Liity laumaan – saat 10% alennuksen

tammikuu, 2024

Koiran ruoansulatus ja suoliston hyvinvointi

Ripuli, ummetus, oksentelu sekä ruokahaluttomuus voivat olla merkkejä suolisto-ongelmista. Miten koiran ruoansulatuksen ja suoliston terveyttä voi tukea ruokinnalla, mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Koiran ruoansulatusongelmat hankaloittavat arkea, ja joskus niiden juurisyytä voi olla vaikea selvittää. Herkkä vatsa vaatii mm. hitaita muutoksia ja hyvin sulavia kuituja. Tässä blogitekstissä eläinlääkärimme Henna kertoo, mitä huomioida herkkävatsaisen koiran ruokinnassa.

Ruoan hyvä sulavuus

Yksi tärkeimmistä ruoansulatuskanavan hyvinvointiin vaikuttavista tekijöitä on ruoan sulavuus. Tämä tarkoittaa sitä, että syöty ruoka on helposti ruoansulatuskanavan entsyymien pilkottavissa, ja ravintoaineet imeytyvät tehokkaasti.

Sulavuuteen vaikuttavat mm. käytettyjen raaka-aineiden laatu ja reseptin kokonaisuus. Raaka-aineiden sulavuutta voidaan parantaa erilaisin käsittelymenetelmin, kuten kuumennuksella, joka muuttaa raaka-aineen rakennetta helpommin sulavaan muotoon (kotikeittiövertauksena vaikkapa perunan keittäminen).

Hyvin sulavaa ruokaa syövän koiran kakka on pääosin kiinteää ja sitä tulee kohtuullinen määrä.  Alvarin ruokiin on valittu mahdollisimman hyvin sulavia raaka-aineita.

Musta labradorinnoutaja istuu.
Ruoan hyvä sulavuus on tärkeää suoliston hyvinvoinnin kannalta.

Kuidut suoliston hyvinvoinnin tukijana

Kuidut ovat sulamattomia hiilihydraatteja, jotka eivät tuo ruokaan energiaa, mutta joilla on monia muita tärkeitä tehtäviä.

  • Niin sanotut liukenemattomat kuidut toimivat suoliston ’lakaisijoina’ auttaen pitämään yllä suoliston liikettä
  • Liukeneva, geeliytyvä psyllium tasapainottaa suolensisällön koostumusta, tarpeen mukaan pehmentäen tai kiinteyttäen ulostemassaa
  • Liukoisten kuitujen osalta puhutaan myös käymiskelpoisista kuiduista, jotka tukevat suoliston bakteerikannan hyvinvointia, eli toiminvat ns. prebiootteina.*

*Näiden fermentoituvien kuitujen hyödyllisessä käymisreaktiossa muodostuu aineenvaihduntatuotteita, jotka ravitsevat niin suolen bakteereita kuin suolen limakalvon seinämäsolujakin. Prebiootit ovat siis suolen bakteerikannan hyvinvointia tukevia kuituja ja vastaavia imeytymättömiä hiilihydraatteja.

Erilaisia kuituja Alvarin nappuloissa ovat mm. psyllium, juurikaskuitu, frukto-oligosakkaridit (FOS) ja mannaanlioligosakkaridit (MOS). Myös viljojen kuidut, kuten kauran & ohran beetaglukaani edesauttavati koiran suoliston hyvinvointia.

Kuitujen lisäksi pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot ovat muun muassa tulehdusta hillitsevien ominaisuuksiensa ansiosta hyödyksi myös herkkämahaisille koirille.

Sheltti makaa lattialla.
Ruokavalion kuitukoostumus tukee koiran suoliston terveyttä.

Ruoan rasvapitoisuus

Herkkävatsaiselle koiralle sopiva ruoan rasvapitoisuus riippuu mahavaivojen syystä. Mikäli koiran oireilu on enemmän mahan seudulle tyypillistä, närästyksen kaltaista oireilua, kuten röyhtäilyä, huulien lipomista, nuolemista ja epämääräistä pahaa oloa, on usein hyvä valita ruoka, jonka rasvapitoisuus on matalahko.

Jos taas kyseessä on enemmänkin suolistoon liittyvät sulavuusongelmat, jotka ilmenevät esimerkiksi suurena määränä löysää ulostetta, voi olla jopa hyvä valita hieman rasvaisempi, energiatiiviimpi ruoka, jota voi syöttää pienempiä annoksia. Rasva on lähtökohtaisesi hyvin sulavaa ja pienempi annoskoko vähentää ruoansulatuskanavan kuormitusta.

Yliherkkyys ja allergiat

Toisinaan suolisto-oireiden taustalla voi olla yliherkkyys jollekin ruoan raaka-aineelle. Tällöin ratkaisu tilanteeseen voi löytyä ruokavalion yksinkertaistamisesta ja aiemmin oireita aiheuttaneiden raaka-aineiden välttelystä. Varsinaisen ruoan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös mahdollisesti käytettyihin herkkuihin, luihin ja ruoantähteisiin. Ruoka-aineallergioita on tarvittaessa syytä selvitellä yhdessä eläinlääkärin kanssa.

Hitaat muutokset!

Herkkävatsaisen koiran kohdalla on erityisen tärkeää tehdä ruokavalion muutos hitaasti, jotta suolisto ehtii tottua ruoanvaihtoon. Esimerkiksi hyvää tekevät käymiskelpoiset kuidut voivat tottumattomalla koiralla aluksi jopa aiheuttaa vatsan löystymistä, joten maltti on valttia ruokinnan muutoksessa. Pähkinänkuoressa: ruoan vaihto tulisi aina tehdä 1-2 viikon ajanjaksolla, lisäten kuppiin asteittain enemmän ja enemmän uutta nappulaa. Lisää siitä, kuinka ruoan vaihdos kannattaa tehdä ja miten selvitä yleisimmistä ongelmatilanteista ruoan vaihtoon liittyen, kirjoitimme tässä blogipostauksessa.

Ruokarytmi

Joskus herkkämahaisuuteen voi vaikuttaa myös päivittäisillä ruokintakerroilla ja niiden rytmityksellä. Omalle koiralle parhaiten sopiva ruokintarytmi kannattaa etsiä kokeilemalla: toisille herkkävatsaisille koirille sopii ruokinta useamman kerran päivässä pienempinä annoksina, toisille taas harvempi ruokinta, jolloin ruoansulatuskanava ei ole jatkuvasti ”töissä”.

Dr. Alvar Digestion+ täysravinnot

Valikoimastamme löytyy useampi yllä listattujen periaatteiden mukaisesti suunniteltua reseptiä, joiden joukosta lähdemme tyypillisesti etsimään sopivaa vaihtoehtoa herkkävatsaisille koira-asiakkaillemme.

Digestion+ reseptit

Olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä asiakastukeemme (hello@alvarpet.com) lisäkysymysten ja -neuvojen tiimoilta, ja alkuun pääset luomalla koirallesi yksilöllisen ruokintasuosituksen! Ruoansulatusongelmista ja suolistosairauksista kärsiville koirille on olemassa myös monenlaisia erikoisruokavalioita, joita eläinlääkäri voi suositella tarkempien tutkimusten jälkeen.