Liity laumaan – saat 10% alennuksen

huhtikuu, 2024

Sieniä ruokakupissa – kohti kestävämpää ruokatuotantoa

Helsingin yliopiston MyShroom-hankkeen ja Alvar Petin yhteistyössä tutkittiin sienten potentiaalia koiranherkkujen uudenlaisena raaka-aineena, avaten ikkunoita kohti lemmikkiruokatuotannon kestävämpää tulevaisuutta.

Erilaiset ruokasienet ovat tuttu keittojen, piirakoiden ja muhennosten raaka-aine. Lähimetsästä kerätyt sienet ovat lähiruokaa parhaimmillaan; ympäristöystävällistä, edullista, terveellistä ja maittavaa. Koirien ruokinnassa sienillä ei kuitenkaan ole perinteisesti ollut suurta roolia. Tässä blogitekstissä kerromme kiehtovasta tutkimusprojektista, johon saimme osallistua. 🔬

Onko sinulla hoppu? Katso tästä Instagram reel-video aiheesta!

Sienistä kestävä proteiininlähde

Ruoantuotannon maailmanlaajuisten haasteiden edessä uusien kestävästi tuotettujen proteiininlähteiden löytäminen on entistä tärkeämpää. Yksi kiinnostava raaka-ainelähde niin ihmisten kuin eläintenkin ruoantuotantoon on sienistä saatava proteiini eli mykoproteiini. Mykoproteiinien käyttö ruokana tai rehuna ei ole ihan uusi ajatus, mutta aiheeseen liittyvä tutkimus on edelleen ajankohtaista.

Perinteisesti sienistä käytetään ruoaksi sienen maan päällä kasvava osa eli itiöemä, tuttavallisemmin lakiksi ja jalaksi kutsuttu osa sientä. Suurin osa, noin 95 % sienen biomassasta kasvaa kuitenkin maan alla, sienirihmastoissa, eli myseelissä. Sienirihmaston nesteviljely ja tehokas käyttö lisäisi valtavasti sienten hyödyntämismahdollisuuksia proteiinirikkaan raaka-aineen tuotannossa.

Helsingin Yliopiston MyShroom -hankkeessa on selvitetty syötävien valkolahosienten sienirihmaston, eli myseelin hyödyntämistä ruoantuotannossa. Valkolahosienten rihmaston mykoproteiinia tuotetaan fermentointiprosessissa ilman auringonvaloa ja ravinteena myseelin kasvatuksessa voidaan hyödyntää erilaisia elintarviketuotannon sivuvirtoja. Rihmaston kasvatus on siis energiatehokasta ja kestävää. Myseelin makuun ja ravintoainekoostumukseen voidaan vaikuttaa kasvatusliemen koostumuksella. 🍄‍🟫

Myseeli koiranruoassa

MyShroom-hanke herätti mielenkiintoa myös Alvar Petin tuotekehitysosastolla. Tavoitteenamme on olla aina eturintamassa hyödyntämässä uusia kestäviä proteiininlähteitä koiranruoassa ja kasvi- ja hyönteisproteiinit ovat jo tuttuja raaka-aineita tuotevalikoimassamme. Yhteistyö suomalaisen koiranruokayrityksen kanssa oli kiinnostavaa myös yliopiston tutkimusryhmälle, sillä myseelin käytölle nähdään mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös eläinten ruokinnassa. 🔍

MyShroom-hankkeen ja Alvar Petin yhteistyön tuloksena syntyi prototyyppi koiranherkusta, jonka yhtenä raaka-aineena on valkolahosienen sienirihmastoa. Muita raaka-aineita herkussa on mm. perinteiset suomalaiset raaka-aineet ohra ja peruna, rasvan lähteenä kotimainen rypsiöljy. Myseeliherkku valmistettiin pitkulaiseen muotoonsa Viikin elintarvike- ja ravitsemustieteen osaston prosessilaboratorion ekstruusiolaitteella. Myös koirien kuivaruoat valmistetaan tavallisesti ekstruusiolla, joten menetelmän tiedetään soveltuvan hyvin koiranruokatuotteiden valmistukseen.

Koiran ruokasienimyseelistä tehtyjä purutikkuja Alvarin tuotepakkauksessa

Innovaatiosta tuotteiksi vielä matkaa

Koemaistajina myseeliherkuille toimivat, ketkäpä muutkaan kuin keulakuvamme Alvar sekä muut toimistokoirat. Innovatiivisen hankkeen koetuotantoerän suuruus oli vain muutaman herkkupussin verran, joten tällä kerralla muut alvaristit eivät päässeet osalliseksi tuotetestaukseen.

Ruokasienimyseelin sanotaan maistuvan miellyttävältä, miedolta ja umamiselta — ja Alvarin toimiston ihmisraadin mielestä herkut olivatkin melko miedon makuisia. Koiraraadille myseeliherkut maistuivat hieman vaihtelevasti, ehkäpä myseeliä olisi pitänyt olla koostumuksessa enemmän! 😋

Koeherkuista on vielä matkaa myseelin laajamittaiseen hyödyntämiseen Alvarin koiranruokien valmistuksessa mutta yhteistyöprojekti Helsingin yliopiston tutkimusryhmän kanssa oli mielenkiintoinen avaus innovatiivisten raaka-aineiden kehitykseen.

Vastaavia hankkeita on varmasti luvassa jatkossakin, ja ennemmin tai myöhemmin hankkeiden tuloksia on toivottavasti nähtävissä osana Alvarin tuotevalikoimaa. Kiitos MyShroom -hankkeen tutkimusryhmälle ja Helsingin Innovaatiopalveluille hyvästä yhteistyöstä (ja Business Finlandille hankkeen rahoituksesta)!

Haluatko koirallesi yksilöidyn, eläinlääkärin suunnitteleman ruokavalion?

Täytä suosituskone ja tilaa kokeilupaketti!