Liity laumaan – saat 10% alennuksen

marraskuu, 2020

Leikatun koiran ruokinta

Mitä täytyy ottaa huomioon leikatun koiran ruokinnassa?

Leikatun koiran ruokinta

Kastraatio- tai sterilaatioleikkaus aiheuttaa koiran elimistössä hormonaalisia muutoksia, jotka vaikuttavat sen ruokintaan – tässä eläinlääkärimme Hennan huomiot leikatun koiran ruokintaan!

1. Energiansaanti

Sterilaatio- tai kastraatioleikkaus on eräs ylipainon riskitekijöistä, sillä leikatun koiran energiatarve pienenee ja aineenvaihdunta hidastuu. Energiansaantiin tulee siispä kiinnittää huomiota, ja siihen voi vaikuttaa:

  • Vaihtamalla täysravinto vähemmän kaloreita sisältävään ruokaan tai pienentämällä annoskokoa
  • Rajoittamalla herkkujen ja ruoantähteiden antamista sekä huomioimalla niiden tuoma energia koiran päivittäisessä ruokinnassa

Koiran energiantarve riippuu suuresti myös sen aktiivisuudesta, ja kaikkien Alvarin ruokien annostaulukoissa esitetäänkin suositusannostelut eri aktiivisuustasoille leikkaus huomioiden. On silti tärkeää seurata koirasi kehonkuntoa ja painoa, ja mukauttaa ruokintaa tilanteen mukaan.

2. Kylläisyydentunne

Hormonaalisten muutosten johdosta koiran ruokahalu voi leikkauksen jälkeen kasvaa. Samalla annoskoon pienentäminen voi luonnollisesti vähentää koiran kylläisyydentunnetta. Apua “jatkuvaan nälkään” voi saada runsaammin ravintokuitua sisältävästä ruoasta.

Kuidut laimentavat ruoan kaloripitoisuutta, jolloin annoskoko voi olla suurempi. Kuitupitoinen ruoka siis täyttää vatsaa tuomatta ylimääräistä energiaa. Tietyt kuidut, kuten psyllium voivat myös hidastaa mahalaukun tyhjentymistä, pitäen “masun täynnä” pitempään ruokailujen jälkeen.

3. Ravintoaineiden saanti

Ruoan annostelussa on tärkeää pysyä annostelutaulukon rajoissa, jotta koira saa päivittäin riittävästi kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, kuten proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Jos tuntuu, että koiran energiansaannin rajoittamiseksi olisi tarve pienentää annoskokoa selvästi vähemmän kaloreita sisältävään tuotteeseen. Tällöin annoskoko voidaan pitää suurempana, ja ravintoaineiden saanti pysyy suositusten mukaisena.

Tutustu vähäkalorisiin resepteihimme!