Liity laumaan – saat 10% alennuksen

joulukuu, 2022

Alvarin luonnolliset puruluut

Alvarin puruluukokoelma esittelyssä! Kerromme, miten puruluumme soveltuvat eri koirien käyttöön, missä ne valmistetaan ja missä ne on tehty.

Koiran puruluut

Alvarin puruluuvalikoimassa on tällä hetkellä 4 vaihtoehtoa, jotka voi lisätä nappulatoimituksen kylkeen: Hukkapätkä Hirvi kahdessa eri koossa, Hukkatikku Poro & Hukkarulla Fisu. Kaikki puruluumme on valmistettu Suomessa: riistapurtavat Kokkolassa ja kalannahkarullat Kissakoskella.

Puruluiden valinta voi herättää kysymysmerkkejä etenkin uusien pennunomistajien joukossa; onko pentuni turvallista pureskella tällaista luuta tai mitä puruluun valinnassa tulisi ottaa huomioon? Tähän blogitekstiin olemme koostaneet tietoa puruluistamme ja vertailleet niiden ominaisuuksia.

Luonnollista ja terveellistä purtavaa

Kaikki puruluumme on valmistettu ilman valkaisu- tai säilöntäkemikaaleja. Ne ovat lisäaineettomia ja äärimmäisen yksinkertaisen raaka-aineluettelonsa ansiosta sopivat hyvin myös herkille koirille, joille sopivien puruluiden löytäminen voi olla haastavaa. Valmistajakumppanimme Kokkolan Nahka ja Järvi-Suomen Kalatuote saavat raaka-aineet tehtaalleen suoraan lähialueiden metsistä (hirvi ja poro) ja vesistöistä (kuha ja hauki). Raaka-aineina kotimaisten luonnonvaraisina elävien eläinten nahka – hirvi, poro, kuha ja hauki – ovat puhtaita ja terveellisiä. 💚

Alvar Petin luonnolliset koiran puruluut

Hukkapätkä Hirvi-luita on kahdessa eri koossa: suurinta ei tällä hetkellä ole raaka-aineen saatavuusvaikeuksista johtuen valikoimassa.

Hukkapätkä Hirvi pitkäkestoiseen huviin

Vuoden 2020 lopussa lanseerasimme Alvarin ensimmäiset puruluut, Hukkapätkä Hirvet. Hukkapätkät ovat leikattua, rullattua ja kuivattua hävikkihirvennahkaa. Hirvennahka on pehmeää ja ohutta, ja omaa hyvän käsittely- ja kulutuskestävyyden.

Hirvennahka on eettinen ja ekologinen materiaali. Hirviä ei erikseen “kasvateta” – niitä ei ruokita, ne eivät laidunna, eikä niiden asuttamiseen tai kaitsemiseen kulu energiaa saatika viljelysmaata. Hirvet elävät täysin luonnonvaraisesti. 

“Hirvennahka on ylellinen materiaali, jota ostavat huippumuotitalot. Jos nahkassa on naarmuja, se ei kelpaa muotiteollisuuden käyttöön.” Mirva kertoo Kokkolan Nahkan pyrkivän materiaalikäytössään nollahukkaan. 

Tämän sarjan luita meillä löytyy kahdessa koossa: lastu ja (pieni) rulla. Lastu sopii erityisesti pienimmille pureskelijoille; se on painoltaan noin 25g ja 17cm pitkä. Pieni Hukkapätkä voi sopia niin pieneen kuin suurempaankin kitaan, sillä siinä pureskeltavaa on jo selkeästi enemmän kuin lastussa. Pienen Hukkapätkän paino on n. 50g, ja pituudeltaan 18cm.

Suurta Hukkapätkää meillä ei valitettavasti toistaiseksi ole valikoimassamme raaka-aineen saatavuushaasteista johtuen. 

Finn-koira pureskelee puruluita

Finn-koira pääsi maistelemaan Hukkapätkiä ensimmäisten joukossa.

Helpommin rouskuteltava puruluu koiralle: Hukkatikku Poro 

Hukkatikku Poro on valmistettu kotimaisesta hirven- ja poronnahasta sekä porojauhosta, jotka olisivat muutoin päätyneet hävikkiin. 

Hukkatikkuja myydään 5 kappaleen paketissa, joten purtavaa riittää monelle päivälle. Herkkusuiden hillitsemiseksi suositeltu annostelu on yksi tikku per päivä. Yksi tikku painaa noin 20 g, on halkaisijaltaan noin 1,5 cm ja pituudeltaan noin 17 cm – se sopii siis kaikenkokoisten koirien järsittäväksi. Suosittelemme, ettei koira pureskelisi tikkua ilman valvontaa.

Tikuissa raaka-aine on suoran kuivaamisen sijasta rouhittu, mikä tekee porotikuista Hukkapätkiä helpommin pureskeltavan, eli se sopii myös koirille, joilla ei ole yhtä paljoa puruvoimaa. Tikuissa on purtavaa kaikenkokoisille koirille, mutta se sopii hyvin myös pienemmille pennuille pureskelun “harjoitteluun”. 😅

Hukkatikku Porot myydään viiden kappaleen paketeissa.

Hukkatikku Porot myydään viiden kappaleen paketeissa.

Uusin tulokas: Hukkarulla Fisu

Pitkäaikaisen kumppanimme, Järvi-Suomen Kalatuotteen (oletkin ehkä tutustunut jo Hukkaherkku Muikkuihin ja Järvikalalisukkeeseen?) Kari soitti meille ja ilmoitti, että heillä on runsaasti kuhan ja hauen nahkaa, jolle pitäisi keksiä roskista parempaa käyttöä.

Kuulemma heidän omat huskynsa pitivät kalannahkasta, kun sen rullaa ja kuivaa. Toimistokoiramme vahvistivat hypoteesin.

Hukkarulla Fisuja myydään 3 kappaleen paketissa. Nahkan paksuudessa on luonnollista vaihtelua, ja koiran koosta riippuen rullan voi antaa sellaisenaan tai repiä/leikata pienemmiksi paloiksi! Suosittelemme, että valvot koiraasi sen syödessä puruluuta.

Vinkki: Kalannahkan suomut voivat jäädä kiinni mattoon, ja vaikka tarkat herkkusuut usein imuroivat jämätkin, voi olla hyvä idea syöttää rullia lattialla hapsumaton sijasta. 😅🐟

Kysymyksiä puruluiden käytöstä 

Miksi koiralle kannattaa tarjota puruluita?

Puruluut voivat tarjota erinomaista ajanvietettä koiralle ja moni koira rauhoittuukin puruluun äärelle pitkäksikin aikaa. Pennullekin luut voivat siis tuoda hyvää vastapainoa kaikelle riehumiselle ja tarjota turvallisen kohteen pureskelulle.

Puruluista voi myös olla hampaille hyötyä pureskelun aikaansaaman mekaanisen puhdistusvaikutuksen myötä.  Puruluiden käyttö ei kuitenkaan korvaa säännöllistä hampaiden harjausta.

Kuinka monta luuta koira voi syödä päivässä?

Puruluiden syöntiä kannattaa aina valvoa. Hukkatikku Poron annosohje on keskikokoisille koirille enintään 1 päivässä, eikä Hukkapätkääkään suositella sen useammin syömään. Hukkapätkä saattaa tosin kestää Hukkatikkua pidempään, jolloin siitä riittää muutenkin pureksittavaa moneksi päiväksi. Alla ohjeellinen annostaulukko Hukkapätkien pureskeluun.

Erityisesti painonhallintaan keskittyvälle koiralle puruluiden syönti kannattaa huomioida päiväkohtaisessa ruoan annostelussa. Nyrkkisääntönä on, että enintään 10% koiran ruokavaliosta saisi  koostua muusta kuin täysravinnosta. Sekä Hukkatikku ja Hukkapätkä ovat vähärasvaisia; Hukkatikkujen koostumuksesta 1% on rasvaa, Hukkapätkässä rasvaa on 0.6%.

Koirani on vielä pentu, voinko antaa hänelle luun?

Puruluut ovat varmasti turvallisempi kohde pennun pureskeluvimman purkamiseen kuin vaikkapa huonekalut tai sähköjohdot, mutta erityisesti pentuja on syytä valvoa puruluita annettaessa.

Pureskeltavat tuotteet kannattaa myös valita pennun koon ja iän mukaan.  Esimerkiksi Alvarin valikoimasta sopivia vaihtoehtoja voisivat olla vähemmän puruvoimaa vaativa Hukkatikku Poro sekä Hukkarulla Fisut.

Havannankoira syö Alvarin Hukkatikku Poroa.

Vili-koiralle maistuu kevyempi Hukkatikku Poro.

Kokkolan Nahka Oy

Kokkolan Nahkaa pyörittävät tätä nykyä kolmannen sukupolven perheyrittäjät, Pasi ja Juha. Toimintamalli juurtaa juonensa 1980-luvulle, jolloin veljesten äiti on soitellut läpi paikallisia hirviseuroja, ja kysellyt metsästäjiltä mahdollisuuksia nahkojen hyödyntämiseen. Raaka-ainetoimittajasuhteet juontavat juurensa näistä puheluista: vuodat haetaan yhä suoraan metsästysseuroilta.

Kokkolan Nahkan tehdas sijaitsee nimenmukaisesti Kokkolassa, ja kotimaassa toimittaessa etäisyydet pysyvät lyhyinä. Tuotannossa käytetään uusiutuvaa energiaa ja kuljetuksessa kierrätettäviä materiaaleja. Miten täydellinen Alvar-yhteensopivuus!

Kertaus

Alvarin puruluuvalikoima:

Puruluut sopivat:

  • ajanvietteeksi
  • herkuksi
  • hampaiden hyvinvointia tukemaan

Muistilista:

  • max. 10% päivittäisestä ravintotarpeesta muuta kuin täysravintoa
  • valvo koiran pureskelua
  • sopivat kaikenkokoisille ja ikäisille koirille, mutta pienet ja kevyet (Hukkatikku, Hukkapätkä lastu & pieni) paremmin pennuille, pienille koirille ja vanhuksille