Liity laumaan – saat 10% alennuksen

marraskuu, 2020

Mitä huomioida herkkäihoisen koiran ruokinnassa?

Täällä vinkkejä herkkähipiäisen koiran ruokintaan!

Herkkäihoisen koiran ruokinta

Ravitsemuksella on valtava merkitys koiran ihon ja turkin hyvinvointiin. Oikea ravintoaineiden saanti tukee ihon uusiutumista ja kosteustasapainon säilymistä – hilliten ihon ja tassujen punoitusta ja kutinaa. Myös karva kasvaa ja turkki kiiltää, kun ruokavalio on kohdillaan. Tässä eläinlääkärimme Hennan huomiot herkkäihoisen koiran ruokintaan!

Oikeanlaisesta ruokavaliosta voi löytyä apu monenlaisiin erityis- tarpeisiin ja herkkyyksiin. Mikäli koiralla on kuiva iho, koiran turkki hilseilee tai koira nuolee tassujaan, voi ruokavalion tarkistaminen olla paikallaan. Oireiden pitkittyessä tai muuten selvästi vaivatessa koiraa tulee aivan ensimmäiseksi kuitenkin hakeutua eläinlääkärin tarkastukseen ja varmistaa, ettei kyse ole mihinkään sairauteen liittyvästä oireesta.

Ihon ja turkin hyvinvoinnin tukeminen ravitsemuksella

Kun mahdolliset sairaudet on poissuljettu, kuivaa ja kiillotonta turkkia ja hilseilevää ihoa kannattaa ravita laadukkaalla ruoalla. Ruoassa tulee olla muun muassa:

✔️ Runsaasti proteiinia karvankasvun ja ihon uusiutumisen tueksi

Jopa kolmasosa koiran päivittäisestä proteiinintarpeesta kuluu ihon uusiutumiseen ja karvan kasvuun. Niinpä ruoan riittävä proteiinipitoisuus on tärkeä osa ihon ja turkin hyvinvoinnin tukemista.

Yksittäisistä aminohapoista, eli proteiinin rakennuspalikoista, erityisesti metioniinia ja kysteiiniä tarvitaan karvan ja ihon tärkeimmän proteiinin, keratiinin synteesiin.

✔️ Omega-rasvahappoja ihon kosteustasapainon parantamiseksi ja hillitsemään ihon ärtymistä

Omega-rasvahapot säilyttävät ihon kimmoisuuden ja kosteuden sekä turkin kiillon.

  • Omega-6-rasvahapot ovat tärkeä osa ihon rakenteellisia rasvoja ja erityisesti linolihappo yhdessä hivenaine sinkin kanssa mm. lisää karvan kiiltoa.
  • Omega-3 rasvahapoista kalaöljyn EPA- ja DHA voivat mm. auttaa vähentämään ihoärsytystä tulehdusta lievittävien ominaisuuksiensa ansiosta.

✔️ Vitamiineja ja antioksidantteja

A-vitamiini tukee ihon uusiutumista ja vähentää hilseilyä, B-ryhmän vitamiinit tukevat ihon rasvakerroksen uusiutumista – ja antioksidantit suojaavat ihosoluja hapettumisstressin vaikutuksilta.

Näitä ravintoaineita tulee luontaisesti lukuisista eri raaka-ainelähteistä, esimerkkinä mm. runsaasti B-vitamiineja sisältävä panimohiiva ja A-vitamiinin esiasteita, karotenoideja, sisältävät marjat ja yrtit.

✔️ Ihon ja turkin hyvinvointia tukevia mineraaleja

  • Hivenaineista sinkkiä tarvitaan mm. ihovaurioiden paranemiseen ja kuparia karvan väripigmentin tuotantoon. Kupari tukee karvan pigmentin muodostumista.

Alvarin nappulat on täydennetty lisätyillä vitamiineilla ja mineraaleilla, kuten sinkillä, joka on resepteissä hyvin imeytyvässä muodossa, sinkkikelaattina.

Sopivan ruoan löytäminen

Helpointa on valita koiralle laadukas valmisruoka, jonka resepti on kehitetty ihon hyvinvointia silmällä pitäen. Toisinaan esimerkiksi kalaöljystä voi olla lisähyötyä ihon tukemiseen.

On hyvä huomioida, että ruokavalion muutos näkyy koiran iholla viiveellä. Näkyviä muutoksia havaitaan usein vasta noin parin kuukauden käytön jälkeen, kun iho uusiutuu ja uusi karva alkaa kasvaa.