Liity laumaan – saat 10% alennuksen

elokuu, 2020

Nollapäästönappulat: ainesosat avattuna

Tässä artikkelissa avaamme, mitä ainesosamme ovat ja miksi käytämme niitä.

Nollapäästönappuloiden raaka-aineet avattuna

Olipa kyse ihmisten tai koirien ruoasta, ainesosaluettelot voivat joskus olla kimurantteja ja tuntua tarpeettoman pitkiltä. Alvar Petin tuotekehityksen keskeinen teesi on tarvelähtöisyys – emme halua laittaa nappuloihin mitään tarpeetonta.

Tässä artikkelissa avaamme, mitä ainesosamme ovat ja miksi käytämme niitä.

🌱 Hernetärkkelys

Herneestä jauhamalla erotettu ja kuivattu tärkkelys. Hyvin vähän kosteutta sisältävän tärkkelyksen etuna on tasalaatuinen koostumus ja ravinteiden vakioitu pitoisuus, puhtaus ja hygieenisyys. Luontaisesti gluteeniton, maittava, hyvin imeytyvän hiilihydraatin lähde pitää myös nappulan muodossaan. Sisältää myös jonkin verran proteiinia.

🐟 Kalajauho

Ihmisten ruokapöytään päätymättömästä kokonaisesta tuoreesta villikalasta (silakka ja kilohaili) jauhamalla, kuivaamalla ja kuumentamalla valmistettava raaka-aine. Hyvin vähän kosteutta sisältävän kalajauhon etuna on tasalaatuinen koostumus ja ravinteiden vakioitu pitoisuus. Analyysein varmistetaan paitsi ravintoaineiden määrät, myös raaka-aineen sulavuus.

Kalajauho on erinomainen proteiinin ja aminohappojen lähde, joka tuo ruokaan myös mm. runsaasti välttämättömiä rasvahappoja sekä kivennäisaineita.

🐠 Lohiöljy

Lohiöljy on arvokas omega 3-rasvahappojen lähde. Erityisen tärkeitä lohiöljystä saatavia rasvahappoja ovat pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot, EPA (eikosapentaeenihappo) ja DHA (dokosaheksaeenihappo). Näillä rasvahapoilla katsotaan olevan mm. tulehdusreaktiota hillitseviä ominaisuuksia, ja niillä on lukuisia tehtäviä eri puolilla elimistöä, kuten ihon, nivelten, suoliston ja aivojen hyvinvoinin tukena.

🐔 Kana

Kanajauho

Raaka-aine valmistetaan jauhamalla, kuivattamalla ja kuumentamalla elintarviketuotannon sivuvirtoina syntyvät, ihmisten ruokapöytään kelpaamattomat osat (kuten sisäelimet, luut ja rustot).

Hyvin vähän kosteutta sisältävän kanajauhon etuna on tasalaatuinen koostumus, ravinteiden vakioitu pitoisuus ja korkea hygienia. Ennen käyttöä raaka-aineesta varmistetaan laboratorioanalyysein ravintoaineiden, kuten aminohappojen ja kivennäisaineiden, määrät sekä myös raaka-aineen sulavuus. Näin valmiissa kuivaruoassa on aina oikeassa suhtessa haluttuja ravinteita helposti elimistön hyödynnettävissä.

Kanajauho on erinomainen proteiinin ja vältämättömien aminohappojen lähde ja tuo ruokaan myös jonkin verran rasvaa, rasvaliukoisia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kanarasva

Kanajauhon valmistuksessa erotettava rasva, joka tuo ruokaan kaloreita ja välttämättömiä omega-rasvahappoja. Erikseen reseptiin lisättävä kanarasva myös lisää ruoan maittavuutta.

Kanaliemi ja kananmaksa

Erityisesti maittavuutta tuovia, rasvaa ja proteiinia sisältäviä, kanaraaka-aineita.

🌾 Kaura

Kaura on vatsalle lempeä hyvinsulavan hiilihydraatin lähde ja tuo ruokaan myös kuituja, rasvahappoja ja jonkin verran proteiinia.

Kauran sisältämällä liukoisalla kuidulla, betaglukaanilla, katsotaan olevan suotuisia vaikutuksia mm. suoliston hyvinvointiin, verensokerin säätelyyn ja elimistön immuunipuolustukseen. Kaurasta saatava omega-6-rasvahappo, linolihappo, on koiralle välttämätön rasvahappo.

Kuorittu kaura

Kuorittu kaura on hyvinsulavan hiilihydraatin lähde ja siinä on lisäksi kokonaista kauraa korkeampi energia-, rasva- ja valkuaisainepitoisuus. Kuoritun kauran kokonaiskuidun määrä on pienempi, mutta se sisältää hyödyllistä beta-glukaania kuten kokonainen kaura. Korkeamman rasvapitoisuuden ansiosta myös välttämättömien omega-6-rasvahappojen pitoisuus on kuoritussa kaurassa runsas.

🌾 Ohra

Ohra on hitaasti sulava hiilihydraatin lähde ja tuo ruokaan myös kuituja. Ohran sisältämällä liukoisalla kuidulla, betaglukaanilla, katsotaan olevan suotuisia vaikutuksia mm. verensokerin säätelyyn ja elimistön immuunpuolustukseen. Ohra onkin hyvä hiilihydraatin lähde painonhallintaan.

🍺 Panimohiiva

Panimoprosessin sivutuote, kuivattu panimohiiva on luontainen B-vitamiinien lähde, ja sisältää runsaasti koliinia, joka on tärkeää solukalvojen eheydelle ja tarpeellinen lukuisissa aineenvaihdunnan prosesseissa. Panimohiiva on myös hyvin maittava ruoan lisä. Kuivaruoassa käytetty panimohiiva on epäaktiivista eikä siis aiheuta käymistä.

🌿 Pellava

Pellava on tärkeä omega-3-rasvahappojen, erityisesti alfa-linoleenihapon (ALA) lähde. ALA on koirille välttämätön rasvahappo, eli sitä tulee saada ruokavaliosta. ALA:sta muodostuu elimistössä muita pidempiketjuisia rasvahappoja ja se on tärkeä mm. ihon ja aivojen hyvinvoinnin tukena. Pellava sisältää myös suolistolle hyödyllisiä kuituja ja jonkin verran proteiinia.

🥔 Perunatärkkelys

Jauhetusta perunasta erotettu ja kuivattu tärkkelys. Hyvin vähän kosteutta sisältävän tärkkelyksen etuna on tasalaatuinen koostumus ja ravinteiden vakioitu pitoisuus, puhtaus ja hygieenisyys. Luontaisesti gluteeniton, hypoallerginen ja maittava hyvin imeytyvän hiilihydraatin lähde pitää myös nappulan muodossaan.

🦠 Prebiootit

Toisin kuin probiootit, prebiootit eivät siis ole eläviä bakteereita, vaan hyödyllisille suolistobakteereille tärkeää ravinnetta.

Prebioottien käynnistämän toivotun käymisreaktion lopputuotteena syntyvät lyhytketjuiset rasvahapot ravitsevat paksusuolen pintasolukkoa, lisäten näin suolen limakalvon hyvinvointia.

Frukto-oligosakkaridi (FOS)

Kasvilähteistä eristetty imeytymätön sokeri, fruktaani. Ravintokuituihin luokiteltava FOS on prebiootti, joka tukee tasapainoisen suolistoflooran muodostumista.

Juurikaskuitu

Sokerijuurikkaasta sokerituotannon sivuvirtoina saatava prebioottinen, käymiskelpoinen kuitu, joka tukee suoliston hyvinvointia.

Mannaanioligosakkaridi (MOS)

Hiivan seinämäsoluista eristetty suoliston hyvinvointia tukeva ainesosa, ns. prebiootti. MOS:in on tutkittu myös tukevan suolistolähtöistä immunitettia.

💦 Rypsiöljy

Rypsiöljy on tärkeä omega-6 ja omega-3-rasvahappojen, erityisesti koirille välttämättömien linolihapon (LA) ja alfalinoleenihapon (ALA) lähde. Välttämättömiä rasvahappoja koiran tulee saada ruokavaliostaan ja niistä muodostuu elimistössä muita, pidempiketjuisia rasvahappoja. Rasvahapoilla on elimistössä monia tärkeitä tehtäviä.

🦆 Siipikarjaproteiini

Alvarin nappulassa käytetty siipikarjaproteiini sisältää kalkkunaa, ankkaa ja kanaa. Raaka-aine valmistetaan jauhamalla, kuivattamalla ja kuumentamalla elintarviketuotannon sivuvirtoina syntyvät, ihmisten ruokapöytään kelpaamattomat osat (kuten sisäelimet, luut ja rustot).

Hyvin vähän kosteutta sisältävän siipikarjaproteiinin etuna on tasalaatuinen koostumus ja ravinteiden vakioitu pitoisuus. Analyysein varmistetaan paitsi ravintoaineiden määrät, myös raaka-aineen sulavuus.

Siipikarjaproteiini on erinomainen proteiinin ja vältämättömien aminohappojen lähde. Siipikarjaproteiinin kivennäispitoisuus on matalampi kuin kanajauhon, siksi se on tärkeä proteiininlähde tuotteissa, missä kivennäispitoisuutta halutaan madaltaa.

🌱 Soijaproteiini

Soijaproteiinia saadaan soijapapujauheesta, josta on poistettu kuoret ja öljy sekä suurin osa hiilihydraateista. Tämän käsittelyn ansiosta soijaproteiini on erittäin hyvin sulava, runsaasti proteiinia sisältävä raaka-aine. Soijaproteiinin kokonaisproteiinipitoisuus on korkeampi kuin muilla yleisesti käytetyillä kasviproteiinilähteillä, kuten maissi-, herne- tai perunaproteiinilla. Soijaproteiini myös sisältää kaikki koiran tarvitsemat välttämättömät aminohapot.