Liity laumaan – saat 10% alennuksen

maaliskuu, 2022

Maailman kierrätyspäivä

Tiedostavan koiran elämään kuuluu olennaisena osana materiaalien kierrätys, eikö? 18.3. vietetään Maailman Kierrätyspäivää.

Maailman kierrätyspäivä ja Alvarin materiaalien kierrätys

Tänään 18.3. vietetään Maailman kierrätyspäivää. Aihe on joka vuosi entistä tärkeämpi – Euroopan parlamentin mukaan esimerkiksi muovin valmistus on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen 70 vuoden aikana. Vuonna 1950 muovia valmistettiin 1,5 miljoonaa tonnia ja vuonna 2018 jo 359 miljoonaa tonnia. Valonpilkahduksia on silti näkyvissä, ja vuonna 2021 Euroopan tasolla astui voimaan uusi jätesäädöspaketti, jonka tavoitteena on vähentää jätteen määrää sekä lisätä sen uusiokäyttöä ja kierrätystä.  

Vaikka jätteen syntymisen ehkäisy ja materiaalien uusiokäyttö ovat parhaita vaihtoehtoja, on kierrätyksellä tärkeä rooli jätehuollossa. Alvarin pakkausmateriaalien valinnassa olemmekin aina huomioineet sen, että materiaali olisi mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavaa sekä kierrätettävissä. 

Alvarin pakkausmateriaalien valinta

Tuotteidemme pakkausmateriaaleissa tärkeintä on, että ne ovat turvallisia ja ruoka säilyy niissä tuoreena. Tämän lisäksi meille on tärkeää, että pakkausmateriaalit ovat ympäristöystävällisiä, helppo kierrättää ja kestävät kuljetusmatkoja hyvin. 

Kun aloitimme toimintamme vuonna 2020 ja valikoimassamme oli vain nappuloita, ei pakkausmateriaaleja ollut montaa; pussi, laatikko, tervehdyslehtinen, annostaulukko sekä pyykkipoika. Halusimme valita kartonkikierrätettävän paperipussin, joka pitäisi nappulat tuoreina, mutta sen löytäminen ei suinkaan ollut helppoa. Saimme etsiä koirien ja kissojen kanssa paketointikumppania, joka täyttäisi kriteerimme materiaalin kestävyydestä, kierrätettävyydestä ja sopivuudesta koiranruoan säilytykseen – sekä siitä, että se ei ole muovipakkaus. 

Lopulta löysimme kumppaniksi Mondi Groupin, jonka nappulapussit pitävät tuotteen tuoreena ja hyvinsäilyvänä. Nappulapussimme on yhdistelmä voimapaperia ja PE-muovia; muovipinnoite tarvitaan tuotteen sisälle takaamaan tuotteen säilyvyyden ja sen, ettei nappuloista pääsisi vuotamaan esimerkiksi rasvaa pussin ulkopuolelle.

Nollapäästönappuloiden pakkaus on mahdollisimman simppeli.

Tuoteportfolion laajentuessa olemme joutuneet lisäämään myös pakkausmateriaalien määrää. Vuonna 2021 lisäsimme muun muassa seuraavat pakkausmateriaalit: uudelleensuljettavan herkkupussin, metallitölkit lisukkeita varten sekä muovipullot pitämään öljyt turvallisesti sisällään. 

Esimerkiksi softies-herkkujen (Nugetti ja Fisu & Sipsi) pakkausmateriaalien löytäminen tuotti päänvaivaa tarkkojen kriteeriemme takia: Euroopasta ei löytynyt yhtäkään koirannamipakkausta, joka olisi paitsi helposti suljettava (jotta namit pysyvät pehmeinä eivätkä kuivahda heti pussin avattua) myös kartonkikierrätettävä (eli väärä kartongin ja muovin tai metallin yhdistelmä oli poissuljettu). Oikean pakkauksen löytäminen vaati lopulta neljä erillistä toimittajakyselykierrosta, useiden kuukausien odotusaikoja ja lisäselvittelyjä, kolmen eri ruokakaupan valikoiman läpikäymisen ja viidelle eri tee/pähkinä/marjajauhevalmistajalle soittelemisen! 

Vaikka pakkausmateriaalien määrä on kasvanut, olemme pyrkineet vähentämään pakettien mukana lähetettävän materiaalin käyttöä. Aiemmin lähetimme ruokintataulukon jokaisen toimituksen mukana, mutta vuonna 2021 vaihdoimme erilliset kortit tarroihin, jotka voitiin kiinnittää nappulapussin sivulle. Kun loppuvuonna 2021 lanseeratuille Hukkatikuille tuli keksiä pakkaus, halusimme, että siihen käytetään mahdollisimman vähän materiaalia. Siksi päädyimme siihen, että 5 kappaleen ryppäänä myytävät tikut voidaan “paketoida” uudelleenkäytettävällä kuminauhalla ja kartonkikierrätettävällä tuote-etiketillä. 

Alvarin pakkausmateriaalit ja niiden kierrätys

Meillä on tällä hetkellä 24 pakkausmateriaalia (mukaanlukien etiketit), joiden valmistajista tai välittäjistä tiedämme suurimman osan. Esimerkiksi pyykkipojat hankimme muutamalta eri toimittajalta (usein Sinituote Oy) ja joidenkin tuotteiden etikettien tai tarrojen tuottajaa emme ole saaneet vielä tietoomme. Tulemme koostamaan vuoden 2021 vastuullisuusraporttiin kokonaisuudessaan listan materiaalien valmistajista sekä kierrätysohjeista, mutta näin alkuun: alla ohjeet pakkausmateriaaliemme kierrätykseen. 

Kaikki Alvarin pakkausten mukana lähetetyt lehtiset voi kierrättää paperina.
Alvarin tuotepaketit ovat kartonkikierrätettäviä.
Metallikeräykseen kuuluvat Alvarin lisukepurkit ja lisäravinteiden korkit.
Alvarin lisäravinne öljyjen pullot kuuluvat muovinkeräysastiaan.
Koirankakkapussit ovat sekajätettä.
Alvarin uudelleenkäytettävät materiaalit, kangaskassi, pyykkipoika ja kumilenkki porotikuista.

Pakkausmateriaaleista on moneen

Aina kun pakkausmateriaali pääsee uusiokäyttöön, on se mahtava asia ympäristökuorman kannalta. Olemme saaneet ilahduttavan paljon kuvia alvaristeilta kuljetuslaatikkoon hypänneistä koirista ja nappulapussien uudelleenkäytöistä. Olemme myös itse jakaneet paljon vinkkejä, kuinka pakkausmateriaaleistamme voi askarrella niin joulukoristeita, kortteja, lahjapaketteja sekä pedin pienelle pennulle. Jos olet itsekin keksinyt pakkausmateriaaleillemme uusiokäyttöä, kuulemme siitä mielellämme 😍

Nollapäästönappulapussista askarreltu paketti.

Nappulapusseista voi askarrella paketin.

Pomeranian-pentu Romeo Alvar Pet -laatikossa

Romeo-pentu sai uuden pedin.

Vili havannankoira istuu Alvarin tuotteiden kuljetuslaatikossa.

Vili-koira tykkää istuskella kuljetuslaatikossa.

Pakkausmateriaaleihin liittyvät tavoitteemme

Tällä hetkellä lähetämme pentujen omistajille erilliset ruokintakortit, mutta pyrimme sisällyttämään ne uusiin pakkausetiketteihin, jotta voimme jättää erillisen ruokintakortin pois.

Hankimme pakkausmateriaalimme useilta toimittajilta. Hankinnan keskittäminen helpottaisi materiaalivalintojen, sertifikaattien, kuljetusetäisyyksien ja läpinäkyvyyden optimointia, joten pyrimme edistämään sitä vuoden 2022 aikana.

Pyrimme siihen, että käyttäisimme kaikissa pakkauksissamme vain FSC-sertifioituja materiaaleja. Tällä hetkellä suurin osa pakkausmateriaaleistamme eivät ole sertifioituja, vaikka ne ovatkin ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja esimerkiksi muoville. 

Alvarin paperinen lehtinen.

Kaikki pakettien mukana lähetettävät lehtiset ovat kierrätettyä paperia.

Maailman kierrätyspäivä 18.3.

Maailman kierrätyspäivä on melko uusi konsepti, jonka Global Recycling Foundation perusti vuonna 2018. Nuoresta iästä huolimattaan päivän tarkoitus on ajankohtaisempi kuin koskaan ennen: kertoa maailman johtajille, että kierrätys on yhteinen, globaali ongelma ja sen edistämiseen tarvitaan yhteistyötä. 

Maapallolla kulutetaan joka vuosi miljardeja tonneja luonnonvaroja, ja niiden riittävyys on kriittisessä tilassa. Kierrätys on tunnustettu YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa, ja sen myötä kierrätyksen edistämiseen onkin ollut nähtävissä hienoja harppauksia niin maiden kuin organisaatioidenkin kohdalla. Esimerkiksi EU:ssa tuli viime vuonna voimaan jätesäädöspaketti, jonka tarkoituksena on on vähentää jätteen määrää ja lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Kierrätys on keskeinen osa kiertotaloutta ja auttaa suojelemaan luonnonvarojamme. “Seitsemäs resurssi” (kierrätettävät materiaalit) säästää joka vuosi yli 700 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä, ja tämän ennustetaan kasvavan miljardiin tonniin vuoteen 2030 mennessä. 

Lähteet:

Ympäristöministeriö (2022) Jätesäädöspaketti
Euroopan parlamentti (10.9.2018) EU:n startegia muovijätteen vähentämiseksi
Euroopan parlamentti (18.4.2018) Kiertotalous: Lisää kierrätystä ja vähemmän kaatopaikkajätettä
Euroopan parlamentti (19.12.2018) Muovijäte ja kierrätys EU:ssa