Kleinspitz

Minkälainen rotu on kleinspitz?

Kleinspitz pähkinänkuoressa

Kleinspitz on vahti- ja seurakoira. Kleinspitz kuuluu saksanpystykorva rotuihin eli nämä koirat ovat sukua meidän Alvarille. Kleini on oppivainen ja eloisa koirarotu.

Pystykorvissa ihastuttaa niiden kaunis karvapeite. Runsaan aluskarvan vuoksi peitinkarva on pystyssä. Erityisen huomiota herättäviä ovat runsas, harjamainen kauluri ja tuuheakarvainen, terhakkaasti selän päällä oleva häntä. Kettumainen pää, tarkkaavaiset silmät ja pienet, pystyt, teräväkärkiset ja toisiaan lähellä olevat korvat antavat näille pystykorville ominaisen pirteän ulkonäön-Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto 

Kleinspitzin ihannepaino on uroksilla ja nartuilla 35 kg. Kleinspitzin elinajanodote on noin 15 vuotta.

Koiranruoka

Yleiskuvaus rodusta

Kleini on sopeutuvainen koirarotu, joten se kulkee helposti mukana kaikkialla. Kleinspitz on usein hyvin kiintynyt omistajaansa. Kleinspitz pitää lenkkeilystä, mutta ei tarvitse suunnattoman pitkiä lenkkejä pysyäkseen tyytyväisenä. Koska kleini on kuitenkin energinen tapaus, se pitää lenkkeilystä ja leikkimisestä eli se kyllä mielellään lähtee pidemmällekin lenkille omistajansa kanssa. 

Kleinspitz on yleisesti terve ja pitkäikäinen koirarotu. Kleinspitz pitää jalostusohjesäännön mukaan viedä polvien ja silmien tutkimuksiin ennen jalostuskäyttöä (vaikka kyseessä olisi vain kotikoira kannattaa sekin tutkituttaa; näin rodun terveydestä saadaan kattavampaa tietoa). 

Luonne

Kleinspitz on luonteeltaan valpas, terhakka, eloisa ja uskollinen. Kleinspitz on myös usein leikkisä ja ystävällinen. Koska tämä koirarotu on käyttötarkoitukseltaan vahtikoira, kuuluu vahtimisvietti ja siten myös haukkuherkkyys kleinin käytökseen. Haukkuherkkyys ja vahtiminen ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä ominaisuuksia, joten kaikki kleinit eivät välttämättä ole yhtä haukkuherkkiä tai taipuvaisia vahtimiseen. 

Turkinhoito

Kleinspitzin turkin väritys on luokiteltu valkoisiin, musta ja ruskea, sekä muut värit. Lähes kaikki värit ovatkin sallittuja kleinspitzillä. 

Kleinspitzin turkki on yllättävän helppohoitoinen. Kleinin turkki tulee harjata säännöllisesti ja karvanlähtöaikaan irtonainen karva tulee kammata pois. Kleinspitzin turkinhoidon erikoisuutena koiran turkki tulee harjata vastakarvaan, jotta se säilyy pöyheänä. 

Harrastukset

Kleinspitz sopii moneen eri harrastukseen, koska koirarotu on erittäin oppivainen ja täten helppo kouluttaa. Kleinspitzin kanssa voi esimerkiksi harrastaa agilitya, TOKOa eli tottelevaisuutta tai vaikka rally-tokoa.

Kleinspitzin ruokinta

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen rodun ohella moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Kleinspitz-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo kleinspitzillesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä