Collie

Minkälainen rotu on collie?

Collie pähkinänkuoressa

Collie on erittäin monipuolinen koirarotu. Collieita nähdään seurakoirina, harrastuskoirina ja palveluskoirina. 

Pitkäkarvainen collie: “Erittäin kaunis koira, jossa kaikki osat ovat sopusoinnussa kokonaisuuden kanssa. Seistessään levollisen omanarvontuntoinen. Rakenne ilmentää vahvuutta ja toiminnallisuutta. Ei kömpelö eikä millään lailla karkea. Ilme on erittäin tärkeä. Muita olennaisia piirteitä ovat kallon ja kuonon oikea suhde sekä täydellinen tasapainoisuus, silmien koko, muoto, väri ja sijainti sekä korvien oikea kiinnityskohta ja asento.- Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto 

Sileäkarvainen collie: “Älykäs, valpas ja toiminnanhaluinen. Erittäin hyvän rakenteensa ansiosta olemukseltaan ryhdikäs, tasapainoinen ja käyttötarkoitukseensa soveltuva. Rakenne ilmentää vahvuutta ja toiminnallisuutta, mutta koira ei saa olla kömpelö eikä millään lailla karkea. Ilme on äärimmäisen tärkeä. Se muodostuu kallon ja kuonon suhteista sekä niiden täydellisestä tasapainosta, silmien koosta, muodosta, väristä ja sijainnista sekä korvien oikeasta sijainnista ja asennosta.” - Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto 

Collien ihannepaino on nartuilla 18–25 kg ja uroksilla 20–29 kg. Collie on pitkäikäinen rotu sillä sen eliniänodote on 14–16 vuotta.

Koiranruoka

Yleiskuvaus rodusta

Collie eli monelle tv:stä tuttu Lassie on alkuperäiseltä tarkoitukseltaan paimenkoira. Collie on luontaisesti aktiivinen ja tarvitsee säännöllistä liikuntaa. 

Koska colliet ovat laumaeläimiä, nauttivat ne erityisesti ajanvietosta oman lauman parissa. Collie sopii hyvin perhekoiraksi, mutta aikuinen lapsiin tottumaton koira ei ole automaattisesti lapsirakas tapaus.

Luonne

Collie on luonteeltaan aktiivinen iloinen ja ystävällinen. Collie ei saa olla hermostunut tai aggressiivinen, sillä nämä piirteet eivät kuulu collien luonteeseen. Collie on myös älykäs koirarotu, joten koira tarvitsee aktiviteetteja jo pelkästään sen takia.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisen collien turkinhoito on helppoa, vaikka toisin voisi kuvitella. Pitkäkarvaisen collien turkinhoito vaatii pesun tarvittaessa ja säännöllisen harjauksen. Karvanlähtöaikana pitkäkarvaisen collien pohjavilla on hengittävyyden pitimiksi harjattava tai karstattava pois.

Sileäkarvaisen collien turkinhoito on vielä helpompaa, sillä turkki vaatii vain satunnaisen harjaamisen ja pesun tarvittaessa. 

Harrastukset

Collien kanssa voi harrastaa monenlaista. Collie on helppo harrastuskaveri, koska se on nopea oppimaan ja yleisesti nauttii omistajan kanssa puuhaamisesta. Collieille ominaisimmat lajit ovat paimennus ja palveluskoiralajit. 

Colliet ovat esimerkiksi kilpailleet seuraavissa lajeissa: paimennus, palveluskoirakoe, pelastuskoirakoe, agility, toko eli tottelevaisuus, rally-toko, valjakkohiihto, vesipelastus, koiratanssi ja metsästyskoiran jäljestämiskoe. Collieiden parissa suosituin harrastus on kuitenkin näyttelyt. 

Collien ruokinta

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen rodun ohella moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Collie-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo colliellesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä