Hiilitassunjälki

Missiomme on minimoida Alvarin ja muiden koirien hiilitassunjälki.

Tiesitkö, että jos koirat muodostaisivat valtion, ne olisivat maailman eniten lihaa kuluttava kansa? Koiran ilmastokuormituksesta noin puolet muodostuukin ruokakipolla – ja siksi aloitamme nimenomaan ruoasta.

Keräämme tälle sivulle tietoa sekä jokakoiran että Alvarin toiminnan hiilitassunjäljestä.

ngs-finland-barley-08

Pienennä hiilitassunjälkeäsi 84 %

Vaihtamalla Alvariin voit pienentää koirasi hiilitassunjälkeä jopa 84%.

Alvarin ruoan hiilitassunjälki perustuu UseLess Companyn laskelmaan tuotteen elinkaaren päästöistä. Vertailuluku on The global environmental paw print of pet food (Alexander et al. 2020) -tutkimuksen löydös premium-kategorian koiran kuivaruoan keskimääräisistä päästöistä.

Miksi koirien hiilitassunjäljellä on väliä?

Maailmassa on jopa 900 miljoonaa lemmikkikoiraa, Suomessa noin 700 000. Ilmaston kannalta koirien hiilitassunjäljellä on siis väliä.

Suurin osa koiran hiilitassunjäljestä muodostuu ruokakipolla. Koira syö kaloreissa noin puolet vähemmän kuin keskivertoihminen, mutta eläinperäisestä ravinnosta tuleva energian määrä on yhtä korkea.

Koiriin ollaan valmiita panostamaan: lemmikkeihin käytetty rahamäärä on kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana, Suomessakin yli 1,2 miljardiin euroon vuodessa. Huolenpito koirista on hyvä asia, mutta näemme kehityssuunnassa myös aiheen huoleen. Koiria saatetaan ruokkia tarpeettoman paljon lihaa sisältävillä ruoilla, ja ruokia markkinoidaan ihmistenkin lautasille päätyvän lihan laatuisina (“human grade”).

koirat

Kenen vastuu?

Ilmastoteot eivät ole yksin koirien omistajineen vastuulla, eikä lemmikin omistamisen tuomasta ilosta tulisi kokea syyllisyyttä. Haluamme luoda puitteet ilmastoystävälliselle lemmikinpidolle – ja tarvitsemme teitä näyttääksemme toimialalle ja päättäjille, että sille on kysyntää.

Alvarin matka kohti nollahiilitassunjälkeä

Me Alvarilla uskomme, ettei koiran omistamisen pitäisi olla valinta ilmastoa vastaan. Saavuttaaksemme mission hiilitassunjäljen minimoimisesta, on meidän oltava ilmastonäkökulmassa alan paras toimija ja suunnannäyttäjä.

Olemme tehneet työtä hiilijalanjälkemme minimoimiseen alusta saakka ja suunnitelleet sekä tuotteemme että liiketoimintamme hiilineutraalius tavoitteenamme. Päästöminimointi tapahtuu toimintamme jokaisella osa-alueella vältä-vähennä-vaihda-hyvitä-periaatetta noudattaen.

tuulivoima

Lähellä asiakasta, tuotettu tuulivoimalla

kotiin

Kotiin toimitettuna ilman kiertoteitä

kierrätys_symboli

Kaikki materiaalimme ovat kierrätettäviä

co2_02

Jäljelle jäävä hiilitassunjälki kompensoidaan

Osana tavoitetta selvitämme tuotteidemme hiilijalanjäljen toimialan tarkimmalla mahdollisella standardilla.* Laskenta sisältää kaikki merkittävät kasvihuonekaasupäästöt tuotteen elinkaaren ajalta. Olemme laskeneet myös muun toimintamme, eli niin sanotun organisaatiokohtaisen, hiilijalanjälkemme. Näin voimme sekä viestiä toimintamme kasvihuonekaasupäästöistä luotettavasti ja läpinäkyvästi, että selvittää vaikuttavimmat tavat pienentää hiilijalanjälkeä toimitusketjun eri vaiheissa.

*ISO 14067:2018 Greenhouse gases — Carbon footprint of products — Requirements and guidelines for quantification standard sekä Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCRs) Prepared Pet Food for Cats and Dogs.

Mitä teemme nyt? Alvarin toimintamalli

Olemme laskeneet hiilijalanjäljen kaikille tuotteillemme. Kuivaruokareseptien tulos on keskimäärin 1,04 kg CO2e / kg. Kuten oheinen taulukko osoittaa, raaka-aineen merkitys kokonaishiilijalanjäljessä on selkeästi suurin. Kuljetuksien osuus on seuraavaksi suurin päästöerä. Kuljetuskilometrit olemme jo karsineet niin lyhyiksi kuin mahdollista “direct-to-dog”-jakelumallillamme. Nappulat kulkevat tuottajiltamme varastollemme Turkuun ja sieltä suoraan kuluttajalle, ilman välivarastointeja, -terminaaleja tai muita jakelupisteitä.

Laskelmat on toteuttanut hiilijalanjälkilaskentaan erikoistunut tutkijataustainen asiantuntijayritys UseLess Company, sekä omat asiantuntijamme.

Ilmoitamme ja kompensoimme kaikki toimintamme tuottamat päästöt raaka-aineen kuljetuksista aina kuluttajan kotiovelle ja pakkausmateriaalin kierrätykseen asti. Laskemme mukaan uusiutuvan energian päästöt, sivuvirta- ja hävikkiraaka-aineiden päästöt (taloudellisen allokoinnin mukaisesti laskettuna) sekä kuljetuksen päästöt, vaikka kuljetuskumppanimme Posti ja Budbee kompensoivatkin kuljetuksensa.

Alvar-tuotteen hiilitassunjälkilaskelma

Kompensaatio

Päästöjen kompensointi ei ole ratkaisu ilmasto-ongelmaan eikä sen tule olla pääasiallinen keino yritysten vähäpäästöisyyteen pyrkimisessä. Päästöjen kompensointia vaikuttavampi tapa torjua ilmastonmuutosta on niiden vähentäminen. Kompensointi on kuitenkin yksi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun työkaluista, jota ei kannata jättää käyttämättä.

Halusimme valita luotettavan, lähellä olevan kohteen, joka sopisi koiramaiseen toimintaamme. Siksi käytämme suomalaista NGS Finland Oy -kompensaatiotoimijaa (NGS). He kompensoivat hiilijalanjälkeämme vastaavan määrän päästöjä suomalaisen metsän hiilensidonnan kiertoajan pidentämisen sekä uusien metsäalueiden metsittämisen avulla.

NGS:n toiminta pohjautuu suomalaisten yliopistojen sekä muiden alan asiantuntijoiden asiantuntemukseen sekä yhteistyöhön maanomistajien kanssa.

metsa

Teemme kompensointia kahdesti vuodessa kompensoiden toimintamme päästöt aina etukäteen. Ostamme kompensointia tuotantoennusteemme mukaisesti ja muun toimintamme arvioidun päästömäärän verran. Vertaamme toteutuneita päästöjä ja ostettua kompensaatiomäärää tarkistuslaskennalla.

Alvarin Vastuullisuusraportti 2022

Otamme vastuullisuustyön vakavasti (“på allvar”) – ja olemme erityisen fiiliksissä kun pääsemme jakamaan yhteisiä saavutuksia kanssanne. Uskomme vastuullisuustyössä kokonaisvaltaisuuteen. Siksi olemme laajentaneet raportointimittaristoamme; näin voimme ymmärtää paremmin toimintamme vaikutukset ympäristöömme.

Työmme hiilitassunjäljen pienentämiseksi on vasta alkamassa.

Kunnianhimoinen työmme hiilitassunjäljen pienentämiseksi on vasta aluillaan. Tuotteidemme hiilijalanjäljen pienentämiseksi tarkastelemme toimenpidemahdollisuuksia seuraavilla alueilla:

  1. Jatkamme päästöjen minimointia. Jatkamme työtä hiilijalanjäljen minimoimiseksi ja tulevan vuoden tavoitteeksi asetimme 3 000 000 kg CO2e vähennettyjä päästöjä kun asiakkaamme siirtyvät Alvariin.
  2. Tavoitteena 100% läpinäkyvyys. Läpinäkyvyys kaikessa toiminnassamme on Alvarin ytimessä ja tavoitteenamme on jakaa mahdollisimman paljon tietoa tuotteistamme ja palvelustamme, jotta asiakkaamme voivat tehdä vastuullisia valintoja.
  3. Parantaa palvelumme esteettömyyttä. Palvelumme laajentuessa haluamme varmistaa, että palvelumme on  helposti käytettävä jokaiselle asiakkaallemme.
  4. Innovatiivinen tuotekehitys ja valikoiman laajentaminen. Haluamme tarjota entistä enemmän kestäviä valintoja asiakkaillemme myös lemmikkien tarvikepuolella.
  5. Säännöllinen raportointi. Jotta voimme varmistaa, että saavutamme tavoitteemme, haluamme mitata kehitystämme säännöllisesti ja raportoida niistä teidän kanssanne.
    Päivitetty 4.5.2023
yhtiöjärjestys.001

Alvarin kannattavuus ja kasvu ei tule koskaan tapahtumaan ympäristön kustannuksella – se on saneltu yhtiöjärjestyksessämme.