Koirani lihoo helposti – ruokintavinkit ahmatille

Koirani lihoo helposti – ruokintavinkit ahmatille

Hyvän ruokahalun omaava koira on kiitollinen ruokittava, eikö? Jos vatsanpohja on loputon, on helppouden kääntöpuolena kuitenkin riski turhan suureen energiansaantiin ja lihomiseen. Eläinlääkärimme Hennan huomiot ahmatin ruokintaan:

"Koira tykkäsi raksuista kuin hullu puurosta!"

Energiansaanti

Ylipaino on yksi koirien tavallisimmista ja vakavimmista terveysongelmista. Jopa puolet maailman koirista on ylipainoisia tai liikalihavia. Koiran yksilölliseen energiantarpeeseen vaikuttavat eri seikat ja ylipainon taustalla voi olla tiettyjä riskitekijöitä, mutta yksinkertaistettuna liian painon kertyminen on aina seurausta liian suuresta kaloreiden saannista suhteessa niiden kulutukseen.

Jos huomaat koirallasi taipumuksen lihota, kannattaa energiansaantia kontrolloida:

  • Vaihtamalla vähemmän kaloreita sisältävään ruokaan, tai
  • Pienentämällä annoskokoa
  • Rajoittamalla herkkujen ja ruoantähteiden antamista*, sekä
  • Huomioimalla edellämainittujen tuoma energia ruokinnassa.

*Esimerkiksi pöydän vieressä kerjäävälle koiralle livautetut pari pientä, viatonta nakkimakkaraa täyttävät äkkiä kolmanneksen pienen koiran päivittäisestä energiantarpeesta. 😇

Kylläisyydentunne

Annoskoon pienentäminen voi luonnollisesti vähentää koiran kylläisyydentunnetta, jolloin kerjääminen pahimmillaan lisääntyy.

“Jatkuvaan nälkään” voi kuitenkin saada apua mm. runsaammin ravintokuitua sisältävästä ruoasta. Kuidut laimentavat ruoan  kaloripitoisuutta, jolloin ruoan annoskoko voi olla hieman suurempi. Kuitupitoinen ruoka siis täyttää vatsaa tuomatta ylimääräistä energiaa. Tietyt kuidut, kuten psyllium voivat myös hidastaa mahalaukun tyhjentymistä, pitkittäen kylläisyydentunnetta ruokailujen jälkeen.

Alvarin nappulassa kanalla ja ohralla on korkeampi ravintokuitupitoisuus sekä lisättyä psylliumia kylläisyydentunteen tueksi.

Välttämättömien ravintoaineiden saanti

Annoskoon pienentäminen voi tuntua helpolta painonhallinnan ratkaisulta, mutta se ei ole oikotie onneen! Annostelutaulukon “raameissa pysyminen” on tärkeää, jotta koira saa päivittäin riittävästi kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, kuten proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Olisiko Alvarin nappulasta koirasi ilmastoteoksi?

Kokeile! Tarjoamme kahden viikon kokeilujakson hintaan 2 €.

Tutustu tuotteisiin tai luo koirallesi yksilöllinen ruokintasuositus!