Liity laumaan – saat 10% alennuksen

lokakuu, 2021

Toukkanappulat makuraadin arviossa: Luonnonkaunis ja Paju-koira testaavat

Luonnonkaunis-yhteisön Ann-Christine ja hänen Paju-koiransa laittoivat Alvarin toukkanappulat testiin. Lue raadin arvio!

Esittelyssä Alvar toukkaproteiininap-pulat

Teksti julkaistu Luonnonkaunis.com sivustolla 9.9.2021 osana kaupallista yhteistyötä.

Nollapäästönappuloillaan koirien makunystyröitä hivelevä Alvar Pet vastaa myös ilmastotietoisen koiranomistajan arvoihin. Päästöjen kompensoinnin, lähi- ja sivuvirtaraaka-aineiden suosimisen lisäksi, nostaa Alvar Pet hiilitassunjäljen minimoimisen nyt seuraavalle tasolle uusilla hyönteisproteiinin aluevaltauksellaan.Tässä ne tulevat: toukkaproteiini ja Alvarin ötökkänappulat!

Paju havannankoira haistelee kuppia täynnä ruokaa

Mistä muodostuu koiran hiilitassunjälki?

Lemmikkejä, ja etenkin koiria, otetaan perheeseen nyt ennätyspaljon. Voitko uskoa, että vuonna 2020 rekisteröityjen koiranpentujen määrä ylitti Suomessa jo syntyneiden vauvojen määrän? Maailmanlaajuisesti koirien aiheuttamat päästöt kipuavatkin jo merkittäviksi: jos koirat muodostaisivat oman valtion, olisi se yksi suuripäästöisimmistä maailman valtioista. Auts.

Omien vastuullisuusarvojen mukaisesti yhä useampi tiedostaakin myös koiran muodostaman hiilitassunjäljen, ja ennen kaikkea mahdollisuuden vaikuttaa sen kokoon. Yhteistä ympäristökuormaa halutaan nyt vähentää, ja keinot siihen ovat onneksi helpommat kuin koskaan aiemmin.

Koiran hiilitassunjälki muodostuu suurimmaksi osin koiran ruoan sisältämän lihan aiheuttamista päästöistä. Vähäpäästöinen koiranruoka valmistetaankin siksi lähialueen raaka-aineista, lihatuotannon sivuvirtaosista, sekä Itämeren villikalakannoista, joista viimeinen lisäksi vähentää Itämeren rehevöitymistä. Alvarin nollapäästönappuloiden valmistus onkin kuin oppikirjaesimerkki planetaarisesti kestävästä, vähäpäästöisestä koiranruoasta.

Paju -havannankoira katsoo täysinäistä nappulakulhoa.

Alvar – missiona pienet hiilitassunjäljet

Alvarin tavoite on kunnianhimoinen: koirille halutaan tarjota korkealaatuista koiranruokaa, tähdätään hiilineutraaliuteen, sekä toimia alan parhaana suunnannäyttäjänä ja edelläkävijänä, läpinäkyvästi. Rytinällä Alvarilla ollaankin edetty ja aivan oikeaan suuntaan!

Alvarin toimintamalli on tuotannosta käyttäjälle asti tarkkaan suunniteltu: täysravintonappulat, lisukkeet ja herkut valmistetaan lähiraaka-aineita ja sivuvirtatuotteita suosien lähellä käyttäjää Tanskassa ja Suomessa, valmistus pyörii pääasiallisesti tuulivoimalla, kierrätettävät ruokapaketit toimitetaan suoraan kotiin ilman kiertoteitä tai välikäsiä, ja jäljelle jäävä hiilitassunjälki kompensoidaan.

On toden totta niin, että asioita muuttaakseen tulee jotain tehdä toisin. Kuittaamme tämän rastin Alvarilla suoritetuksi!

Alvarin tuotteita.

Ilmastofiksu toukkaproteiini

Ilmastotoiveikkaana tulevaisuuteen tihrustaessa näemme kuitenkin ajan, jossa myös lihateollisuuden sivuvirtatuotteista on vähitellen hyvä irtautua, sen mittakaavan pienentyessä radikaalisti ihmisravinnoksi päätyvän lihan käytön vähentyessä.

Koska koiranruokateollisuutta varten ei missään nimessä tulisi kasvattaa lihaa, olemme kinkkisen tilanteen edessä. Siksi koiran ravinnon ekologisemmat vaihtoehdot ja vaihtoehtoisten proteiinilähteiden tutkimus ovat käyneet pitkään kuumana. Yhtenä tutkimuksissa lupaavimmalta ja vakuuttavimmalta vaihtoehdolta lihalle onkin esiin noussut hyönteisproteiini, eli tuttavallisemmin toukat.

Alvarin ötökkäresepteissä käytetty mustasotilaskärpäsen toukka on monesta syystä ilmastofiksu raaka-aine ja avainasemassa tulevaisuuden koiranruoissa. Sen lisäksi, että mustasotilaskärpäsen toukan hiilijalanjälki on kymmenen kertaa pienempi kuin naudanlihalla ja vedenkulutus on pientä, kasvavat toukat elintarviketeollisuuden hävikkikasviksilla ja hedelmillä. Näin muuten kompostoitavaksi menevä jäte saadaankin kierotalouden mukaisesti uudestaan käyttöön ja jopa ravinnoksi asti. Aivan mieletöntä!

Alvarin käyttämät mustasotilaskärpäsen toukat kasvatetaan alaan erikoistuneen yrityksen toimesta Hollannissa, kuivatetaan ja jauhetaan korkealaatuiseksi puhtaaksi proteiinijauheeksi. Kokonaisia toukkia et siis koiranruoan seassa näe, vaan nappulat näyttävät ja maistuvat aivan kuin miltä tahansa koiranruokanappuloilta.

Paju -havannankoira maistaa mustasotilaskärpäsentoukkaherkkuja

Superraaka-aineena mustasotilaskärpäsen toukka

Mustasotilaskärpästen toukan valinta voi kuulostaa erikoiselta raaka-aineelta, mutta tosiasiassa sopivan hyönteisen valintaan on käytetty maailmalaajuisesti paljon resursseja ja harkintaa. Usko tai älä, mutta toukka voi ominaisuuksillaan todella yllättää! Mustasotilaskärpäsen toukat eivät vain pysty hyödyntämään yllä mainittuja hävikkikasviksia, vaan ne hyödyntävät ruokansa lisäksi tehokkaammin kuin muut verratut lajit. Luonnonvaraisena se voi syödä lähes mitä tahansa, ja se käyttää syömänsä ravintolähteen niin sanotusti viimeistä murua myöten. Näin hävikkikasviksia ei vain saada hyötykäyttöön, vaan niistä todella saadaan maksimaalinen hyöty. Alvarilla kerrotaan myös, että erityisenä ominaisuutena muihin hyönteisiin verrattuna, mustasotilaskärpäsen toukat sisältävät runsaasti keskipitkäketjuisia rasvahappoja, erityisesti lauriinihappoa, jolla tiedetään olevan prebioottisia, eli suoliston bakteerikantaa tukevia, sekä taudinaiheuttajabakteereita ehkäiseviä vaikutuksia. Mustasotilaskärpäsen toukat eivät luonnossakaan kanna bakteereita tai levitä sairauksia, vaan päinvastoin, voivat inaktivoida taudinaiheuttajabakteereita kasvualustassaan.

Paju -havannankoira nojaa ruokapöytään.

Koiranruoan näkökulmasta mustasotilaskärpäsen toukka on suorastaan ideaali: toukat sisältävät luontaisesti kaikki koiran tarvitsemat aminohapot sekä hyvän rasvahappokoostumuksen. Koira saa siis ötökkänappuloistaan aivan kaiken tarvitsemansa, vaikka niissä ei lihaa hyödynnetäkään. Herkkävatsaisen allergikko-koiran kasvua ja kehitystä omakohtaisesti seuranneina olemme myös erityisen vaikuttuneita siitä, että toukkaproteiini on paitsi helposti sulavaa ja siten vatsaystävällistä, myös uutena proteiinin lähteenä hyvin siedetty allergioiden näkökulmasta. Pajun tähdittämään Youtube-videoon pääset klikkaamalla kuvaa – tai tästä!

Alvarin ötökkanappulat Ötökkä ja Tyyni

Löydät nyt Alvarilta huolellisen kehityksen tuloksena kaksi uutta upeaa toukkaproteiinia hyödyntävää nollapäästönappulaa. Myös ötökkänappuloiden reseptit ovat muiden Alvarin nappulareseptien tavoin eläinlääkäreiden suunnittelemia, valmistettu korkealaatuista raaka-aineista ja näppärästi kotiovelle tilattavissa.

Alvarin Nollapäästönappula Ötökkä

Alvarin Ötökkä täysravintonappulassa pääasiallisena proteiininlähteenä on käytetty the toukkaproteiinia ja ovat täydennetty tarpeellisin aminohapoin, mineraalein ja vitamiinein. Ötökkä-nappulat ovat lisäksi viljattomia ja niiden ainoa eläinperäinen raaka-aine on mustasotilaskärpäsen toukka, tehden siitä ihanteellisen vaihtoehdon allergikoille ja herkkiksille. Koska energia- ja proteiinimäärä on maltillinen, suositellaan Ötökkä-nappuloita täysikasvuisille aikuisille.

Alvarin Nollapäästönappula Tyyni

Alvarin Nollapäästönappula Tyynissä on pääproteiininlähteenä puolestaan toukkaproteiinin lisäksi Itämeren villikala, silakka ja kilohaili, ja on Ötökkä-nappukoiden tavoin täydennetty tarpeellisin aminohapoin, mineraalein ja vitamiinein. Tyyni nappulat sisältävät lisäksi kauraa ja se on Ötökkä-nappuloihin verrattuna energiatiiviimpää, sopien loistavasti aktiivisemmalle koiralle tai pennuille. Maittavuutta ronkelimmallekin syöjälle nappulaan tuovat lisäksi kananrasva ja kalaöljy, joista jälkimmäinen takaa lisäksi hyvien omegarasvahappojen saannin.Teksti: Ann-Christine Mäkelä
Kuvat: Ann-Christine Mäkelä & Ida Tokola
Video: Ida Tokola

Iso kiitos Paju-testaajalle ja Luonnonkaunis-tiimille kirjoituksesta ja makutestistä – rouskutuksen perusteella toukkanappulat olivat suurta herkkua!