Suomenlapinkoira

Minkälainen rotu on suomenlapikoira?

Suomenlapinkoira pähkinänkuoressa

Keskikokoa hieman pienempi, kokoonsa nähden voimakasrakenteinen, korkeuttaan hieman pitempi, pitkä- ja tuuheaturkkinen.” – Rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto

Suomenlapinkoiran paino vaihtelee 15–24kg välillä niin nartuilla, kuin myös uroksilla. Suomenlapinkoira on pitkäikäinen ja voi elää jopa yli 15-vuotiaaksi.

Suomenlapinkoira Kaapo

Yleiskuvaus rodusta

Suomenlapinkoira kulkee helposti mukana, olipa miljöönä metsäretki, kaupunkikierros tai maaseudun rauha. Rotua voisikin hyvin kuvailla ihmisen koirana, sillä omistajansa seuraa ne kaipaavat eniten. 

Suomenlapinkoira on ihmisystävällinen koira, niillä on kuitenkin luontainen taipumus alkuperäisen käyttötarkoituksensa takia vahtia reviiriään ja ilmoittaa haukunnalla vieraiden saapumisesta. Suomenlapinkoirilla on voimakas paimennus- ja vahtimisvietti, eli täysin hiljainen rotu suomenlapinkoira ei ole. Haukkuminen näkyy kuitenkin yleensä vain paimennus- tai vahtimistilanteissa.

Suomenlapinkoirat ovat perusterveitä, ja tähän halutaan panostaa jalostuksessa. Rodussa esiintyy kuitenkin muutamia perinnöllisiä sairauksia: esimerkiksi erilaiset silmäsairaudet, nivelsairaudet (lonkka- ja kyynärniveldysplasia, polviongelmat). Suomenlapinkoirilla on löydetty vähäisessä määrin autoimmuunisairauksia, sekä epilepsiaa. Suomenlapinkoirat ovat osa Kennelliiton PEVISA-ohjelmaa, jolla pyritään ehkäisemään perinnöllisiä sairauksia. Terveystarkastukset, jalostusvalinnat ja jalostussuositukset ovat keino ehkäistä perinnöllisiä sairauksia. 

Värityksen puolesta suomenlapinkoirien kirjo on laaja, sillä kaikki värit ovat sallittuja, mutta yleisvärin tulee olla hallitseva. Suomenlapinkoiran liikkuminen on vaivatonta ja työskennellessään lappalainen on ketterä ja nopea. Lapinkoiran tuuhea häntä on liikkuessa kiertynyt sen selän päälle. 

Luonne

Suomenlapinkoiraa voisi kuvailla älykkääksi, rohkeaksi, rauhalliseksi, oppivaiseksi, ystävälliseksi ja melko nöyräksi. Usein suomenlapinkoiraa kuvaillaan myös hyväntuulisen omapäiseksi ja viisaaksi. Omapäisyys ja viisaus näkyvät usein siinä, että koira tekeytyy tyhmäksi, jos jokin käsky tai aktiviteetti ei huvita. 

Turkinhoito

Suomenlapinkoirilla on runsas ja pitkä karvapeite, ja uroksilla on selkeä kaulus. Suomenlapinkoiralla on niin sanottu kaksikerroksinen turkki, eli päällä on pidempi peitinkarva ja alla tiheä pohjavilla. 

Vaikka suomenlapinkoirilla onkin paljon karvaa, ei turkki vaadi muuta kuin säännöllisen harjauksen ja huuhtelun tarvittaessa. Koiran voi myös pestä muutaman kerran vuodessa, sillä se nopeuttaa turkin vaihtamista talviturkista kesäturkkiin.

Harrastukset

Suomenlapinkoirat ovat monipuolisia koiria. Ne toimivat hyvin koti- ja perhekoirina, mutta rodun kanssa voi myös harrastaa monipuolisesti eri lajeja. Yleisiä harrastuksia ovat esimerkiksi toko, agility ja paimennus. Suomenlapinkoirilla on myös palveluskoiraoikeudet. Suomenlapinkoira on nopeasti mukautuva ja onkin helposti koulutettava ja kontaktihakuinen. 

Suomenlapinkoiran ruokinta

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen rodun ohella moni eri tekijä: ikä, elämäntyyli kuten aktiivisuustaso, terveydentila ja ympäristö (yksilöllisiä mieltymyksiä tai herkkyyksiä unohtamatta). Nämä kaikki vaikuttavat paitsi koiran energiantarpeeseen myös yksittäisten ravintoaineiden saantitarpeisiin. 

Jotta oikean ruokavalion ja ruokintatapojen löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme Alvarin suosituskoneen. Kertomalla meille perustietoja koirastasi, luomme sen tarpeisiin pohjautuvan yksilöllisen ruokintasuosituksen. 

Luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus ja tilaa 2€ maistiaiset kotiovelle: Suosituskoneeseen 

Jos herätimme tiedonnälkäsi, lisätietoa koiran ravitsemuksesta löydät täältä: Tohtori Alvarin SUURI koiran ruokintaopas

 

Suomenlapinkoira-alvaristit ovat ihastuneet muun muassa näihin:

Luo suomenlapinkoirallesi yksilöity ruokintasuositus

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Asiakkaidemme keskimääräinen arvio:

asiakkaidemme-arvio-alvarista

4.7/5.0 tähteä