Pentuuspakkaus nyt 19,90€ (norm. yli 40€)

lokakuu, 2021

Pennun tarpeisiin suunniteltu

Mitä on penturuoka? Miten Alvarin pentureseptit eroavat toisistaan? Mitä koiranpennun ruokavaliossa pitää huomioida? Eläinlääkärimme Henna kertoo!

Pennun tarpeisiin suunniteltu – koiranpennun ruokinta suurennuslasin alla

Mitä on penturuoka? Miten Alvarin pentureseptit eroavat toisistaan? Mitä koiranpennun ruokavaliossa pitää huomioida? Eläinlääkärimme Henna kertoo!

Pennun ruokinnan perusteet

Kasvuaikana koiran ruokintaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Pentu tarvitsee ruoastaan juuri oikean määrän energiaa (kaloreita), riittävästi proteiinia kasvun ja kehityksen tueksi sekä oikeassa tasapainossa luuston kehittymiseen tarvittavia mineraaleja. Ihanteellinen pitoisuus välttämättömiä rasvahappoja ja suoliston hyvinvointia tukevia kuituja sekä suojaravinteita, kuten vitamiineja, täydentävät tasapainoisen ruokavalion.

Minkälaisia Alvarin pentureseptit ovat – erot ja yhdistävät tekijät

Alvarin tuotevalikoimasta neljä reseptiä on suunniteltu erityisesti pennuille, huomioiden kasvuajan asettamat vaatimukset ravintoaineiden saannille. Suurin ero näiden reseptien välillä on tuotteiden energia- ja rasvapitoisuudessa. 

Pirteä-nappulat kulhossa.

Pirteä on hyvin runsasenerginen nappula, ja siinä on korkea rasva- ja proteiinipitoisuus. Pirteä sopii erityisen hyvin pienikokoisten koirien pennuille, joiden täytyy saada nopean ja intensiivisen kasvun tueksi runsasti ravintoaineita ja kaloreita. Energiatiivis ruoka mahdollistaa pienelle mahalle sopivan maltillisen annostelun. Pirteä sopii myös kaikkien nuorimmille, vasta vieroitusikäisille pennuille noin kolmen viikon iästä alkaen. Pirteän pääraaka-aineita ovat kana ja peruna ja tuotteen nappulakoko on pikkuriikkinen.

Vauhti -nappulat kulhossa.

Vauhti sopii ravintoainekoostumuksensa puolesta oikella annostuksella monenkokoisten koirien pennuille. Siinä on reilusti sekä proteiinia ja rasvaa, mutta kuitenkin hieman vähemmän kuin kaikkein tuhdeimmassa Pirteässä. Parhaiten Vauhti vastaa aikuiskooltaan pienten ja keskikokoisten koirien sekä suurten aktiivisten pentujen tarpeita. Vauhdin raaka-ainelistasta löytyy mm. kanaa, villikalaa, kauraa ja perunaa ja nappulakoko Vauhdissa on pienehkö.

Tyyni -nappulat kulhossa.

Tyyni on samoin ravintoaineprofiililtaan monenkokoisille pennuille sopiva ruoka. Se sisältää reilusti proteiinia ja rasvaa, mutta ruoan kokonaiskalorimäärä on jo hieman maltillisempi. Tyyni sopiikin parhaiten keskikokoisten ja suurempien rotujen pennuille. Tyyni sisältää pääraaka-aineina hyvinsiedettyä hyönteisproteiinia, villikalaa, kauraa ja hernettä ja sen nappulakoko on keskikokoinen. 

Vakaa -nappulat kulhossa.

Vakaa on erityisesti aikuiskooltaan suuremmille pennuille suunniteltu resepti. Ruoan maltillisempi energia- ja rasvapitoisuus sekä mukautettu kalsiumin määrä tukee suurten rotujen turvallista luuston kasvua. Reseptin kuitukoostumus on suunniteltu suuren koiran ruoansulatukselle sopivaksi ja ruoka sisältää myös nivelruston rakennusaineita nivelten kehityksen tueksi. Vakaan koostumus perustuu villikalaan ja perunaan ja sen nappula on keskikokoinen.

Kaikki Alvarin penturuoat sisältävät kalaöljyä, jonka tuomat pitkäketjuiset rasvahapot, EPA & DHA ovat tärkeitä pennun hermoston kehitykselle. Ruokien hyvä sulavuus ja mukautettu kuitukoostumus prebiootteineen tukevat pennun ruonsulatuskanavan ihanteellista toimintaa ja suolen oikeanlaisen bakteerikannan muodostumista. Lisätyt vitamiinit sekä pohjoismaiset marjat ja yrtit tuovat ruokiin antioksidantteja jotka osaltaan tehostavat pennun luontaisen vastustuskyvyn kehittymistä. 

Alvarin penturuokien ravintotaulukko.

Aika kasvaa aikuiseksi – koirasi siirtymä aikuisruokaan

Pennun ruokinnassa on aina tärkeää valita erityisesti kasvavan koiran tarpeisiin suunniteltu resepti. Aikuisille koirille tarkoitetuissa ruuissa ei välttämättä ole tarpeeksi, tai  oikeassa tasapainossa, pennuille välttämättömiä ravintoaineita. Nämä puutteet eivät välttämättä käy tuoteselostetta lukiessa, mikäli kyse on esimerkiksi tietyn yksittäisen aminohapon riittämättömyydestä kasvavalle pennulle, joten on varminta luottaa ruoan valmistajan suositukseen. 

Pennun aikuistuttua ruokintaa on usein tarpeen muuttaa hieman kevyemmäksi, kun kasvun vaatimaa lisäenergiaa ei enää tarvita. Tällöin on tapana vaihtaa aikuisille koirille tarkoitettuun reseptiin. Aikuisille koirille kuitenkin voi käyttää myös ”penturuokia”, mikäli ne sopivat koiran energiankulutukseen ja muihin tarpeisiin. Suurimpana riskinä energiatiiviiden penturuokien syöttämisessä aikuisille koirille on liiallinen energiansaanti.

Onko ruoka pakko vaihtaa?

Alvarin tuotevalikoimassa pentureseptit on siis laadittu niin, että ne täyttävät ihanteellisesti kaikki pentujen ravintoaineen saantitarpeet, mutta niitä suositellaan tapauskohtaisesti myös aikuisille koirille. Suosituskoneemme antaa mahdollisuuden tarkan annostelun laskemiseen, jolloin voimme suositella aikuisille koirille kaikkia valikoimastamme löytyviä reseptejä yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Pennuille suosittelemme vain erityisesti niiden tarpeisiin suunniteltuja ruokia.