Bordercollie

Minkälainen rotu on bordercollie?

Bordercollie pähkinänkuoressa

Bordercollie on erittäin älykäs koirarotu, joka tunnetaan nopeasta oppimiskyvystään, palvelualttiudestaan ja luovista tuhotöistään, joilla koira osoittaa ikävystymistään yksinoloon.

Sopusuhtainen, sulavalinjainen ja tyylikäs, viehättävä ja erittäin tasapainoinen, samalla riittävän vahva vaikuttaakseen kestävältä. Kaikki karkeuteen ja heiveröisyyteen viittaava on virheellistä. ” - Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto 

Bordercollien ihannepaino on nartuilla 12–19 kg ja uroksilla 14–20 kg. Tämän koirarodun eliniänodote on 12–15 vuotta, eli kyseessä on pitkäikäinen koira.

Bordercollie Isla

Yleiskuvaus rodusta

Bordercollie on keskikokoinen koirarotu, joka on energinen ja valpas. Bordercollie sopii parhaiten aktiiviselle, kärsivälliselle ja ulkoilua rakastavalle ihmiselle tai perheelle. 

Bordercollie tarvitsee virikkeitä tai “töitä” ollakseen onnellinen. Tämä koirarotu tunnetaankin nopean oppimiskykynsä lisäksi nopeasta reaktiokyvystään, ja lähes loppumattomalta tuntuvasta energiamäärästään. Koska bordercollie on melkein väsymätön, olisi sille hyvä tarjota päivittäin liikuntaa ja aivotoimintaa vaativia virikkeitä. 

Bordercolliet ovat suhteellisen hiljaisia koiria, koska ne eivät sovellu vahtimiseen. Yleensä tämän koiran kuulee haukkuvan vain leikkiessään. 

Luonne

Bordercollien luonne on innokas, valpas, vastaanottavainen ja älykäs. Nämä koirat ovat myös erittäin sitkeitä ja mukautuvaisia. Bordercolliet sopeutuvat hyvin työkoiriksi esimerkiksi paimennustehtäviin. Ne eivät ole hermostuneita tai vihaisia. Bordercollieille ominainen luonteenpiirre on myös pehmeys. Koirarodun herkkyys on hyvä muistaa koulutuksessa. 

Tämä koirarotu on taipuvainen ääniyliherkkyyteen. Tätä on helppo ehkäistä tai ainakin minimoida tutustuttamalla koira jo pennusta lähtien monenlaisiin paikkoihin ja ääniin. Jos bordercollien pentu tutustutetaan onnistuneesti vieraisiin paikkoihin, pysyy koira omana itsenään myös kodin ulkopuolella. Tutustuttaminen vieraisiin paikkoihin ehkäisee pelokasta ja epäluuloista käytöstä, ja sen takia uudet onnistuneet kokemukset ovat pennulle tärkeitä. 

Turkinhoito

Bordercollieiden väriskaala on laaja ja kaikki värit ovatkin sallittuja, kunhan valkoinen ei ole hallitseva väri. Bordercollieilla nähdään kahdenlaista karvapeitettä: pitkäkarvaista ja sileäkarvaista. 

Bordercollien turkkia hoidetaan harjaamalla, pitkäkarvaiset yksilöt vaativat harjausta hieman useammin. Toki, jos koira pääsee likaantumaan pitää se pestä.

Harrastukset

Koska bordercollie on luonteeltaan pehmeä koira, koulutuksessa tarvitaan enemmänkin mielikuvitusta, kärsivällisyyttä ja huumorintajua eikä niinkään kovia otteita. 

Bordercollien kanssa voi harrastaa kaikenlaista, esimerkiksi TOKO eli tottelevaisuus, agility, pk-lajit ja paimennus, sekä flyball ovat suosittuja lajeja. Bordercollieita nähdään usein myös pelastuskoirina. 

Bordercollien ruokinta

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen rodun ohella moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Bordercollie-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo bordercolliellesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä