Bliv en del af flokken – få 10% rabat

juni, 2022

FAQ Vegetarisk hundefoder

Vi får mange spørgsmål om vegansk og vegetarisk hundefoder. Her besvarer vi de oftest stillede spørgsmål! Læs om alt fra næringsbalance til smagelighed.

Spørgsmål og svar: vegetarisk hundefoder

Vores sortiment af nul-emission foderblandinger indeholder en lækker opskrift, Root. Udover de plantebaserede ingredienser, har vi tilsat ekstra næringsstoffer for at sikre et velbalanceret fuldfoder, af denne grund kan foderblandingen ikke klassificeret som 100% vegansk.

Q1: Er det sikkert at give sin hund vegetarisk foder?

Ja, det er sikkert at fodre din hund med en komplet plantebaseret hundefoder. Selvom hunde stammer fra rovdyr, er deres stofskifte meget fleksibelt, og de kan syntetisere alle de næringsstoffer, de har brug for, fra en plantebaseret ingredientser.

At skabe en afbalanceret plantebaseret kost kræver dog viden om hundefodring og hundens ernæringsbehov.

Q2: Hvordan kan du vide dig sikker på, at vegetarisk foder er sikkert?

Hundes stofskifte er blevet nærstuderet grundigt, og derfor ved vi i dag en masse om det. Hunde kan effektivt fordøje og absorbere næringsstoffer fra plantebaserede ingredientser, samt udvinde næringsstoffer, der er nødvendige for deres stofskifte.

Hundes fleksible stofskifte er baseret på, at hunde i naturen spiser meget uregelmæssigt og kan overleve i ugevis uden at fange et bytte. For at forhindre sult er hundens stofskifte udviklet og blevet meget tilpasningsdygtig. For at forhindre sult, har hundens stofskifte udviklet sig til at være meget tilpasningsdygtig. Som et resultat bruger hunden en bred vifte af fødevarer og ingredienser for at udvinde næringsstoffer.

Spørgsmål 3: Kan jeg stole på FEDIAFs anbefalinger vedrørende plantebaseret foder?

FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) er den ledende organisationen for den europæiske hundefoderindustri, som arbejder tæt sammen med myndigheder, lovgivere og akademiske eksperter for at sikre tilgængelighed af ​​sikker, nærende og velsmagende dyrefoder.

FEDIAF har sammen med forskere udviklet ernæringsmæssige retningslinjer for komplet og balanceret foder til katte og hunde. De eksperter, som FEDIAF benytter, er det såkaldte Scientific Advisory Board [SAB], som vejleder organisationen i anvendelsen af ​​videnskabelig forskning som grundlag for ernæringsanbefalinger og sikrer, at FEDIAF kender og benytter den nyeste forskning om ernæring af hunde og katte.

Ernæringsanbefalinger er derfor baseret på den seneste indsigt og revideres hvert andet år og opdateres, hver gang der er ny information om kæledyrsfoder tilgængelig.

Når en diæt, uanset om den er plantebaseret eller animalsk, indeholder en sammensætning af alle næringsstoffer i den rette balance, er der tale om en såkaldt komplet diæt, der understøtter kæledyrets langsigtede velbefindende.

Q4: Hvad skal du overveje, når du vælger et plantebaseret foder til din hund?

Når du skal vælge et plantebaseret foder som din hunds daglige kost, er det vigtigt at sikre, at det er et afbalanceret fuldfoder, og at opskriften er professionelt designet til at imødekomme din hunds ernæringsbehov. Hvis disse oplysninger ikke umiddelbart er tilgængelige, er det en god idé at kontakte foderproducenten eller den virksomhed, der er ansvarlig for markedsføringen af foderet, for at være helt på den sikre side.

Spørgsmål 5: Hvilke kosttilskud skal tilsættes til et plantebaserede foder?

For et komplet hundefoder, uanset om det er af vegetabilsk eller animalsk oprindelse, er det ikke nødvendigt at supplere det med kosttilskud. En komplet diæt betyder, at foderet indeholder alle de næringsstoffer, din hund har brug for dagligt i de rette proportioner.

Q6: Kan du give din hund hjemmelavet vegetarisk foder?

At fodre din hund med en hjemmelavet plantebaseret foder kræver en masse ernæringsmæssig viden. Enhver, der sammensætter en hjemmelavet foder, bør konsultere en dyrlæge, som er specialiseret i ernæring (Dipl. ECVCN eller Dipl. ACVCN), som kan foreslå en diæt til hunden, der indeholder alle de næringsstoffer, den har brug for på daglig basis.

Q7: Er plantebaseret foder velsmagende?

Ja, plantebaseret foder kan være lige så velsmagende som hundefoder, der indeholder animalske ingredienser. Foderets smag bliver ikke kun påvirket af de anvendte råvarer, men påvirkes også af deres kvalitet og forarbejdning, de forskellige trin i produktionsprocessen og andre individuelle faktorer.

Q8: Er plantebaseret foder lige så let at fordøje?

Fordøjelsen påvirkes af de udvalgte råvarer, deres kvalitet og hvordan de forarbejdes samt produktionsprocessen. Ved brug af planteproteinkilder af god kvalitet er råvarerne let fordøjelige, og næringsstoffer optages effektivt af kroppen. Men plantebaserede fødevarer indeholder ofte ret mange fibre, hvilket kan øge mængden af ​​afføring til en vis grad. Dette må ikke forveksles med nedsat kvalitet af afføringen på grund af dårlig fordøjelighed af maden. Tilstrækkeligt fiberindtag er vigtigt for tarmens sundhed.

Q9: Kan min hund drage fuld fordel af næringsstoffer fra plantebaserede fødevarer?

Et plantebaseret foder der er klassificeret som et komplet fuldfoder, indeholder alle de næringsstoffer, som din hund har brug for dagligt i de rigtige proportioner. Når du bruger denne type foder, kan du være sikker på, at din hunds kost er sund og afbalanceret. De plantebaserede råvarer er forarbejdet, så de er let fordøjelige, og næringsstofferne fra dem optages effektivt. Nogle gange tolkes stigningen i afføring forårsaget af det højere fiberindhold i plantebaserede fødevarer som dårlig fordøjelighed. Dette er dog ikke tilfældet, men en stigning i mængden af ​​afføring er forbundet med en stigning i fiberindholdet, uanset om andre næringsstoffer optages hensigtsmæssigt.

Q10: Har min hund brug for kød for at få sit ernæringsmæssige behov opfyldt?

Din hund har ikke brug for kød for at få sit næringsbehov opfyldt. Selvom hunde hører til dentaksonomiske orden kødædere, har de et meget fleksibelt stofskifte og kan syntetisere de næringsstoffer, de har brug for, fra plantebaserede råvarer.

Kroppen skelner ikke mellem næringsstoffer ud fra, om de kommer fra en plante- eller animalsk kilde. Cellerne i kroppen har brug for næringsstoffer som aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler for at fungere optimalt, og ikke bestemte råvarer – det er altså næringsstofferne der har betydning. De råvarer, der bruges til at udvikle foderet, skal dog indeholde de nødvendige næringsstoffer i de rigtige proportioner.

Q11: Kan det være særligt gavnligt for en hund at spise plantebaseret foder?

I nogle tilfælde kan brugen af ​​en plantebaseret kost give sundhedsmæssige fordele.

For eksempel er nogle racer mere tilbøjelige til at danne urinsten på grund af en genetisk defekt i disse hundes evne til at håndtere purinerne fra foderet i deres stofskifte. Indholdet af puriner er højere i animalske råvarer sammenlignet med plantebaserede råvarer, for disse hunde kan vegansk foder derfor mindske risikoen for urinsten.

Der er også nogle hunde, der bedre tolererer planteproteiner hvis de lider af foderallergi.

Q12: Har hunden kødædende tænder?

Hundens tænder følger generelt rovdyrets karakteristika, for eksempel er hjørnetænder egnede til at skrabe. Til gengæld har en hund klart flere kindtænder end fx en kat, hvilket indikerer, at den har tilpasset sig en mere fleksibel kost. Hunden har 42 tænder, mens katten kun har 30.

Når en hund fodres med tørfoder, bruger den tænderne på samme måde, uanset om foderpillerne er fremstillet af vegetabilsk eller animalsk oprindelse. Ud fra et tyggesynspunkt er der derfor ingen forskel på, om der er kød i foderet eller ej, da dets sammensætning er den samme som følge af fremstillingsprocessen.

Q13: Hvad med taurin?

Taurin er en aminosyre, som kødædende dyr (såsom katte) har brug for ernæringsmæssigt fra deres kost. Hunde er på den anden side kendt for at være i stand til at producere den mængde taurin, de har brug for i deres lever, så længe deres kost indeholder nok byggesten, der er nødvendig for taurinsyntesen (methionin og cystinaminosyrer).

Q14: Er en plantebaseret diæt velegnet til alle hunde?

Generelt gælder det, at når et plantebaseret foder er et fuldfoder og dermed en balanceret kost der er designet til at imødekomme en hunds daglige ernæringsbehov, er det et foder, der er meget velegnet til hunden.

Det er dog godt at huske, at der ikke findes en diæt, der er den perfekte mulighed for alle hunde, hvad enten det er tørfoder af vegetabilsk eller animalsk oprindelse, hjemmelavet foder eller råt foder. Det er vigtigt at overvåge hundens tilstand og humør med den valgte kost og foretage ændringer om nødvendigt.

Hvis hunden har god appetit, er frisk og aktiv, pelsen er skinnende og afføringen moderat og ikke for løs, kan foderet tolkes som egnet til hunden.