toukokuu, 2024
Koirat ovat yksilöitä, jotka saattavat tarvita jokainen hieman erityyppistä koulutusta. Kävimme yhteistyössä smartDOG yrityksen perustajan Katriinan kanssa keskustelun siitä, miten koiraa voi ymmärtää paremmin kogniitiivisten testien avulla. Kun ymmärrät koiraasi, myös koulutus ja arki sujuu helpommin!
Onko uusi perheenjäsen saapumassa osaksi laumaasi, tai asustaako pentu jo teillä kotona? Elämä koiranpennun kanssa on uuden opettelua, niin pennun kuin omistajan näkökulmasta. Jotta pienestä oppilaasta tulee opettajansa mestari, tarvitaan useita toistoja ja oppimisen tulisi olla hauskaa. Lisäksi, pennun koulutus on helpompaa, jos ymmärrät koirasi persoonallisuutta.
Teimme yhteistyössä SmartDOG yrityksen perustajan Katriina Tiiran kanssa kiinnostavan haastattelun, ja kyselimme mm. mistä idea SmartDOG-testeihin alunperin lähti, ja mitä kaikkia hyötyjä siitä voi saada, että teettää testit omalle pennulle tai aikuiselle koiralle.
“SmartDOG Oy on koira-alan asiantuntijayritys, joka tarjoaa tutkimukseen perustuvaa koirien kognitiivisten ominaisuuksien testausta. Kaikille koirille sopivat testit perustuvat uusimpaan tutkimukseen, ja kertovat mm. koirasi kyvystä lukea ihmisen elekieltä, ongelmanratkaisutavasta ja sinnikkyydestä, itsehillinnästä, muistista sekä loogisesta päättelystä.” SmartDOGilla on myös erityisesti pennuille tarkoitettu testi, smartDOG™ PENTU (4-7kk). Testi auttaa uutta omistajaa ymmärtää koiransa persoonallisuutta, joka on hyödyksi pennun kasvatuksessa ja koulutuksessa.
Nyt haastatteluun!
Moikka Katriina! Kerrotko alkuun lyhyesti itsestäsi, ja mistä idea SmartDOG-testeihin sai alkunsa?
Taustani on tutkimuksessa ja koiraharrastuksessa. Ensimmäisen koirani sain lapsena 80-luvulla, ja silloin jo kiinnostuin koiraharrastuksesta, ja kilpailimme flatin kanssa tokossa. Myöhemmin eläintiede ja eläinten käyttäytyminen alkoi kiinnostaa, ja opiskelin biologiaa, ja väitöskirjani tein lohikalojen käyttäytymisestä ja genetiikasta. Tämän jälkeen jatkoin oman kiinnostuksen, eli koirien käyttäytymisen parissa Hannes Lohen koiragenetiikan ryhmässä vuoteen 2015 saakka.
Ideani lähti siitä, että vuoteen 2016 kaikki suurelle yleisölle tarjottavat koiran käyttäytymistä mittaavat testit mittasivat lähinnä koiran arkuutta ja rohkeutta. Tämä todennäköisesti siitä syystä, että koiran ominaisuuksien testaus on lähtöisin työkoirapuolelta, ja testin tarkoituksena on ollut saada toimivia yksilöitä haastaviin tehtäviin, joissa tarvitaan rohkeutta. Koira on kuitenkin muutakin kuin arka tai rohkea, ja moni muukin ominaisuus vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Koirien kognitio tutkimus oli jo siinä vaiheessa edennyt pitkälle, ja siksi lähdin suunnittelemaan aivan toisenlaisia testejä, testejä joissa koira ratkoo ongelmia ruoan/lelun avulla, ja joihin ei kuulu koiran pelottelua.
Miksi pennunomistajalle olisi hyödyllistä SmartDOG-testata pentunsa, mitä siitä saa irti?
Pennulla (4-6kk ikäisellä ) on jo itseasiassa kohtuullisen kehittynyt kognitio, eli silloin voi jo saada kohtuullisen luotettavasti tietoa monista koiran ominaisuuksista. Ymmärtämällä millainen persoona pentu on, voi panostaa juuri sellaiseen koulutukseen mitä kyseinen pentu tarvitsee.
Koirat ovat yksilöitä, jotka saattavat tarvita jokainen hieman erityyppistä koulutusta – esim.pentukoulutuksessa kouluttaja ei voi tietää tai tuntea koiraasi, se on sinun vastuullasi. Kun toinen pentu tarvitsee rohkaisua ja itsevarmuuden kasvattamista, on toiselle pennulle ehdottoman tärkeitä johdonmukaiset rajat, ja ohjaajan merkityksen korostaminen. Tässä iässä näkee myös hyvin pennun mahdollista pelokkuutta esim. vieraita ihmisiä tai uusia tilanteita kohtaan. Ehkä tärkeintä on että tässä iässä pennun kanssa on vielä paljon mitä koulutuksellisesti voi tehdä – esim. impulsiiviselle koiralle itsehillintäharjoitusten tekemistä, tai pelokkaalle koiralle lisää mukavia sosiaalistamishetkiä. Impulsiivisuus sekä pelokkuus luo haasteita arkeen aikuisena ja tämän takia näihin ominaisuuksiin olisi hyvä päästä käsiksi mahdollisimman aikaisin. Yleensäkin oman koiran persoonallisuuden ymmärtäminen on tärkeää, sillä persoonallisuus vaikuttaa siihen, miten koira käyttäytyy eri tilanteissa.
Mitä jos pennun kanssa ei ole kummempia harrastussuunnitelmia, onko testistä hyötyä ihan sohvakoiraksi tähtäävällekin pennulle?
Ehdottomasti! Kotikoirakin tarvitsee aina jonkin verran koulutusta tullakseen yhteiskuntakelpoiseksi koiraksi, ja sen koiran ominaisuuksia ymmärtäminen helpottaa koulutusta.
Entä jos omistaa aikuisen koiran, mutta tämäntyylinen testi kiinnostaisi?
Eniten smartDOG testeissä käy aikuisia koiria, eli smartDOG KOGNITIO on ehdottomasti suosituin testimme! Eli todellakin onnistuu testi aikuiselle, ja noin 1v eteenpäin on koiran persoonallisuus jo kutakuinkin kehittynyt, eli tulokset eivät kovasti muutu siitä eteenpäin.
Millaista palautetta olette saaneet testin käyneiltä, onko jotain usein toistuvia?
Palaute on ollut lähes poikkeuksetta positiivista: omistajat ovat ymmärtäneet koiransa käytöstä paremmin, ja ompa koulutuksellisia ja motivaatio ongelmiakin ratkottu. Iso osa asiakkaista sanoo, että testin antama info on ollut hyvin hyödyllistä koiran koulutuksen ja kasvatuksen kannalta.
Suurin osa yhden koiran kanssa testiin tulevista asiakkaista testaa lopulta kaikki koiransa, ja aina uuden pennun, kun sellainen tulee taloon. Ihanimpia asioita on ollut muutaman pelokkaan pennun omistajan palaute. Alkuun testissä pelokas koira siis yleensä innostuu ja rentoutuu tekemään tehtäviä, eli pelokkuus ei estä yleensä testaamista. Parin tälläisen alkuun pelokkaan pennun omistaja raportoi, että tämä positiivinen kokemus kantoi kauemmas, ja pentu meni rohkeammin uusiin tilanteisiin testin jälkeen.
Haluatko lukea koirien kognitiivisista tutkimuksista vielä lisää? Lisälukemisena kannattaa ehdottomasti katsoa vielä SmartDOGin juuri julkaistut uuden tutkimuksen tulokset. Linkki Helsingin Yliopiston tiedotteeseen täällä!