Mäyräkoira

Minkälainen rotu on mäyräkoira?

Mäyräkoira pähkinänkuoressa

Mäyräkoira, makkarakoira ja mäykky ovat tunnettuja nimiä tälle nelijalkaiselle ystävällemme. Mäyräkoira on helppo tunnistaa sen matalasta ja pitkästä rakenteesta. Mäykkyjä kuvaillaan usein omapäisiksi ja isoegoisiksi. 

Matala, lyhytraajainen ja pitkänomainen, kuitenkin tiivisrakenteinen ja hyvin lihaksikas. Pään asento on ryhdikäs ja ylväs, ilme tarkkaavainen. Sukupuolileima on selvä. Rakenteensa vuoksi hyvin liikkuvainen ja ketterä sekä maan päällä että alla.” - Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto 

Mäyräkoiran ihannepaino on 7.5–14 kg. Eliniänodote on 12–16 vuotta, kyseessä on siis pitkäikäinen rotu.

Mäyräkoira Charlie ja Hukkaherkku Nugetti.

Yleiskuvaus rodusta

Mäyräkoiria on alunperin jalostettu metsästykseen, joten niiltä löytyy erittäin hyvä hajuaisti. Mäykkyjä löytyy kolmen kokoisia: normaalikokoisia, kääpiömäyräkoiria ja kaniinimäyräkoiria. Tältä koirarodulta löytyy riistavietti, mikä vaikuttaa mäyräkoiran käytökseen. Mäyräkoirilla on myös taipumusta reviirin vahtimiseen.

Luonne

Mäyräkoirat ovat luonteeltaan ystävällisiä, tasapainoisia, intohimoisia, kestäviä ja ketteriä. Ne eivät saa olla arkoja tai aggressiivisia. 

Erään kasvattajaystävämme sanoin mäyräkoira “rakastaa rutiineja yli kaiken, joten ellei halua täysin kaavoihinsa kangistunutta juntturaa, kannattaa mäykyn kalenteria silloin tällöin muutella”!

Turkinhoito

Mäyräkoirilla esiintyy kolmea eri karvanlaatua; lyhyt-, karkea-, ja pitkäkarvainen. Turkin hoito riippuu mäyräkoiran karvanlaadusta: useimmat karkeakarvaiset vaativat säännöllisen nyppimisen, pitkäkarvaiset säännöllistä harjausta ja huolenpitoa, lyhytkarvaisille riittää satunnainen sukiminen. 

Harrastukset

Mäyräkoiran kanssa voi harrastaa kaikenlaista, vaikka se onkin pieni ja lyhytjalkainen. Mäykkyjä nähdään nykyään yhä enemmän agilityssa ja TOKO:ssa eli tottelevaisuudessa. Mäyräkoirat ovat myös hyviä metsästyskoiria, sillä niiltä sujuu ajo, jäljestäminen ja luolakoirana toimiminen. Harrastuksen aloittaminen koiran kanssa on hyvä tapa kehittää omistajan ja karvatasssun suhdetta.

Mäyräkoiran ruokinta

Lainaamme Alvarin suurta koiran ruokintaopasta:

Mäyräkoiran ruokinta. Myös mäyräkoiran tapauksessa painonhallinta sekä nivel- ja lihaskunnon tukeminen on erityisen tärkeää johtuen sen matalasta ja pitkulaisesta rakenteesta. Mäyräkoirien ruoassa tulee olla riittävästi proteiinia ja mielellään nivelravinteita sekä hyödyllisiä omega-rasvahappoja. Erityisesti pienimmille mäyräkoirille on hyvä valita ruoka, jonka kuitukoostumus on suunniteltu ehkäisemään pienille koirille tyypillistä kovaa ulostetta. Myös mäyräkoirien joukosta löytyy aktiivisuustasoltaan ja elämäntyyliltään hyvin erilaisia koiria, joten energiansaannissa tulee aina huomioida kunkin koirayksilön aktiivisuus ja käyttötarkoitus.

Lisätietoa ruokinnasta löytyy meidän ruokinta oppaasta:  Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

Mäyräkoiran ruokinnasta kääpiö/kaniini kokoiselle suosittelemme: Pirteä nappuloita ja normaalikokoiselle: Vakaa nappuloita.

 

Mäyräkoira-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo mäyräkoirallesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä