Hiilitassunjälki

Missiomme on minimoida Alvarin ja muiden koirien hiilitassunjälki.

Tiesitkö, että jos koirat muodostaisivat valtion, ne olisivat maailman eniten lihaa kuluttava kansa? Koiran ilmastokuormituksesta noin puolet muodostuukin ruokakipolla – ja siksi aloitamme nimenomaan ruoasta.

Keräämme tälle sivulle tietoa sekä jokakoiran että Alvarin toiminnan hiilitassunjäljestä.

ngs-finland-barley-08

Alvarin Hiilitassunjälki-laskuri

Havainnollistaaksemme valintojen vaikutusta koiran hiilitassunjälkeen, kehitimme Hiilitassunjälki-laskurin. Sen avulla kuka tahansa voi arvioida koiransa ruokavalion hiilidioksidipäästöjä.

Alvarin Vastuullisuusraportti 2020

Alvarin ihka-ensimmäinen vastuullisuusraportti on täällä – vuonna 2020 palvelimme 7863 luonnonystävää ja vähensimme hiilidioksidipäästöjä 714 000kg CO2e verran! Raportista voit lukea miten sen teimme, ja kuinka kehitämme vastuullisuustoimintaamme.

Miksi koirien hiilitassunjäljellä on väliä?

Maailmassa on jopa 900 miljoonaa lemmikkikoiraa, Suomessa noin 700 000. Ilmaston kannalta koirien hiilitassunjäljellä on siis väliä.

Suurin osa koiran hiilitassunjäljestä muodostuu ruokakipolla. Koira syö kaloreissa noin puolet vähemmän kuin keskivertoihminen, mutta eläinperäisestä ravinnosta tuleva energian määrä on yhtä korkea.

Koiriin ollaan valmiita panostamaan: lemmikkeihin käytetty rahamäärä on kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana, Suomessakin yli 1,2 miljardiin euroon vuodessa. Huolenpito koirista on hyvä asia, mutta näemme kehityssuunnassa myös aiheen huoleen. Koiria saatetaan ruokkia tarpeettoman paljon lihaa sisältävillä ruoilla, ja ruokia markkinoidaan ihmistenkin lautasille päätyvän lihan laatuisina (“human grade”).

koirat

Kenen vastuu?

Ilmastoteot eivät ole yksin koirien omistajineen vastuulla, eikä lemmikin omistamisen tuomasta ilosta tulisi kokea syyllisyyttä. Haluamme luoda puitteet ilmastoystävälliselle lemmikinpidolle – ja tarvitsemme teitä näyttääksemme toimialalle ja päättäjille, että sille on kysyntää.

Alvarin matka kohti nollahiilitassunjälkeä

Me Alvarilla uskomme, ettei koiran omistamisen pitäisi olla valinta ilmastoa vastaan. Saavuttaaksemme mission hiilitassunjäljen minimoimisesta, on meidän oltava ilmastonäkökulmassa alan paras toimija ja suunnannäyttäjä.

Olemme tehneet työtä hiilijalanjälkemme minimoimiseen alusta saakka ja suunnitelleet sekä tuotteemme että liiketoimintamme hiilineutraalius tavoitteenamme. Päästöminimointi tapahtuu toimintamme jokaisella osa-alueella vältä-vähennä-vaihda-hyvitä-periaatetta noudattaen.

tuulivoima

Lähellä asiakasta, tuotettu tuulivoimalla

kotiin

Kotiin toimitettuna ilman kiertoteitä

kierrätys_symboli

Kaikki materiaalimme ovat kierrätettäviä

co2_02

Jäljelle jäävä hiilitassunjälki kompensoidaan

Osana tavoitetta selvitämme tuotteidemme hiilijalanjäljen toimialan tarkimmalla mahdollisella standardilla.* Laskenta sisältää kaikki merkittävät kasvihuonekaasupäästöt tuotteen elinkaaren ajalta. Olemme laskeneet myös muun toimintamme, eli niin sanotun organisaatiokohtaisen, hiilijalanjälkemme. Näin voimme sekä viestiä toimintamme kasvihuonekaasupäästöistä luotettavasti ja läpinäkyvästi, että selvittää vaikuttavimmat tavat pienentää hiilijalanjälkeä toimitusketjun eri vaiheissa.

Mitä teemme nyt? Alvarin toimintamalli

Olemme laskeneet hiilijalanjäljen neljälle reseptillemme: tulos on noin 1,1 kg CO2e/resepti. Kuten oheinen taulukko osoittaa, on raaka-aineen merkitys kokonaishiilijalanjäljessä on selkeästi suurin. Kuljetuksien osuus on seuraavaksi suurin päästöerä. Kuljetuskilometrit olemme jo karsineet niin lyhyiksi kuin mahdollista “direct-to-dog”-jakelumallillamme. Nappulat kulkevat Tanskan tehtaaltamme varastollemme Turkuun ja sieltä suoraan kuluttajalle, ilman välivarastointeja, -terminaaleja tai muita jakelupisteitä.

Laskelman on toteuttanut hiilijalanjälkilaskentaan erikoistunut tutkijataustainen asiantuntijayritys UseLess Company. Alvarin arvioitu organisaatiokohtainen hiilijalanjälki vuodelle 2020 on noin 5000 kg CO2e/a. Tarkennamme lukua vuoden mittaan toteutunutta toimintaamme vastaavaksi.

Ilmoitamme ja kompensoimme kaikki toimintamme tuottamat päästöt raaka-aineen kuljetuksista aina kuluttajan kotiovelle ja pakkausmateriaalin kierrätykseen asti. Laskemme mukaan uusiutuvan energian päästöt, sivuvirta- ja hävikkiraaka-aineiden päästöt (taloudellisen allokoinnin mukaisesti laskettuna) sekä kuljetuksen päästöt, vaikka kuljetuskumppanimme Posti kompensoikin esimerkillisesti kaikki kuljetuksensa.

Alvar-tuotteen hiilitassunjälkilaskelma

Kompensaatio

Päästöjen kompensointi ei ole ratkaisu ilmasto-ongelmaan eikä sen tule olla pääasiallinen keino yritysten vähäpäästöisyyteen pyrkimisessä. Päästöjen kompensointia vaikuttavampi tapa torjua ilmastonmuutosta on niiden vähentäminen. Kompensointi on kuitenkin yksi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun työkaluista, jota ei kannata jättää käyttämättä.

Halusimme valita luotettavan, lähellä olevan kohteen, joka sopisi koiramaiseen toimintaamme. Siksi käytämme suomalaista Nordic Green Solutions -kompensaatiotoimijaa (NGS). He kompensoivat hiilijalanjälkeämme vastaavan määrän päästöjä suomalaisen metsän hiilensidonnan kiertoajan pidentämisen sekä uusien metsäalueiden metsittämisen avulla.

NGS:n toiminta pohjautuu suomalaisten yliopistojen sekä muiden alan asiantuntijoiden asiantuntemukseen sekä yhteistyöhön maanomistajien kanssa.

metsa

Teemme kompensointia neljästi vuodessa kompensoiden toimintamme päästöt aina etukäteen.** Ostamme kompensointia tuotantoennusteemme mukaisesti ja muun toimintamme arvioidun päästömäärän verran. Vertaamme toteutuneita päästöjä ja ostettua kompensaatiomäärää tarkistuslaskennalla.

Työmme hiilitassunjäljen pienentämiseksi on vasta alkamassa

Kunnianhimoinen työmme hiilitassunjäljen pienentämiseksi on vasta aluillaan. Tuotteidemme hiilijalanjäljen pienentämiseksi tarkastelemme toimenpidemahdollisuuksia seuraavilla alueilla:

 1. Pääraaka-aineet: vaihtoehtoisia raaka-aineita uusiin resepteihin:
  Olemme lanseeraamassa pian uusia kestäviä pääraaka-aineita!
 2. Valmiiden tuotteiden kuljetusmahdollisuudet maakaasulaivoilla ja vähäpäästöisemmillä rekoilla:
  Tarkastelemme parhaillaan logistiikkakumppanimme kanssa
 3. Ruoan pakkaaminen suurempiin säkkeihin eli pakkausmateriaalin vähentäminen:
  Olemme ottaneet 2 kg pussien rinnalle käyttöön 6 kg ja 10 kg pussit
 4. Kotiinkuljetuksen toimitusvälien harventaminen - vähemmän ajettuja kilometrejä:
  Suositamme aiemman neljän viikon toimitusvälin sijaan valitsemaan esimerkiksi kuuden viikon toimitusvälin - sekä ympäristö että lompakko kiittävät (edullisempi kilohinta isommissa satseissa)
 5. Raaka-aine- ja materiaalitoimitusten kuljetusmatkojen pienentäminen:
  Uuden Saksan markkinan paikallisten toimijoiden kartoittaminen vuoden 2021 aikana

  Päivitetty 10.6.2021

yhtiöjärjestys.001

Alvarin kannattavuus ja kasvu ei tule koskaan tapahtumaan ympäristön kustannuksella – se on saneltu yhtiöjärjestyksessämme.

*Selvitämme tuotteidemme hiilijalanjäljen toimialalle parhaiten soveltuvalla ja tarkimmalla mahdollisella standardilla: Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCRs) Prepared Pet Food for Cats and Dogs (EU:n standardi koiranruokatuotteen ympäristöjalanjäljen laskentaan).

**Ensimmäinen kompensaatioerä 35 t CO2e ostettu NGS:lta 20.4.2020 hiilijalanjälkilaskennan valmistumisen myötä. Määrä vastaa Alvarin toteutuneen ja ennustetun toiminnan tuottamia kasvihuonekaasupäästöjä aikavälillä 1.1.–30.6.2020.