Australianpaimenkoira

Minkälainen rotu on australianpaimenkoira?

Australianpaimenkoira pähkinänkuoressa

Australianpaimenkoira on monipuolinen ja helposti koulutettavissa oleva koirarotu. Aussie on älykäs, voimakas ja kestävä koirarotu, jolla on vahva paimennus- ja vartiointivietti. 

“Tasapainoinen, hieman korkeuttaan pitempi ja keskikokoinen. Luusto on kohtuullinen. Väritys on vaihteleva ja yksilöllinen. Australianpaimenkoira on tarkkaavainen, eloisa, notkea ja ketterä, tiivisrakenteinen ja lihaksikas olematta kömpelö. Karvapeite on kohtuullisen pitkä ja karkeahko. Häntä on luonnollinen tai joissain maissa typistetty.“ - Rotumääritelmä, Suomen kennelliitto 

Australianpaimenkoiran ihannepaino on nartuilla 16–25 kg ja uroksilla 25–32 kg. Aussien eliniänodote on 13–15 vuotta.

Australianpaimenkoira Hilppu

Yleiskuvaus rodusta

Australianpaimenkoira ei ole lähtöisin Australiasta kuten nimen perusteella voisi luulla, vaan Yhdysvalloista. Australianpaimenkoira on keskikokoinen koirarotu. Tämän koirarodun tunnistaa helpoiten töpöhännästä. Aussien liikkumista kuvaillaan sulavaksi, vapaaksi, ketteräksi ja vaivattomaksi.

Aussiet ovat toimineet alunperin työkoirina maatiloilla ja ne ovat säilyttäneet tähän päivään asti vahvoina ominaisuuksina innokkuuden, älykkyyden ja vahvan paimennusvietin. Nämä ominaisuudet sekä kyky toimia alkuperäisessä tarkoituksessaan pyritään säilyttämään australianpaimenkoiran jalostuksessa.

Luonne

Australianpaimenkoira on luotettava ja älykäs työkoira. Voimakas paimennus- ja vahtimisvietti ovat osa aussien luonnetta. Australianpaimenkoiraa voisi myös kuvailla luonteeltaan tasapainoiseksi ja ystävälliseksi. Vaikka koira on ystävällinen, saattaa sen käytös olla varautunutta ensimmäisellä tapaamiskerralla vieraita ihmisiä kohtaan.  

Australianpaimenkoira on lojaali omistajalleen ja innokas työskentelijä. Sen älykkyys saattaa vaatia omistajalta välillä hyvää huumorintajua, jos koira on päässyt tylsistymään. 

Turkinhoito

Australianpaimenkoira voi olla väritykseltään blue merle, blue merle valkoisin merkein, blue merle valkoisin ja tan merkein, blue merle tan, musta, mustavalkea, musta tricolor, black tan, punainen, punavalkoinen, punatricolor, punainen ruskein merkein, red merle, red merle valkoisin merkein, red merle valkoisin ja tan merkein, red merle ruskein merkein.

Aussien turkki kaipaa viikoittaista harjausta. Muuten turkki pitää pestä vain, jos se likaantuu tai koiralla on karvanlähtöaika. Australianpaimenen turkki saattaa myös kaivata pesua hoitoaineella ja siistimistä saksilla, jos kyseessä on tuuheaturkkinen tapaus. 

Harrastukset

Australianpaimenkoiran kanssa voi harrastaa monipuolisesti eri lajeja, sillä auspai on nopea oppimaan, tarkkaavainen ja innokas. On hyvä myös muistaa että aussie on sen verran aktiivinen tapaus, että pelkäksi kotikoiraksi tätä koirarotua ei voi ottaa. 

Australianpaimenkoira tarvitsee aktiviteettejä ja aivopähkinöitä ratkottavakseen. Ne tarvitsevat hyvän koulutuksen, jotta koira ja omistaja kykenevät lukemaan toisiaan paremmin. Kun australianpaimenkoiran kouluttaa hyvin saa siitä itselleen yhteiskuntakelpoisen koiran, jonka kanssa on hauska harrastaa monia eri lajeja.

Paimennus sopii hyvin tälle koirarodulle, koska tämä on australianpaimenkoiran alkuperäinen käyttötarkoitus. 

Australianpaimenkoira on myös yleinen koirarotu haku- ja pelastuskoirana, huumekoirana, sekä avustajakoirana. Nämä ovat enemmän työtehtäviä kuin harrastuksia, mutta toimivat oikei hyvin energian purkuna ja antavat australianpaimenkoiralle ongelmia ratkottavaksi.

Koska aussit ovat todella monipuolisia voi niiden kanssa harrastaa edellä mainittujen lajien lisäksi vaikka palveluskoiralajeja, agilitya, TOKOa eli tottelevaisuutta, rally-tokoa, noseworkia, vepeä, koiratanssia tai näyttelyissä käymistä. 

Australianpaimenkoiran ruokinta

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen rodun ohella moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Australianpaimenkoira-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo australianpaimenkoirallesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä