Liity laumaan – saat 10% alennuksen

huhtikuu, 2023

Näin varaudut koiran haavan hoitoon

Eläinlääkärimme Henna kertoo, mitä jokaisen koiranomistajan kotoa tulisi löytyä, jotta koiran haavan hoito onnistuu helposti.

Koirille sattuu ja tapahtuu temmeltäessä kaikenlaista. Joskus koira onnistuu koheltamaan itselleen pienen haavan, naarmun, tai loukkaa tassunsa. Pieniin haavereihin on hyvä varautua pitämällä kotona saatavilla perustarvikkeet kolhujen hoitoon. 👩🏼‍⚕️ Muistathan kuitenkin aina tilanteen vaatiessa viedä koiran eläinlääkäriin.

Jokakoiran kotiapteekki: haavanhoitopakkaus

Koiran elämään kuuluvat pienet haaverit ovat vähemmän pelottavia kokemuksia niin koiralle kuin omistajallekin, kun niihin on varauduttu. Kun suunnittelimme Hoivasalvan lanseerausta, tajusimme että jokaisen koiranomistajan kaapista olisi hyvä löytyä perustason ‘kotiapteekki’, jolla arkiset naarmut ja kolhut saadaan paikattua ilman paniikkia.

Näin sai alkunsa Jokakoiran Kotiapteekki.

Jokakoiran kotiapteekki
Alvarin jokakoiran kotiapteekki

Kotiapteekkiin kuuluu:

✔️ Alvarin Hoivasalva – pihkavoide on oiva apu yleisimpiin haavereihin

✔️ Huuhteluneste – haavojen putsaukseen käytetty fysiologinen keittosuolaliuos, jonka koostumus ei ärsytä ihoa

✔️ Antiseptinen suihke tai liuos – haavojen puhdistusta varten, jos saatavilla ei ole puhdasta vettä tai keittosuolaliuosta

✔️ Sidetarpeita: kuitutaitoksia haavojen ja naarmujen puhdistukseen sekä suojaukseen, ja tassusidettä varten kipsinalusvanua, joustavaa sideharsoa ja itseensä tarttuvaa sidettä.

✔️ Haavateippiä

✔️ Sakset

✔️ Pinsetit

Alvarin Hoivasalvan saat verkkokaupastamme, muut tarvikkeet löytyvät apteekista – ja ohjeet pussukan ompeluun löydät täältä.

Jokakoiran kotiapteekin sisältö
Haavanhoitopakkauksen sisältö

Miten pinnalliset haavat ja naarmut hoidetaan?

Pienet naarmut eivät välttämättä vaadi eläinlääkärin hoitoa. Tärkeintä haavahoidossa on haavan puhtaana pitäminen ja nuolemisen estäminen.

Haavan hoitoon tarvitset:

  • Puhdasta vettä tai keittosuolaliuosta
  • Puhtaita sidetaitoksia
  • Paperipyyhkeitä/talouspaperia
  • Alvarin Hoivasalvaa
  • Sakset
  • Tarvittaessa kauluri tms. nuolemisen estoon

Näin hoidat pienet haavat ja naarmut:

  1. Puhdista haava-alue suihkuttelemalla ihoa puhtaalla vedellä. Jos suihkuttelu on hankalaa tai vettä ei ole saatavilla, ihon puhdistukseen sopivat myös keittosuolaliuokseen kastetut sidetaitokset.
  2. Kuivaa vaurioalue varoen esimerkiksi puhtaalla paperipyyhkeellä painellen.
  3. Puhdistuksen helpottamiseksi voit lyhentää alueelta karvoja saksilla tai karvanleikkurilla.
  4. Levitä naarmun suojaksi Alvarin Hoivasalvaa ohuena kerroksena. Toista puhdistus ja hoitosalvan levitys tarpeen mukaan seuraavina päivinä, kunnes ihovaurio on parantunut.
  5. Hoivasalvan haju voi auttaa estämään haavan nuolemista. Jos koirasi kuitenkin yrittää nuolla haavaa, estä se tarvittaessa kaulurin avulla tai suojaamalla haava-alue esim. haavapuvulla tai sidoksin.

Seuraa ihovaurion paranemista. Merkkejä haavan tulehtumisesta voivat olla ihon punoitus tai kuumotus sekä haavan märkiminen. Ole tarvittaessa yhteydessä eläinlääkäriisi.

Miten suojaat koiran tassut?

Syvät anturahaavat tai kynsivauriot vaativat lähtökohtaisesti eläinlääkärikäynnin. Eläinlääkärisi antaa tarpeelliset jatkohoito-ohjeet tapauksen mukaan. Tassusiteen tekoon on kuitenkin hyvä löytyä tarvikkeita kotoa. Joskus voi olla tarpeen suojata tassu jo ennen eläinlääkärikäyntiä.

Tassusiteen tekoon tarvitset:

  • Puhdasta vettä tai keittosuolaliuosta
  • Hoivasalvaa
  • Puhtaita haavataitoksia
  • Kipsinalusvanua
  • (Joustavaa sideharsoa)
  • Itseensä tarttuvaa sidettä
  • Kurarukkanen tms. tassusiteen suojaamiseen ulkona

Näin teet tassusiteen:

  1. Puhdista ja kuivaa haava-alue (ohjeet ylempänä). Suojaa haava puhtaalla sidetaitoksella. Taitokseen voi sivellä Hoivasalvaa, jotta taitos ei tartu haavaan.
  2. Pehmusta varpaan välit kipsinalusvanulla hiertymisen ehkäisemiseksi, muista myös kannusvarvas.
  3. Kääri kipsinalusvanua koko matkalle tassun ympärille. Aloita kääriminen varpaista ja jatka ylöspäin ainakin yhden nivelen yli. Älä kiristä liikaa – vanun on tarkoitus toimia pehmusteena tassun ja muiden sidekerrosten välillä. (Tarvittaessa tassusidettä voi tukevoittaa kerroksella joustavaa sideharsoa.)
  4. Peitä tassu lopuksi itseensä tarttuvalla siteellä. Side on hyvä ’lukita’ paikoilleen käärimällä sitä ensin pystysuuntaan molempiin suuntiin varpaiden yli.
  5. Tämän jälkeen sidettä lähdetään käärimään ylöspäin. Varo taas liiallista kiristämistä.
  6. Suojaa tassuside ulkoillessa lialta ja kosteudelta esimerkiksi lapsen kurarukkasella.
Ohjeet tassusiteen tekoon
Ohjeet tassusiteen tekoon