Labradorinnoutaja

Minkälainen rotu on labradorinnoutaja?

Labradorinnoutaja pähkinänkuoressa

Labradorinnoutaja on yksi maailman suosituimmista koiraroduista ja rodun edustajat ovatkin erittäin monipuolisia käyttökoiria. 

Vankkarakenteinen, tiivisrunkoinen, hyvin toiminnanhaluinen koira, joka ei saa olla ylipainoinen tai liian raskasrakenteinen. Leveä kallo, leveä ja syvä rintakehä sekä leveä ja voimakas lanne ja takaosa”. - Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto

Labradorinnoutajien ideaali paino on uroksilla 29-36 kg ja nartuilla 25-32 kg. Labradorinnoutajat elävät noin 10-12 vuotiaiksi.

Labradorinnoutaja

Yleiskuvaus rodusta

Labradorinnoutajia löytyy kolmessa eri värissä eli keltaisena, mustana ja ruskeana. Täyteen mittaansa kasvettuaan labbis on suurikokoinen koira. Labradorinnoutajan henkinen kehitys puolestaan on hidasta; aikuistuminen saattaa hyvinkin tapahtua vasta 3–4-vuotiaana.

Labradorinnoutajista löytyy näyttely- ja metsästyslinjaisia yksilöitä. Labradorinnoutajan ihanne on koira, jossa yhdistyy rotutyypillinen ulkomuoto ja hyvät käyttöominaisuudet. Näyttely- ja metsästyslinjoissa on kuitenkin eroja ulkomuodon ja luonteen osalta, koska linjat eroavat käyttötavoiltaan. 

Suomessa labradorinnoutaja kanta ei ole täysin jakautunut, koska rodussa on edelleen käyttökoevaatimus muotovalioarvoa varten, ja näyttelypalkintovaatimus käyttövalionarvoa varten. Toisin sanoen, tullakseen muoto- tai käyttövalioksi koiralla on oltava myös “toisen linjan” ominaisuuksia – ainakin riittävästi selviytyäkseen käyttökokeesta tai ulkomuototuomaroinnista.

Luonne

Labradorinnoutaja on luonteeltaan ystävällinen, lapsirakas, iloinen ja uskollinen. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta se tunnetaankin erinomaisena seura- ja perhekoirana. Labradorit ovat aktiivisia ja toiminnanhaluisia, ja nauttivat suuresti vedessä touhuamisesta sekä ulkona puuhastelemisesta.

Tosikkoa labradorinnoutajasta ei todennäköisesti koskaan tule, koska rotu säilyy vanhuuteen saakka oppimiskykyisenä, ja senioritkin saattavat vielä innostua uusista asioista. Labradorinnoutaja onkin siis ikinuori, ainakin henkisesti. 

Turkinhoito

Turkinhoidon osalta labradorinnoutaja on helpoimmasta päästä, sillä se tarvitsee pesun ja harjauksen vain tarvittaessa.

Harrastukset

Labradorinnoutajan kanssa voi harrastaa melkein mitä vaan, ja varsinkin nuoren ja vilkkaan labbiksen on hyvä saada virikkeitä päiviinsä, ettei se pura energiaansa tihutöihin.

Labradorinnoutajia käytetään noutavana koirana vesilinnustuksessa, mutta labbikselta luonnistuu myös pienriistan talteenotto sekä haavoittuneen tai loukkaantuneen riistan jäljestäminen. Oppivaiset labbikset ovat niittäneet menestystä myös jäljestys-, palveluskoira-, raunio- ja tottelevaisuuskokeissa. 

Labradorinnoutajan ruokinta

Labradorinnoutajaa voisi kuvailla ahneeksi, sillä yleensä sille maistuu mikä vaan (Alvar Petin nappulat tietenkin parhaiten). Ruokinnassa tulee kuitenkin huomioida, että ylipainoa ei kertyisi. 

Alvarin ruokintaoppaan mukaan labradorinnoutajan ruokinnassa tulisi huomioida seuraavat asiat: 

[Labradorinnoutajilla] tiedetään olevan taipumus turhankin hyvään ruokahaluun. Ruoalle persoille labbiksille voi olla parempi valita hieman vähemmän kaloreita sisältävä ruoka, jota voi tarjoilla reilumman annoksen. Ruoassa on myös hyvä olla kylläisuudentunnetta tukevia kuituja ruokahalun hillitsemiseksi. 

“Aktiivisesti työskentelevän, esimerkiksi metsästävän labradorinnoutajan energiantarve on toki eri luokkaa kuin kotikoiran, jolloin aktiiviselle koiralle parempi ruokavalinta on runsaammin energiaa sisältävä ruoka. 

“Järeärakenteisena koirana labradorinnoutajaa voi hyödyttää ruoka, joka sisältää nivelravinteita ja hyödyllisiä omega-rasvahappoja. 

“Mikäli labbis rodulleen tyyppillisesti rakastaa uimista, voi ruokinnassa erityisesti kesäaikaan olla syytä kiinnittää erityistä huomiota myös ihon hyvinvointiin.” 

Lisätietoa ruokinnasta löytyy meidän ruokinta oppaasta:  Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Labradorinnoutaja-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo labradorinnoutajallesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä