Mittelspitz

Minkälainen rotu on mittelspitz?

Mittelspitz pähkinänkuoressa

Mittelspitz kuuluu saksanpystykorvien viisijäseniseen perheeseen. Kuten nimestä voi päätellä, se on kokonsa puolesta niistä keskimmäinen.

Pystykorvissa ihastuttaa niiden kaunis karvapeite. Runsaan aluskarvan vuoksi peitinkarva on pystyssä. Erityisen huomiota herättäviä ovat runsas, harjamainen kauluri ja tuuheakarvainen, terhakkaasti selän päällä oleva häntä. Kettumainen pää, tarkkaavaiset silmät ja pienet, pystyt, teräväkärkiset ja toisiaan lähellä olevat korvat antavat näille pystykorville ominaisen pirteän ulkonäön.-Rotumääritelmä, Kennelliitto

Painoltaan mittelspitzit ovat 5–11 kg ja niiden eliniän odote on 13–15 vuotta.

Mittelspitz, koiranruokinta.

Yleiskuvaus rodusta

Mittelspitz oli alun alkujaan maatilojen ja käsityöläisten vahtikoira (meidän Alvarimme tosin on kaupunkikoira). 

Vaikka rotua on käytetty historiansa aikana vahtikoirana, räksyttäjänä mittelspitziä ei kuitenkaan voi pitää. Ne kuitenkin suhtautuvat luontaiseen varoittamistehtäväänsä vakavasti: mittelspitzit varoittavat haukkumalla vieraista äänistä kunnioittaen siten alkuperäistä tehtäväänsä. Täyttä hiljaisuutta vaalivalle omistajalle rotu ei kuitenkaan sovi, sillä vahtivietti tulee mittelspitziltä luonnostaan.

Säänkestävyys, sinnikkyys ja pitkäikäisyys kuvaavat hyvin mittelspitziä. Koirarotu on uskollinen omistajalleen, mutta kykenee sopeutumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Esimerkiksi matkustaminen mittelspitzin kanssa sujuu vaivattomasti.

Mittelspitziä voidaan pitää perusterveenä koiraan. Rodussa esiintyviä sairauksia ovat patellaluksaatio (polven sijoiltaan meno) ja silmäsairauksista PRA, RD ja HC. Rodun englantilaisessa kannassa on todettu jonkin verran myös epilepsiaa ja Addisonin tautia.

Ulkonäössä mittelspitzin kasvatuksessa tähdätään kettumaiseen päähän ja valppaaseen, sekä kirkkaaseen katseeseen, jolla kelpaa toteuttaa sitä reviirin vahtimista. Mittelspitzin korvat ihanteellisesti pienet, kolmiota muistuttavat ja valppaasti pystyssä. Mittelspitzin tuuhea häntä matkustaa terhakkaasti sen selän päällä. Turkista mittelspitzille muotoutuu harjamainen kauluri ja takareisiin housut. Liikkuvuudeltaan mittelspitzit ovat tehokkaita, sujuvia ja joustavia. 

Rodussa pyritään väripuhtauteen ja hyväksytyt värit ovat: (puhtaan) valkoinen, musta, ruskea, oranssi, harmaa, oranssi-soopeli, kerma-soopeli, kerma, black&tan ja kirjava (valkoinen päävärinä). 

Luonne

Luonteeltaan mittelspitz on seurallinen, uskollinen, valpas ja ystävällinen, usein suorastaan iloinen. Mittelspitz suhtautuu vieraisiin hieman epäluuloisesti, mutta se ei ole arka eikä aggressiivinen. Pieni varautuneisuus on perujaan rodun alkuperäisestä käyttötarkoituksesta vahtikoirana.

Turkinhoito

Mittelspitzin selkeä tuntomerkki ja ylpeys on sen kaunis, mutta helppohoitoinen turkki. Paksu, pehmeä pohjavilla pitää koiran lämpimänä, ja pitkä, pysty peitinkarva suojaa likaantumiselta. 

Vaikka turkki on komea, ei se ole lainkaan työläs. Aikuinen koira tulee harjata noin viikon kahden välein, eikä pestäkään tarvitse kuin muutaman kerran vuodessa. Pesu auttaa turkin vaihtamissa talvesta kesään, jolloin pohjavillaa irtoaa runsaammin. 

Pennulle, jo käsittelyyn tottumisen vuoksi, harjaamista suositellaan useammin. Näin harjaamisesta tulee mukavaa ajanvietettä eikä jatkuvaa tappelua.

Harrastukset

Mittelspitz on loistava harrastuskoira, sillä se on helppo kouluttaa ja tekee kaikkensa miellyttääkseen omistajaansa. 

Aktiiviselle ja virikkeitä rakastavalle mittelspitzille harrastuneisuutta suositellaankin, jotta se ei tylsisty – ja sporttisesta rodusta on moneksi. Agilityyn rotu sopii todella hyvin, eikä tokoilukaan ole vaikeaa. Mittelspitzit ovat kilpailleet edellä mainittujen lajien lisäksi menestyksekkäästi myös koiratanssissa. 

Mittelspitzin ruokinta

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen rodun ohella moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Mittelspitz-alvaristit ja päämaistaja itse ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo mittelspitzillesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä