on tärkeää olla hyvin laadukasta ja sulavaa, jotta ravintoaineet saadaan tehokkaasti elimistön käyttöön. Ikääntymisen myötä ravintoaineiden imeytyminen saattaa hieman heikentyä.

Alvarin tuotevalikoimasta löytyy kotimaisia ravintolisiä päivän aterioihin lisättäviksi.

Alvarin Villikalaöljy on erinomainen omega 3-rasvahappopommi koiralle. Villikalaöljy tukee ikääntyvän koiran nivelten, turkin, ihon ja aivojen hyvinvointia sekä lisää ruoan maistuvuutta.

Vinkki: Hoikemmille seniorikoirille sopiva Alvarin Nollapäästönappula Herkkä ei sisällä lainkaan kalaa. Alvarin Villikalaöljy sopiikin erityisen hyvin tuomaan kyseisen nappulan kylkeen ikääntyville koirille hyödyllisiä EPA- ja DHA-rasvahappoja.

Alvarin Hamppuöljy on valinta, kun koiran iho kaipaa kimmoisuutta ja extrakiiltoa. Hamppuöljyn mehevyys ja pähkinäinen maku voi olla myös nirsompien koirien mieleen.