syyskuu, 2024
Koiran ruoansulatusongelmat hankaloittavat arkea, ja joskus niiden juurisyytä voi olla vaikea selvittää. Herkkä vatsa vaatii oikeaa ruokavalioa, ja erilaisista lisäravinteistakin voi olla apua. Tässä blogitekstissä saat tohtori Alvarin suositukset ja voit napata tuotteet osaksi Alvar-tilaustasi!
Herkkävatsaisuus ja ruoansulatuksen tuki toistuvat usein asiakkailtamme saaduissa tuotekehitystoiveissa. Poimimme pari kestosuosikkiamme Kivuton-valikoimasta. Lue alta tohtori Alvarin suositukset ja nappaa tuotteet osaksi Alvar-tilaustasi!
Täysravinnot sisältävät oikeassa tasapainossa kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet eikä laadukkaan ruoan rinnalla ole lähtökohtaisesti tarvetta käyttää lisäravinteita. Kuivaruokareseptejä on usein myös täydennetty ainesosilla, jotka tuovat koiralle kohdistettua hyötyä erilaisiin erityistarpeisiin liittyen. Tällaisia ovat esimerkiksi ruoansulatuksen tueksi kuivaruokiin lisätyt erilaiset kuidut, jotka toimivat ns. prebiootteina. Probiootit, eli terveyshyötyjä tuovat elävät mikro-organismit selviävät kuitenkin melko huonosti koiranruokien valmistusprosessissa, mistä syystä ne ovat harvinaisempi lisä kuivaruoassa. Probiootit kannattaakin siis lisätä ruokavalioon erikseen, erityisesti herkkävatsaiselle, tai ruoansulatusongelmista kärsivälle koiralle.
Mitä ovat prebiootit ja probiootit?
Prebiootti on sulamaton hiilihydraatti, joka tukee suoliston hyvän bakteerikannan muodostumista ja ravitsee suolen limakalvon solukkoa bakteerien aineenvaihdunnan muodostamien käymistuotteiden myötä. Prebiootteja sisältää moni täysravintoresepti, Alvarin Digestion+ resepteihin on lisätty kuituja tukemaan suoliston bakteerikannan hyvinvointia.
Probiootti taas on elävä mikro-organismi, hyödyllinen suolistobakteeri, joilla on tutkitusti terveyshyöytyjä mm. suoliston toiminnan ja vastustuskyvyn tukena.
Oikeanlainen suolistomikrobisto ylläpitää koiran hyvinvointia mm. vaikuttamalla ravintoaineiden imeytymiseen ja tukemalla elimistön vastustuskykyä. Suoliston bakteerikanta muodostuu lukuisista erilaisista bakteerilajeista ja sen tasapainoon vaikuttavat mm. ruokavalio ja ympäristötekijät.
Akuuteissa ruoansulatuskanavan häiriöissä ravintoaineiden ja nesteiden imeytyminen häiriintyy ja seurauksena voi olla löysä uloste ja ripuli. Aiheuttajasta riippuen suolistoon voi myös muodostua taudinaiheuttajien muodostamia haitallisia aineita ja suoliston bakteeritasapaino voi järkkyä.