Belgianpaimenkoira

Minkälainen rotu on belgianpaimenkoira?

Belgianpaimenkoira pähkinänkuoressa

Belgianpaimenkoira on alkujaan toiminut paimenkoirana, nykyään näitä koiria käytetään työkoirina. Belgianpaimenkoirat ovat monipuolisia palveluskoiria, jotka sopivat myös perhekoiriksi.

“Rakenteeltaan tasapainoinen, sopusuhtainen, keskikokoinen, kuiva- ja vahvalihaksinen, neliömäinen ja sitkeä koira, jossa jalous ja voimakkuus yhdistyvät. Se on tottunut oleskelemaan ulkona ja kestämään Belgiassa yleisiä sään vaihteluita. Sopusuhtainen olemus ja ylväs pään asento ilmentävät palveluskoiralle ominaista jaloa voimaa. Belgianpaimenkoira arvostellaan koiran seistessä vapaasti esittäjän koskematta sitä.” - Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto 

Belgianpaimenkoirien ihannepaino on nartuilla 20-25 kg ja uroksilla 25-30 kg. Belgien eliniän odote on 10-14 vuotta.

Belgianpaimenkoira tervueren

Yleiskuvaus rodusta

Belgianpaimenkoirat jaetaan vielä koirarodun sisällä tarkemmin muunnoksiin tervueren, groenendael, malinois ja laekenois. Nämä muunnokset ovat kaikki belgejä, mutta niillä on erilainen karvapeite. 

Tervueren on Suomen suosituin belgianpaimenkoira. Sen tunnistaa mustasta kuonostaan (välillä koko kasvot voivat olla mustat) ja punaruskeasta tai hiekan värisestä pitkästä turkistaan. Tervuiksi luokitellaan myös muut pitkäkarvaiset belgit, jos niiden väritys on vaaleankeltainen, hunajanvärinen tai harmaa.

Groenendael on kokomusta väriltään ja karvoitukseltaan se on pitkäkarvainen. Tervueret ja groenendaelit poikkeavat ulkomuotonsa osalta vain värityksessä.

Malinois on lyhytkarvainen belgianpaimenkoira. Malit ovat väritykseltään punaruskeita, niillä on myös tervueren tavoin musta kuono ja/tai naama. Malinois’n karva on lyhyttä, mikä erottaa sen ulkonäöllisesti tervueresta. 

Laekenois on karkeakarvainen ja väritykseltään punaruskea. Laekenois’n kuonossa ja hännässä on mustia merkkejä. Laekenois’t ovat harvinaisia.

Belgi on tosiaan tätänykyä yleinen työkoira, tällä tarkoitetaan että belgejä nähdään usein työskentelemässä viranomaisten apuna. Belgianpaimenkoirat voivat toimia työkoirina esimerkiksi poliisikoirina, sotakoirina, rajakoirina, tullikoirina, opaskoirina, avustajakoirina, kuulokoirina tai vartijoiden koirina. 

Luonne

Belgianpaimenkoira on luonteeltaan valpas ja aktiivinen. Belgeillä on ylpeä ja tarkkaavainen katse ja niiden luonne on tasainen ja peloton. Belgit ovat energisiä tapauksia ja ne ovatkin aina valmiita toimintaan. Belgianpaimenkoira on synnynnäinen vahtikoira, ja se suojelee ja vahtii omaa laumaansa tarkasti. 

Aktiivisen ja vaativan luonteensa takia belgi sopii kokeneelle koiraharrastajalle.

Turkinhoito

Belgianpaimenkoirista tosiaan löytyy neljää eri muunnosta, groenendael, tervueren, malinois ja laekenois. Belgit eroavat toisistaan vain karvan pituuden, kasvusuunnan, laadun ja värin perusteella. Pitempi karvaiset belgit vaativat vähän useammin huolenpitoa, mutta periaatteella harjaus ja pesu tarvittaessa pärjätään.

Harrastukset

Belgianpaimenkoira on vähintään peruskoulutettava, koska se on aktiivinen, tempperamenttinen ja kookas palveluskoira. 

Belgianpaimenkoiralla on pk eli palveluskoiraoikeudet; tällä tarkoitetaan että belgin kanssa voi harrastaa jälkeä, hakua, etsintää, viestiä, opastusta ja kaikkiin näihin liittyy tottis eli tottelevaisuusosio. Esimerkiksi joku näistä lajeista olisi hyvä vaihtoehto yhteiseksi harrastukseksi. 

Belgianpaimenkoiran kanssa voi myös harrastaa muuta esimerkiksi vesipelastusta, pelastusta, tottelevaisuutta eli TOKOa, rally-tokoa, agilitya tai koiratanssia. Välillä belgejä nähdään myös paimentamassa tai harrastamassa flyballia tai tokoagia. Belgianpaimenkoira on siis erittäin monipuolinen harrastekoira.

Belgianpaimenkoiran ruokinta

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen rodun ohella moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Belgianpaimenkoira-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo belgianpaimenkoirallesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä