Chihuahua

Minkälainen rotu on chihuahua?

Chihuahua pähkinänkuoressa

Chihuahua tunnetaan maailman pienimpänä koirana. 

Tiivisrakenteinen. Erittäin tärkeitä ominaispiirteitä ovat omenanmuotoinen kallo ja kohtalaisen pitkä, hyvin korkea-asentoinen häntä, joka on joko kaarella tai puoliympyränä hännänpään osoittaessa lannetta kohti.- Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto 

Chihuahua ideaali paino on 1–3 kg niin nartuilla, kuin uroksillakin. Chihut ovat todella pitkäikäisiä, sillä niiden eliniänodote on 12–20 vuotta. Tämä on hyvä pitää mielessä koiraa hankkiessa, koska varsinkin tässä tapauksessa kyseessä on pitkäaikainen sitoumus.

Chihuahuan ruokinta.

Yleiskuvaus rodusta

Chihuahua on loistava seurakoira, joka on uskollinen omistajalleen. Pienen kokonsa ja viattoman ulkonäkönsä turvin chihuja luullaan usein helpoiksi koiriksi. Chihuahuat eivät kuitenkaan ole koirarotujen helpoimmasta päästä: luonteensa puolesta ne vaativat koulutusta, jotta koirasta saa yhteiskuntakelpoisen. 

Chihuahuat ovat nopeita oppimaan ja fiksuja, sillä ne usein tajuavat nopeasti, minkälaisesta käytöksestä ne itse hyötyvät tilanteissa. Chihuja ei siis hätkäytä uusi tai pelottava tilanne ja ne ymmärtävät nopeasti, miten päästä pois niistä. Panos-hyötysuhteen ollessa kohdillaan chihu oppii helposti ja nopeasti uusia temppuja. 

Luonne

Chihuahuat ovat luonteeltaan nopealiikkeisiä, valppaita, eloisia ja rohkeita. Chihuja voisi myös kuvailla topakoina. Tällä rodulla on taipumusta haukkumiseen, chihuahuoja kuvaillaankin välillä hälyttäjinä. Chihujen kynnykseen haukkua voi vaikuttaa koulutuksen avulla.

Chihut joutuvat usein kokonsa takia kärsimään pienen koiran syndroomasta, jonka takia niitä ei kouluteta kunnolla, eikä niiltä odoteta kunnon käytöstä. Chihuahuoiden kanssa on hyvä kuitenkin muistaa, että vaikka kyseessä on pieni koira ansaitsee se hyvän koulutuksen ja perehdytyksen kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi koirakansalaiseksi. 

Turkinhoito

Chihuahuasta löytyy kahdenlaista karvanlaatua, chihuja on lyhytkarvaisia ja pitkäkarvaisia. Väriltään chihuahuoja on monen väristä, sillä vain marmoroidut (merle) väriyhdistelmät ovat kiellettyjä. Voit siis törmätä melkein kaiken värisiin chihuihin.

Lyhytkarvaisen chihuahuan karva on lyhyttä ja koiran rungon myötäistä. Lyhyttä turkkia on helppo hoitaa, tällainen chihu tarvitsee pesun ja kuivauksen tarvittaessa, sekä karvanlähdön aikana harjauksen karstalla.

Pitkäkarvaisen chihuahuan karva on hienoa ja silkkistä. Karva itsessään voi olla sileää tai laineikasta. Pitkäkarvaisella chihulla on myös hapsut korvissa, kaulassa, raajojen takaosassa, tassuissa ja hännässä. Pitkäkarvainen chihu tarvitsee viikoittaisen harjauksen, sekä pesun ja kuivauksen tarvittaessa.  

Harrastukset

Chihuahuoja nähdään usein koiranäyttelyissä, tämä onkin suosittu harrastus chihujen parissa. Chihuahuan kanssa voi myös harrastaa esimerkiksi agilitya ja rallytokoa, näitä harrastaessa voidaan omistajalta vaatia vähän enemmän kärsivällisyyttä, koska tämä pieni koira on erittäin omapäinen.  

Chihuahuan ruokinta

Lainaamme Alvarin suurta koiran ruokintaopasta:

Chihuahuan ruokinta. Yllä mainituista roduista chihuahua tarvitsee kokonaismäärältään vähiten energiaa ruoastaan, mutta kehon painoon nähden suhteellisesti eniten. Chihuahuan ruoan onkin hyvä olla melko energiatiivistä, jotta pieni koira saa annoksestaan riittävästi kaloreita – toki huomioiden koiran muut yksilölliset tarpeet, kuten aktiivisuustason. Kakan hyvän koostumuksen varmistamiseksi chihuahuan ruoan tulee olla hyvin sulavaa, ja ruoan kuitukoostumuksen suunniteltu ehkäisemään pienille koirille tyypillisempää ulosteen kovuutta. Kuivaruokaa syövän chihuahuan nappulan on hyvä olla kooltaan pienen koiran suuhun sopiva eli suhteellisen pieni, joka kuitenkin kannustaa nappulan pureskeluun.

Lisätietoa ruokinnasta löytyy meidän ruokinta oppaasta:  Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

Chihuahua-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo chihuahuallesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä