5 myyttiä pennun ruokinnasta

Toteutitko koiranpentuhaaveen korona-aikaan? Vältä nämä viisi yleistä virhettä

Kasvuiässä ruoalla on keskeinen merkitys pennun tasapainoisen kehityksen varmistamiseksi. Eläinlääkäri kumoaa viisi sitkeää myyttiä koiranpennun ruokinnasta.

Koiranpentuja otetaan suomalaiskoteihin nyt ennätyspaljon. “Koronakoirasta” on tullut jo käsite, ja kasvattajien sekä rescue-yhdistysten jonotuslistat ovat venähtäneet pitkiksi.

Ensikoiran omistajalle pentuaika voi sisältää auvon ohella myös epävarmuutta kouluttamiseen ja ruokintaan liittyen. Alvarin eläinlääkäri ja tuotekehittäjä Henna Söderholm kumoaa viisi koiranpennun ruokinnasta usein kuultua harhaluuloa!

Myytti 1: Parempi potra pentu

Eikö pennun olisi turvallisempi olla vähän pulska kuin liian hoikka? Väitteen taustalla piilee mielikuva siitä, että ylimääräinen massa suojaisi kolhuilta ja lisäravinto vyötäröllä tukisi kasvua.

“Jos koira on pentuiässä ylipainoinen, se tutkitusti altistaa taipumukselle lihota myös aikuisiällä. Pennun ylipaino myös asettaa kehittyvän luuston koetukselle ja voi siten vaarantaa tasapainoisen kehityksen”, asiantunija kertoo. “Siksi on suositeltavaa, että kasvuiässä oleva koira olisi ennemmin hoikka kuin pullea.”

Nuorimmilla pennuilla on tyypillistä, että ruokailun jälkeen vatsa hieman pullottaa. Pikkupennun pömppömasusta ei kuitenkaan tule huolestua.

Myytti 2: Ei ruoalla väliä, kunhan syö ja kasvaa

Ihmisten kasvanut kiinnostus omaan ruokavalioon, raaka-aineisiin ja ravintopitoisuuksiin näkyy myös kiinnostuksena koiran ruokintaan. Silti usein kysytään, tarvitseeko pentu todella eri ruokaa vai eikö sille voisi syöttää samaa ruokaa kuin talouden vanhemmalle koirallekin.

Kasvuikäisen koiran ravintotarpeet eivät kuitenkaan ole samanlaiset kuin aikuisella koiralla.

Penturuoissa on runsaampi proteiinipitoisuus sekä oikeassa suhteessa energiaa ja luuston kasvuun tarvittavia mineraaleja. Hyvin koostetussa pennun täysravinnossa on huomioitu myös muut pennun erityistarpeet.

“Laadukas ravinto pentuajassa turvaa paitsi tasapainoisen kasvun myös tukee pennun kehitystä monin tavoin. Oikeat kuidut turvaavat suoliston bakteerikannan muodostumista ja vahvistavat suolilähtöistä immuniteettia. Rasvahapot, erityisesti EPA-DHA, tukevat pennun aivojen ja hermoston kehitystä”, kuulemme Hennalta.

“Kannattaakin valita pennulle täysravinto, joka sisältää EPA-DHA:ta esimerkiksi kylmäpuristetusta lohiöljystä.”

Alvar Petin valikoimasta löytyy pentujen tarpeisiin suunniteltu "Alvarin nollapäästönappula kanalla & perunalla".

Myytti 3: Pentu kuin pentu

Pennun ruokinnassa väliä on muullakin kuin iällä. Koiran aikuiskoko määrittää sen kasvuajan erityistarpeita.

“Varsinkin isoimpien rotujen kohdalla pentuaikaisella ruokinnalla on tärkeä merkitys jopa tulevan terveyden kannalta”, kertoo Henna Söderholm. Hänen mukaansa kasvuhäiriöissä on tavallisesti taustalla geneettinen alttius, mutta ruokinnalla on mahdollista tukea tasapainoista kasvua.

“Alvar Petillä pyydämme jättirotujen pentujen omistajat ottamaan yhteyttä ravitsemuksen tiimoilta ennen ruokavalintaa. Näin voimme käydä läpi isojen pentujen tarpeita, jotka on hyvä huomioida.”

Pennun aikuiskoko määrittää sen energiatarpeen. Söderholm suosittelee syöttämään penturuokaa kasvuajan loppuun asti. Pienet koirat saavuttavat aikuiskoon jo noin kymmenen kuukauden iässä ja suurimmat vasta lähes parivuotiaana. Lihaksiston vankistuminen jatkuu vielä tämänkin jälkeen.

Myytti 4: Vaihtelu virkistää

Saman aterian syöminen päivästä toiseen voi tuntua yksitoikkoiselta. Nuoren koiran ei halua kyllästyvän. Niinpä sekaan olisi mukava sujauttaa välillä vaikka jauhelihaa tai kermaviiliä.

“Usein nirsoilu on opittu käytöstapa. Siihen tulee herkästi itse kannustaneeksi, jos antaa koiran valikoida ruokansa”, eläinlääkäri huomauttaa. “Ravitsemusnäkökulmasta ruokavalion vaihteluun ei ole syytä, sillä pentu saa tarpeisiinsa suunnitellusta täysravinnosta kaiken tarvitsemansa.”

Myytti 5: Niin että napa natkuu

Se, kuinka usein pentua tulee syöttää, jakaa mielipiteitä laidasta laitaan. Toisten mielestä ruokaa voi olla vaikka koko ajan saatavilla, toiset siirtyvät hetimiten yhteen ruokintakertaan päivässä.

“Pennun energiantarve on suuri, mutta mahalaukku yhä pieni. Liian suuri kerta-annos voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia”, kertoo Henna Söderholm.

Suosittelemme vastikään luovutetun pennun ruokkimista alkuun vähintään kolmesti päivässä. "Suolisto voi paremmin ja pennun energiataso pysyy tasaisempana, kun se saa pieniä annoksia useammin.”

Alvar Petin muusa, mittelspitz Alvar, on pentu itsekin ja nautiskelee pentunappuloita kahdesti päivässä.

Lisää lukemista koiranpennun ruokintaan liittyen?

Koostimme pennun omistajille tai pennusta haaveileville kattavan tietopaketin koiranpennun ravitsemuksellisista tarpeista sekä ruokavalion muutoksista kasvun vaiheissa. Voit lukea sen täällä!

Tervetuloa mukaan matkalle kohti nollahiilitassunjälkeä!

Alvarin nollapäästönappula kanalla & perunalla on koiranpennun tarpeisiin suunniteltu täysravinto. Se sopii kasvavan koiranalun ruokavalioksi luovutusikäisestä kasvuajan päättymiseen sisältäen tasapainossa pennun tarvitsemat ravintoaineet sekä runsaasti proteiinia ja energiaa.

Alvar Petin missio on minimoida koirien hiilitassunjälki, ja keväällä alkaneelle matkallemme on lähtenyt mukaan jo yli 7,000 tiedostavaa tassuttelijaa.

Tutustumisetuna tarjoamme kotiovelle tuotuna maistiaispakkauksen hintaan 2€. Maistelun aikana voi päättää haluaako jatkaa tilausta!