Liity laumaan – saat 10% alennuksen

helmikuu, 2024

Koirallani on hiivaa – mikä avuksi?

Koirien ihon hiivatulehduksissa tyypillisimmin esiintyvä malassezia-hiiva on osa ihon normaalia flooraa. Mutta mikä aiheuttaa tulehduksen, ja miten siitä pääsee eroon?

Tiesitkö, että tarjoamme eläinlääkärimme Hennan johdolla asiakkaillemme ruokintaneuvontaa? Ravitsemuksellisiin haasteisiin saa syväluotaavia neuvoja sekä konsultaatioaikojen että sähköpostiviestittelyn muodossa. 🩺 💬

“Tohtori Alvarin arkisto” on tiimimme aarreaitta, jonne on koottu vastauksia ja lisätietoja eri pulmista ja pähkinöistä.

Tänään ammennamme arkistosta asiaa hiivasta. 🔍 Jos olet koskaan tuskaillut koiran kukkivien korvien kanssa, jatka lukemista!

Hiivatulehdus – mistä on kyse?

Koirien ihon hiivatulehduksissa tyypillisimmin esiintyvä malassezia-hiiva on osa ihon normaalia flooraa eli pieneliöstöä. 🦠

Hiivatulehduksessa ihon luontainen hiiva on jostain syystä päässyt kasvamaan liikaa eli “villiintymään”, jonka seurauksena ihon mikrobitasapaino häiriintyy ja iho voi tulehtua. Hiivan kanssa samanaikaisesti lisääntyy usein toinen ihon normaaliflooran asukas, tietty stafylokokki-bakteeri.

Mikä aiheuttaa hiivatulehduksen?

Hiivan ylikasvun taustalla voi olla mm. immunologisia muutoksia, kuten allergiaa ja atopiaa, tai se voi liittyä olosuhteisiin, kuten ihopoimujen kosteuteen ja hautumiseen tai ihovaurioihin.

Mikään tietty raaka-aine ruoassa ei suoraan aiheuta hiivaa, mutta jos koira on yliherkkä jollekin ainesosalle, voi hiivatulehdus kuulua ruoka-aineallergian oireisiin.

Miten hiivatulehdusta hoidetaan?

Mikäli kyseessä on ruoka-aineyliherkkyys, herkistävän raaka-aineen välttäminen voi auttaa oireiluun. Mahdollisten ruoka-aineallergioiden selvittämiseksi eläinlääkäri usein suosittelee eliminaatiodieettiä. Akuutin tulehduksen hoitoon eläinlääkäriltä voi saada myös tilapäisesti helpottavan lääkityksen ja hoito-ohjeet, mutta tärkeää on myös selvittää syy hiivan taustalla.

Hiivaa esiintyy usein myös atopian yhteydessä, jolloin ruoan merkitys on varmistaa ihon uusiutumista ja kosteustasapainoa tukevien ravintoaineiden riittävä saanti. 💧

Koirakuvituskuva

Miksi joissain Alvarin resepteistä on hydrolisoitua hiivaa ja panimohiivaa?

Panimohiiva on luontainen B-vitamiinien lähde ja sisältää runsaasti koliinia, joka on tärkeää solukalvojen eheydelle ja tarpeellinen lukuisissa aineenvaihdunnan prosesseissa.

Reseptien MOS-prebiootit ovat peräisin hiivan seinämäsoluista. Prebiootit tukevat suoliston hyvän bakteerikannan ja suolistolähtöisen immuunipuolustuksen kehittymistä.

Lisäksi hydrolisoitu hiiva ja panimohiiva ovat herkullisia luontaisia makuaineita. 😋

Voivatko nämä hiivaraaka-aineet altistaa hiivatulehdukselle?

Panimohiiva ja hydrolisoitu hiiva ovat eri hiivoja kuin hiivatulehduksen malassezia, jonka lisääntyminen ei suoraan liity ruoan sisältämään hiivaan. Ellei erikseen ole syytä epäillä yliherkkyyden liittyvän näihin ainesosiin, ei niiden käyttöä ruokinnassa siis tarvitse välttää. 🤝