Sekarotuinen koira

Minkälainen on sekarotuinen koira?

Sekarotuinen koira pähkinänkuoressa

Mitä sekarotuisen koiran omistamisessa tulee huomioida?

Sekarotuinen koira on kahden eri koirarotuun luokiteltavan koiran, rotukoiran ja sekarotuisen koiran tai sekarotuisten koirien risteytys.

Sekarotuinen koira voi olla taustaltaan rescue-koira, löytöeläintalosta tai vahinkopentueesta. Sekarotuisen koiran hankinnassa on hyvä pitää mielessä seuraavat seikat: koiran kokoa on hankala ennustaa, sekarotuisen koiran luonnetta ei voi ennakoida, tausta ja koiran kokemukset voivat olla täysi mysteeri. Sekarotuista koiraa hankittaessa myös kasvattaja tuki puuttuu. Jos edellä mainitut asiat eivät ole ongelma, eikä koirien kasvattaminen, jalostaminen tai näyttelyissä käyminen ole suurin intohimosi, sekarotuinen koira voi olla sinulle oikea valinta.

Sekarotuisen koiran hankinta on usein palkitseva kokemus. Jos koiralle tarjoaa turvallisen ja rakastavan kodin, sopeutuu koira usein hyvin osaksi uutta laumaansa. Sekarotuisen koiran suurin ero rotukoiraan on taustatietojen puute, muuten nämäkin karvatassut ovat oppivaisia hännänheiluttajia eli ihmisen parhaita ystäviä. 

Sekarotuisen koiran ruokinta. Koiran ruokinta

Yleiskuvaus sekarotuisista

Luonne

Rotumääritelmät sisältävät aina lyhyen kuvauksen koirarodun luonteesta, nämä listat antavat viitettä rotukoiran luonteesta. Sekarotuisella koiralla ei kuitenkaan ole rotumääritelmää ja aina ei edes tietoa sukutaustan roduista. 

Sekarotuisen koiran luonne on siis täysin uniikki ja odotuksia tietynlaisesta luonteesta ei ole. Sekarotuisen koiran luonnetta on erityisen tärkeää tutkailla, jotta koiraa ja sen käytöstä voi ymmärtää paremmin. 

Terveys

Usein kuulee sanottavan, että sekarotuiset koirat ovat keskivertoa terveempiä. Tämä johtuu siitä, että sekarotuisilla koirilla ei esiinny perinnöllisiä sairauksia, mikä on valitettavan yleistä pitkälle jalostettujen rotukoirien parissa. Toki kahden rotukoiran risteytyksellä voi olla alttius molempien rotujen perinnöllisiin sairauksiin.

Sekarotuisten koirien terveyden tutkimista hankaloittaa kuitenkin se, että sukutaustan terveystietoja ei ole aina saatavilla. Tämän takia on sekarotuisen koiran terveyden kommentointi koskee aina vain kyseistä yksilöä.

Harrastukset

Periaatteessa sekarotuisen koiran kanssa voi harrastaa melkein mitä vaan, kunhan koira soveltuu lajiin omilta ominaisuuksiltaan. Jos tunnet oman sekarotuisen koirasi sukutaustaa, voi sopiva harrastus löytyä niiden rotujen luontaisista kyvyistä. Jos koiruuden sukuhistoria on mysteeri kannattaa harrastuksessa huomioida koiran oma luonne ja mieltymykset, tämä on toki aina hyvä huomioida. 

Koiran rekisteröinti

Kyllä, myös sekarotuisen koiran voi rekisteröidä. Koiran voi ilmoittaa Suomen Kennelliiton tunnistusmerkintä tietokantaan. Tunnistusmerkintä on hyvä tehdä pahan päivän varalle, sillä se voi helpottaan koiran tietojen yhdistämistä omistajan tietoihin mahdollisessa katoamistapauksessa. Koiran rekisteröinti mahdollistaa myös tiettyjen harrastuslajien virallisiin kokeisiin ja kilpailuihin osallistumisen. Koiran rekisteröinti on myös osa vastuullista koiran omistamista. Lisätietoa aiheesta löytyy Suomen Kennelliiton sivuilta.

Sekarotuisen koiran ruokinta

Sekarotuisia koiria on kaikennäköisiä ja kokoisia, joten koiran yksilölliset tarpeet kertovat enemmän siitä minkälaista ravinnetta koira tarvitsee. Meillä Alvarilla koirasi reseptisuosituksessa huomioidaan koiran ikä, aktiivisuustaso ja erityistarpeet - luoden juuri koirasi yksilöllisiin tarpeisiin räätälöity suositus. 

Sekarotuiset koirat voidaan luokitella painon mukaan pieniin, keskikokoisiin ja isoihin. Ruokaa valitessasi täytäthän suosituskoneemme, jotta karvatassusi saa oman yksilöidyn ruokavalionsa.

Koiran ruokintaan vaikuttaa moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

Sekarotuiset-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo sekarotuiselle koirallesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä