Espanjanvesikoira

Minkälainen rotu on espanjanvesikoira?

Espanjanvesikoira pähkinänkuoressa

Espanjanvesikoira on käyttötarkoitukseltaan paimen- ja metsästyskoira, sekä loistava kalastajan apuri. Espanjanvesikoira kuuluu vesikoiriin. 

Karkearakenteinen, sopusuhtainen (keskikokoinen), pitkäkalloinen ja melko pitkälinjainen. Ääriviivat ovat tasapainoiset ja ulkonäkö miellyttävä. Voimakasrakenteinen, lihakset ovat jatkuvan liikunnan ansiosta hyvin kehittyneet. Sivukuva on suoralinjainen. Näkö-, kuulo- ja hajuaisti ovat hyvin kehittyneet.-Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto 

Espanjanvesikoiran ihannepaino on uroksilla 18–22 kg  ja nartuilla 14–18 kg . Espanjanvesikoiran eliniänodote on 10–14 vuotta.

Koiranruoka

Yleiskuvaus rodusta

Espanjanvesikoira on vauhdikas koira ja tulkitsee tilanteita nopeasti, joten myös omistajalta vaaditaan nopeaa havaintokykyä. Espanjanvesikoiran omistajan tulisi kyetä ohjaamaan koiraansa niin, että koiran toivottu käytös vahvistuu ja ei-toivottu käytös saadaan kitkettyä pois. 

Espanjanvesikoiraa ei suositella ihka ensimmäiseksi koiraksi ellei ole itse valmis perehtymään perusteellisesti koiran kouluttamiseen. Tämä koirarotu vaatii peruskoulutuksen lisäksi muunlaista aivotyötä. Espanjanvesikoirat loistavat saadessaan työskennellä jonkin mieleisen harrastuksen, tehtävän tai aktiviteetin parissa. 

Espanjanvesikoira kuuluu kennelliiton PEVISA-ohjelmaan, jonka avulla ehkäistään perinnöllisten vikojen leviämistä jalostuksessa. Espanjanvesikoiran osalta PEVISA-säännön mukaan on tarkistettava silmät ja kuvattava lonkat ja kyynärät. Espanjanvesikoirasta on hyvä tiedostaa, että koirarodulla esiintyy jonkin verran sairauksia. Tälle koirarodulle yleisiä sairauksia ovat luusto- ja silmäsairaudet, sekä autoimmuunisairaudet. 

Luonne

Espanjanvesikoira on luonteeltaan tasapainoinen, iloinen, uskollinen, tottelevainen, uuttera ja rohkea. Espanjanvesikoira on yleisesti helppo koirarotu, koska se sopeutuu melkein mihin tahansa tilanteeseen tai ilmastoon. Tämä koirarotu on luonteenpiirteidensä ansiosta myös helposti koulutettavissa, sillä se on oppivainen ja ymmärtäväinen. 

Turkinhoito

Espanjanvesikoira kuuluu turkkinsa puolesta niihin rotuihin, joilta ei lähde karvaa. Turkki on kiharaa ja karheaa. Turkin pitäisi pysyä avoimena; jos turkki laatoittuu tai vanuttuu on se ajeltava, sillä huopaantuva turkki voi aiheuttaa koiralle kivuliaita iho-ongelmia. Espanjanvesikoira on yleensä ajeltava 2-4 kertaa vuodessa. Jos koiran turkki on pidempi, pitää sitä huoltaa huomattavasti useammin, joskus jopa päivittäin. Pitkää turkkia huolletaan erottelemalla kiharoita sormin. Espanjanvesikoiran turkkia ei saa harjata tai kammata. Säännöllinen turkin huolenpito takaa koiran hyvinvoinnin. 

Harrastukset

Koska espanjanvesikoira on erittäin mukautuva, voi sen kanssa periaatteessa harrastaa mitä tahansa. Harrastus voi olla koiran kanssa tavoitteellista tai vain omaksi iloksi puuhastelua. Joka tapauksessa yhdessä harrasteleminen on mahtava tapa aktivoida perroa ja purkaa sen energiaa. 

Espanjanvesikoiran harrastuksen voi tosiaan valita aika vapaasti. Esimerkiksi nose work, koiranäyttelyt, metsästys, rally-toko, agility, palveluskoira- tai pelastuskoira-lajit sopivat tälle koirarodulle mainiosti.

Espanjanvesikoiran ruokinta

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen rodun ohella moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Espanjanvesikoira-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo espanjanvesikoirallesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä