Kuusi tapaa pienentää koirasi hiilitassunjälkeä

Kuusi tapaa pienentää koirasi hiilitassunjälkeä

Koiran ilmastokuormituksesta puolet muodostuu ruokakipolla. Siksi sillä, mitä koirasi syö, on kaikista eniten väliä. Myös muilla elämäntapa- ja kulutustottumuksilla voitte yhdessä tehdä ympäristön ja ilmaston kannalta parempia valintoja!

Osana Alvarin ilmastoviikkoja keräsimme yhteen kuusi arkista vinkkiä ympäristön ystäväkoirille omistajineen.

1. Valitse pääravinto harkiten

Tätä koirasi syö elämänsä aikana ehdottomasti eniten, eli ruokinnan päälinjoilla voit kaikista eniten vaikuttaa myös koirasi hiilitassunjälkeen. Me Alvarilla puhumme kuivaruoan puolesta, sillä sen valmistus, kuljetus ja säilytys voidaan toteuttaa kestävästi ja raaka-aineet mahdollisimman tehokkaasti hyödyntäen. 

Ruokavalion pääraaka-aineilla on valtavasti väliä: siitä lisää täällä.

2. Ota koira avuksi hävikin vähentämisessä

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään ruokaa henkilöä kohti pois noin 20-25 kg vuodessa (Hävikkiviikko). Suositusten mukaan koiran energiantarpeesta noin 10 % voidaan täyttää muulla kuin täysravinnolla ilman, että ravintoainetarpeiden kanssa tulee pulmia.

peppi-pyry-vinkit

3. Suosi herkkuja, jotka maistuvat maapallollekin

Lihapullia, muikunpäitä vai vegenappulaa? Jos nameja käyttää säännöllisesti, on hyvä pohtia myös palkkion valintaa ympäristön puolesta: mistä se tulee ja mihin muualle kyseinen raaka-aine olisi voinut päätyä. Palkkion täytyy motivoida koiraa riittävästi. Yksi tapa pitää motivaatio korkealla on käyttää treeneissä eri nappulaa kuin mitä koira normaalisti syö – kuten vaikka herkullista vegenappulaamme.

4. Aina, useinkaan, ei tarvitse uutta

Koirat pärjäävät hämmästyttävän vähällä tavaralla, ja nokkelalla uusiokäytöllä, korjaustöillä ja entisöinnillä voi antaa muulle vähälle käytölle jääneille esineille uuden käyttötarkoituksen tai pidentää hajonneiden tarvikkeiden elinkaarta.

Kun uusille välineille on tarvetta, kysy tutuilta, kierrä kirpputorit ja tarkista netin palstojen tarjonta. Alvar suosittelee esimerkiksi Torin valikoimaa – ja myy siellä yhteistyökumppanin roolissa itsekin!

Muista myös tarjota ystäville tai kierrättää omia tarpeettomaksi jääneitä tarvikkeitasi. Esimerkiksi useat rescuekoirayhdistykset ottavat vastaan tarvikelahjoituksia.

peppi-vinkit

5. Harrasta lähellä

Koiran kanssa on kivaa harrastaa ja yhteinen tekeminen lujittaa koiran ja omistajan suhdetta. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä treenihalliin tai koirakerhoon toiselle puolelle kaupunkia.*

Käytä lähiympäristöä luovasti hyödyksi: puistot ovat mitä parhaimpia treenikenttiä aamun tai illan rauhassa ja naapurin lapset toimivat hyvinä innokkaina häiriötekijöinä, kun sellaisia tarvitaan. Huomioi toki, että lähiympäristön lisäksi opin varmistamiseksi uusia taitoja tulee vahvistaa uusissa paikoissa.

Hyödynnä myös nettikoirakoulut ja somen treenivinkkivideot – ne tuovat koirakoulut kotiisi!

*Kauemmas suuntautuviin harrastuksiin voi mahdollisuuksien mukaan järjestää kimppakyytejä, tai valita julkiset kulkuneuvot jotka usein itsekin ovat hyvää treeniä.

6. Kierrä koiran kanssa kotimaata

Matkailu on ihana irtiotto arjesta, mutta aina ei tarvitse lähteä kauas. Kun ottaa koiran mukaan ja hyppää junan kyytiin, avartuu Suomen rajojen sisällä ihan mielettömiä matkakohteita. Konnevesi, Oulanka, Nuuksio, Turun saaristo, Koli, Lemmenjoki, Hetta-Pallas, lista vaan jatkuu (sekä vähemmän tunnetut polut, joista emme osaa edes vinkata) – Suomen luontokohdetta parempia paikkoja rentoutua ei montaa ole.

Kuvissa lempilenkkimaisemissaan, Tuusulan metsäntutkimuslaitoksen metsässä, luonnonlapset Peppi ja Pyry.

Olisiko Alvarin nappulasta koirasi ilmastoteoksi?

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Tutustu tuotteisiin tai luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus!