marraskuu, 2020

Mitä huomioida herkkäihoisen koiran ruokinnassa?

Täällä vinkkejä herkkähipiäisen koiran ruokintaan!

Herkkäihoisen koiran ruokinta

Ravitsemuksella on valtava merkitys koiran ihon ja turkin hyvinvointiin. Oikea ravintoaineiden saanti tukee ihon uusiutumista ja kosteustasapainon säilymistä – hilliten ihon ja tassujen punoitusta ja kutinaa. Myös karva kasvaa ja turkki kiiltää, kun ruokavalio on kohdillaan. Tässä eläinlääkärimme Hennan huomiot herkkäihoisen koiran ruokintaan!

Proteiini

Jopa kolmasosa koiran päivittäisestä proteiinintarpeesta kuluu ihon uusiutumiseen ja karvan kasvuun. Niinpä ruoan riittävä proteiinipitoisuus on tärkeä osa ihon ja turkin hyvinvoinnin tukemista.

Yksittäisistä aminohapoista, eli proteiinin rakennuspalikoista, erityisesti metioniinia ja kysteiiniä tarvitaan karvan ja ihon tärkeimmän proteiinin, keratiinin synteesiin. Proteiinia ja aminohappoja Alvarin nappuloihin tuovat mm. kanajauho, siipikarjaproteiini, kalajauho ja  soijaproteiini.

Rasvahapot

Ihon kimmoisuuden ja kosteuden sekä turkin kiillon säilyttämiseksi ruoasta tarvitaan myös välttämättömiä rasvahappoja.

  • Omega-6-rasvahapot ovat tärkeä osa ihon rakenteellisia rasvoja ja erityisesti linolihappo yhdessä hivenaine sinkin kanssa mm. lisää karvan kiiltoa.
  • Omega-3 rasvahapoista kalaöljyn EPA- ja DHA voivat mm. auttaa vähentämään ihoärsytystä tulehdusta lievittävien ominaisuuksiensa ansiosta.
  • Rasvahappoja Alvarin nappuloihin tuovat mm. kananrasva, pellava, rypsiöljy, hamppuöljy ja kylmäpuristettu lohiöljy.

Mineraalit & vitamiinit

  • Hivenaineista sinkkiä tarvitaan mm. ihovaurioiden paranemiseen ja kuparia karvan väripigmentin tuotantoon.
  • Tietyt vitamiinit, kuten A- vitamiini ja tietyt B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä ihosolujen uusiutumiselle ja ihon hyvinvoinnille.

Näitä ravintoaineita tulee luontaisesti lukuisista eri raaka-ainelähteistä, esimerkkinä mm. runsaasti B-vitamiineja sisältävä panimohiiva ja A-vitamiinin esiasteita, karotenoideja, sisältävät marjat ja yrtit. Lisäksi Alvarin nappulat on täydennetty lisätyillä vitamiineilla ja mineraaleilla, kuten sinkillä, joka on resepteissä hyvin imeytyvässä muodossa, sinkkikelaattina.