Kiinanharjakoira

Minkälainen rotu on kiinanharjakoira?

Kiinanharjakoira pähkinänkuoressa

Kiinanharjakoira on käyttötarkoitukseltaan seurakoira. Kiinanharjakoira on pieni ja toimelias koirarotu. 

Pieni, toimelias ja viehkeä koira. Luustoltaan sirosta keskivahvaan. Sileä, karvaton runko, karvaa ainoastaan käpälissä, päässä ja hännässä; vaihtoehtoisesti pehmeän, harsomaisen karvan peittämä. Rodussa on kaksi selvästi erilaista tyyppiä: kaurismainen, jalo ja siroluustoinen sekä vankempi, luustoltaan ja rungoltaan raskaampi.-Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto 

Kiinanharjakoiran ihannepaino on uroksilla ja nartuilla 2.3–5.4 kg. Kiinanharjakoiran eliniänodote on 12–14 vuotta.

Koiranruoka

Yleiskuvaus rodusta

Kiinanharjakoiran käytös ei saisi koskaan olla vihaista tai liian arkaa. Harjakoiria pidetäänkin aina iloisesti käyttäytyvänä rotuna. Tästä iloisesta ja ystävällisestä koirarodusta löytyy aktiivisia ja rauhallisia edustajia. Seurakoirana kiinanharjakoira kuitenkin osaa asettua aloilleen ja nauttii löhöilystä. Harjakoira ei siis pistä pahakseen, jos esimerkiksi lenkki jää lyhyeksi kaatosateella. 

Kiinanharjakoiraa voidaan pitää yleisesti terveenä koirarotuna. Tälläkin koirarodulla esiintyy kuitenkin kääpiöroduille tyypillisiä sairauksia. 

Luonne

Kiinanharjakoira on perusluonteeltaan iloinen ja seurallinen. Kiinanharjakoira on vilkas tapaus, joka kiintyy omistajaansa helposti. Kyseessä on seurakoirarotu, joten kiinanharjakoirat ovat seurallisia ja ystävällisiä. 

Turkinhoito

Kiinanharjakoirista löytyy karvaton ja täysin karvainen versio, jota kutsutaan puuterihuiskuksi (“powder puff”). Näiden kahden version turkinhoidossa on eroja. 

Karvaton kiinanharjakoira on suojattava vähän kaikenlaisilta sääilmiöiltä. Esimerkiksi kylmältä, sateelta, tuulelta ja auringolta. Koira on myös pestävä pari kertaa kuussa ja iho on hyvä rasvata pesun jälkeen. 

Puuterihuiskun turkki vaatii viikoittaisen pesun. Tämän koiran turkki on myös taipuvainen takkuuntumaan eli turkinhoitoon pitää olla valmis käyttämään aikaa. 

Harrastukset

Kun kiinanharjakoiralle löytää oikean motivaattorin, luonnistuu siltä melkein mikä vaan laji. Koska harjakoira on luonteeltaan seurakoira, ei se välttämättä vaadi peruslenkkeilyä kummempia. Harrastuksen aloittaminen ei kuitenkaan ole koskaan huono idea ja, kun oikeat keinot löytyvät, kuoriutuu kiinanharjakoirasta oikein mahtava harrastuskoira. 

Kiinanharjakoiran kanssa voi harrastaa esimerkiksi agilitya, koiratanssia, TOKO:a eli tottelevaisuutta tai vaikka näyttelyitä.

Kiinanharjakoiran ruokinta

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen rodun ohella moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Kiinanharjakoira-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo kiinanharjakoirallesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä