Hävikkiviikko & hävikin minimointi Alvarilla

Hävikkiviikko & hävikin minimointi Alvarilla

Nyt vietetään hävikkiviikkoa – koska ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi!* Valitettavasti myös meidän toiminnastamme syntyy hävikkiä logistiikan pyörteissä. Ei kuitenkaan syytä huoleen – me kerromme, kuinka minimoimme hävikin ja mitä tapahtuu esimerkiksi rikkinäisille nappulapusseille. 

Hiilitassunjälkeä ja hävikkiä minimoiden

Minimoimme hävikkiä tuotannon ensimetreiltä saakka: suosimme tuotteiden valmistuksessa sivuvirtoja, jotka ovat ravintoarvoiltaan erittäin rikkaita ja tarjoavat kestävän lähteen lemmikkieläinten ruoan tuotantoon. Näin raaka-aineita voidaan käyttää kokonaisuudessaan ilman hävikkiä. Tuotteemme on suunniteltu koirien ravintoainetarpeet edellä kuitenkin niin, että sama resepti voi hyvin sopia eri koirien tarpeisiin. Vähemmän reseptejä = vähemmän jätettä!

Nappulat sekä Hukkaherkku Nugetit on valmistettu hyödyntäen sivuvirtoja niiltä osin kuin ne koiralle vain sopivat ja maistuvat. Niissä käyttämiämme sivuvirta-raaka-aineita ovat mm. kanajauho, kalaliemi, kananmaksajauho, kananrasva, siipikarjaproteiini, kanaliemi sekä ankka- ja kalkkunajauho.

Hukkaherkkusarjamme esikoinen Muikku on ehtaa savolaista kuivattua muikunpäätä. Muikkukukoista ylijäävät muikkujen päät hyötykäyttöön valjastamalla säästyy jopa tuhat kiloa hävikkiä vuodessa! Alvarin Hukkaherkku Muikku valmistetaan Järvi-Suomen Kalatuotteen tehtaalla Kissakoskella, ja muikut kalastetaan lähivesistöistä: Puulavedeltä, Päijänteeltä ja Suonteelta.

Hukkapätkä Hirvi-puruluut ovat Kokkolan Nahkan ylijäämää – muotitaloille myytäväksi kelpaamaton nahka leikataan paloiksi, rullataan ja kuivataan. Ei hävikkiä!

Alvarin Malaiskanalisuke taas syntyi mahdollisuudesta hyödyntää Naapurin Maalaiskanan tuotannosta ylijäänyttä, ihmisten lautasille päätymätöntä hävikkimateriaalia ja valmistaa siitä suussasulavaa kanalisuketta koiran kuppiin. Raaka-aineen käyttö koiranruoassa antaa uuden elämän hukkamateriaalille kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.

Sansa osallistuu mielellään tällaisiin hävikkitalkoisiin.
Sansa osallistuu mielellään tällaisiin hävikkitalkoisiin.

Logistiikkahävikki

Nollapäästönappulat, Hukkaherkku Fisu & Sipsit sekä Nugetit kulkevat seuraavan matkan: raaka-aineiden kuljetus Tanskan tehtaalle valmistusta ja pakkausta varten, Tanskan tehtaalta rahdilla Turkuun, ja sieltä lopputuotteena asiakkaidemme kotioville. Loput tuotteemme tulevat suomalaisten valmistajakumppaniemme tehtailta Turun varastolle, ja sieltä nappuloiden mukana asiakkaille. Varmistamme parhaamme mukaan tuotteidemme oikeanlaisen pakkaamisen myös kuljetusvaiheessa, mutta valitettavasti emme voi aina välttyä rikkonaisilta tai muutoin vahingoittuneilta pusseilta.

Välttääksemme käyttökelpoisen ruuan poisheittämistä, lahjoitamme myyntiin kelpaamattomat tuotteet niitä tarvitseville. Osana hävikin minimointia teimme vuonna 2020 yhteistyötä mm. Maarian Seurakunnan, Operaatio Ruokakassin, Suomen Löytöeläinten Kummit ry:n ja Kontulan Diakonissalaitoksen kanssa koiranruokalahjoitusen muodossa, sekä alkuvuodesta 2021 osallistuimme rekikoiratila Lapponicanille ja Ivalon löytöeläintarhalle suunnattuun lahjoituskeräykseen.

nappula_01_web

Toiminnastamme syntyy tällä hetkellä seuraavanlaista hävikkiä:

Noutamattomat ja palautuneet pussit: Koska nappulapussimme on nimikoitu, päätyvät noutamattomat sekä palautuneet pussit "hukkapussien" joukkoon. Pussit saattavat olla vähän rutussa ja pussissa on väärän koiran nimi, mutta muuten kyseessä on priima tavara.

Pussit, jotka ovat vahingoittuneet Tanska-Turku-kuljetuksen aikana: Nappulat on varastoitu oikein stabiileissa otollisissa olosuhteissa, joten on häviävän epätodennäköistä, että ruoka olisi altistunut epäotollisille olosuhteille ja siten pilaantunut. Tätä hukkaa emme kuitenkaan lahjoita hyväntekeväisyyteen, vaan syötämme varmuuden vuoksi omille koirillemme. Etenkin Manu ja Sylvi (Sinin koirat) ottavat tämän tehtävän aina yhtä innolla vastaan. 

Muut vialliset: Satunnaisten tuotantovirheiden takia varastollemme päätyy pusseja, joissa ei ole etikettejä tai tarrat ovat virheellisesti sijoitettuja.

Olemme toistaiseksi pitäneet lukua palautuneiden ja noutamattomien tuotteiden sekä lahjoituksien määristä, mutta tarkkaa tilastoa vahingoittuneista pusseista meillä ei vielä ole. Tulevan vuoden tavoitteena onkin pitää tarkempaa kirjaa kaikista hävikkituotteista, jotta voimme seurata määriä ja tehdä tarvittaessa muutoksia tuotantoomme, mikäli määrät ovat merkittäviä.

Olikohan siinä kaikki! Jos jokin jäi mietityttämään, ole meihin yhteydessä koski asiasi tilausta, koirakuvia tai hävikkiä (tai mitä tahansa koirien ja nappulapussien väliltä), keskustelemme kanssasi mielellämme! Osoitehan on: hello@alvarpet.com.

Hyvää hävikkiviikkoa, armaat Alvaristit!

* lause napattu Hävikkiviikko.fi sivuilta – käy lukemassa lisää Hävikkiviikosta ja mitä voit tehdä sekä oppia viikon aikana: https://havikkiviikko.fi/