Hiilitassunjälki kuriin

TIEDOTE

Hiilitassunjälki kuriin: uusi startup lanseeraa nollapäästöisen koiranruoan

Voiko koronan keskelle perustaa uuden yrityksen? Neljä perustajaa Alvar Pet -nimisen lemmikkistartupin taustalla haluavat uskoa näin.

Alvar Petin tavoitteena on minimoida lemmikkikoirien hiilitassunjälki. Uusi startup pyrkii sovittamaan yhteen lemmikit ja kasvavan ympäristötietoisuuden tarjoamalla vastuullisia tuotteita tiedostaville koiranomistajille. Ensimmäisenä Alvar Pet onkin lanseerannut nollapäästönappulan, ympäristöystävällisen koiran täysravinnon, jonka valmistamisessa hyödynnetään muun muassa Itämeren silakkaa ja kasvisproteiineja.

”Lemmikkikoirien määrä on Suomessa hurjassa kasvussa. Samaan aikaan ihmiset ovat ympäristötietoisempia ja potevat ilmastoahdistusta. Uskomme, että vastuullisille vaihtoehdoille on kysyntää myös lemmikkipuolella,” kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Ilari Haataja.

Alvar Pet myy tuotteita omilla verkkosivuillaan ja toimittaa ne suoraan asiakkaiden kotioville. Alkukeväästä alkaneen hiljaisen lanseerauksen jälkeen Alvar Petin verkkokauppa avautui 20.4.2020.

Tiedostavan lemmikin valinta

Koiria otetaan Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin, ja tänä vuonna rekisteröityjen koiranpentujen määrä on ennustettu ohittavan syntyneiden vauvojen määrän. Koirat otetaan osaksi perhettä, ja niihin ollaan valmiita panostamaan: lemmikkeihin käytetty rahamäärä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Alvar Petin perustajat näkevät toimialan kehityssuunnassa aiheen huoleen. “Koirille ostetaan yhä enemmän leluja ja tarvikkeita. Niitä ruokitaan lihapitoisemmilla ruoilla kuin tarvitsisi. Ylenpalttisuus ei tee koirasta sen onnellisempaa, ja kulutus tapahtuu ympäristön kustannuksella”, taustoittaa Haataja.

Lemmikkikoiran hiilijalanjäljestä suurin osa syntyy ravinnosta. Ympäristön kannalta ei siis ole samantekevää, mitä koiran ruokakuppiin kaataa.

“Olemme pyrkineet tekemään kestäviä valintoja läpi toimitusketjun: etäisyydet minimoidaan, tuotannon energia on uusiutuvaa ja materiaalit kierrätettäviä. Koiranruoassa isoin merkitys on raaka-ainevalinnoilla,” Haataja kertoo. Heidän tuotteissaan punainen liha ja riisi on korvattu vähäpäästöisemmillä, pohjoismaisilla raaka-aineilla kuten silakalla, hävikkikanalla, kauralla ja herneellä.

Ilmastotietoisuus on lisännyt kiinnostusta kasvisruokaan, ja moni lihan syömistä karsinut omistaja pohtii myös koiransa ruokavaliota. Alvarin valikoimista löytyy eläinperäisten vaihtoehtojen lisäksi myös härkäpapu- ja kaurapohjainen nappula.

Poikkeustila

Alvar Petin perustajat uskovat, että aika tulla markkinoille on kaikesta huolimatta oikea.

“On päivänselvää, että elämme täysin poikkeuksellista aikaa.” Yksi Alvar Petin perustajista, markkinointijohtaja Hanna Lemmetti kertoo, että koronapandemian takia lanseerauksen lykkäämistä harkittiin. Alkuperäisessä suunnitelmassa kuitenkin pysyttiin. “Ihmiset viettävät nyt koiriensa kanssa enemmän aikaa kuin koskaan. Oman lemmikin hyvinvoinnista halutaan pitää huolta myös haastavina aikoina. Ihmisen ja koiran välinen yhteys on tärkeä – varsinkin tässä ajassa.”

Alvarin verkkotilauksiin pohjaava toimintamalli sopiikin hyvin korona-aikaan: se toimittaa ruoat säännöllisesti kotiovelle. Nappulavarannot eivät pääse loppumaan, eikä raskaita ruokasäkkejä tarvitse kantaa kaupasta.

Samaan aikaan poikkeusaika mullistaa pienten ja keskisuurten yritysten kenttää. Pandemian myötä moni toimiala on siirtynyt verkon puolelle ja verkko-ostaminen kasvaa nyt Suomessa ennennäkemätöntä vauhtia.

”Muutos, joka on ollut tuloillaan jo pitkään, löi läpi yön yli,” toimitusjohtaja Haataja jatkaa. Alvar Petin perustajat uskovat, että startup on mahdollista saada vauhtiin koronankin keskellä.

Myös sijoittajien keskuudessa uskotaan Alvar Petin ideaan. Yritys keräsi 0,5 miljoonan euron pääomarahoituksen toimintansa aloittamiseen. Suunnitelma on laajentaa pian ulkomaille. “Vastuullisten vaihtoehtojen puuttuminen ei ole vain suomalaislemmikkien ongelma. Yhtä lailla ympäristöstietoisuus ja lemmikkien suosio kasvavat esimerkiksi naapurimaissa,” Haataja kertoo.

Rehellisin palaute löytyy kuppiin katsomalla

Alkuvuoden aikana Alvar Pet on kehittänyt toimintaansa yhdessä asiakkaista koostuvan pilottiryhmän kanssa. Muutaman kuukauden kestäneessä kokeilujaksossa heiltä on pyydetty palautetta verkkosivujen, palvelun ja itse tuotteen toimivuudesta.

“Jännittävin hetki oli se, kun pilotoijat saivat ensimmäiset nappulat maisteltavaksi”, muistelee Haataja. “Ihan sama kuinka hyvää kaikki muu on – jos koira ei suostu syömään, miksi kukaan ostaisi. Toisaalta taas ihmiset kertovat mielellään muille, jos ovat löytäneet omalle koiralleen kivan jutun.”

Tyytyväisiä ovat olleet sekä koirat että omistajat. Testiryhmä on antanut Alvarin nappuloille ylistävät arvosanat: 4,5/5 tähteä. Maistiaistilaajien määrä on kasvanut ennen lanseerausta aikana jo tuhanteen.