Liity laumaan – saat 10% alennuksen

huhtikuu, 2022

Hukkaherkku Muikku

Savolaisen perinneruoka kalakukon sivuvirroista syntyy koirien ravintorikas ja rouskuva makupala.

Roskiin menevistä muikun päistä syntyy tästedes koirien herkkua. Savolaisen perinneruoan kalakukon sivuvirroista syntyvä koirien ravintorikas makupala on kuivattu muikun pää.

Etelä-Savossa toimivan Järvi-Suomen Kalatuotteen ja Alvar Petin yhteistyöstä syntyy muikkujen päistä tehty, elintarviketuotannon hävikin minimoiva koirien Hukkaherkku. 💚 Alvarin Hukkaherkku Muikku valmistetaan Järvi-Suomen Kalatuotteen tehtaalla Kissakoskella, ja muikut kalastetaan lähivesistöistä: Puulavedeltä, Päijänteeltä ja Suonteelta.

Muikkukukoista ylijäävät muikkujen päät hyötykäyttöön valjastamalla säästyy jopa tuhat kiloa hävikkiä vuodessa!

“Olimme yhteydessä Alvar Petiin kun huomasimme heidän käyttävän elintarvikealan sivuvirtoja. Aiemmin muikkukukkojen valmistuksessa muikkujen päät menivät roskiin, vaikka tiesimme, että kuivattuina ne sopivat mainiosti koiran makupalaksi”, kommentoi Järvi-Suomen Kalatuotteen yrittäjä Tuomas Pöyry.

Ylijäämän ja sivuvirtojen käytöllä lemmikin ruokinnassa on jostain syystä huono maine. Jos raaka-aineen pystyy hyödyntämään niin, että mahdollisimman vähän menee hukkaan – eikö se ole mahtava juttu? Hävikistä tehdyt muikkumakupalat ovat sekä ympäristöystävällinen että ravitseva ratkaisu koiran palkitsemiseen.

Suomessa hävikkiä syntyy läpi ruokaketjun arviolta 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Suomi on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä.

Myös täysravintosarjassamme, Nollapäästönappuloissa, hyödynnetään luonnonkaloja: Itämeren silakkaa ja kilohailia. Ympäristövaikutusta laskettaessa niiden vaikutus on positiivinen, sillä jos kalakannat kasvavat liian suuriksi, niillä on vesistöä rehevöittävä vaikutus. Mainitulla lajeilla ei ole elintarvikkeiksi riittävän suuri kysyntä, vaan kalat päätyvät usein roskiin.

Mutta miltä ne muikunpäät sitten maistuvat? Testiraatimme mukaan herkullisilta, ja uusia maistelukierroksia piti arvion varmistamiseksi tehdä useita!