maaliskuu, 2024
Terveisiä taas tohtori Alvarin arkistoista! 👩🏼🏫 🧫 Tämänkertainen teema on paljon toivottu: närästys.
Kuten ihmisilläkin, ei koiran satunnaisesta närästyksestä tarvitse vielä huolestua. Mutta mikäli koiraasi närästää useammin, kannattaa hakea mahdollisia ratkaisuja ruokintarutiinin muutoksista – ja mikäli närästys on toistuvaa ja pitkäkestoista, tulee sen syyt selvittää tarkemmin.
Lue alta lisätietoa närästyksestä! 🔍
Närästys on yleisnimitys epämiellyttävästä polttavasta tunteesta rintalastan takana – englanninkielinen termi onkin heartburn. ❤️🔥
Närästys voi koirilla ilmetä mm. runsaana nuoleskeluna, maiskutteluna ja huulten lipomisena, nieleskelynä tai ruohon ja keppien pureskeluna. Myös kakomista ja yökkäilyä voi esiintyä.
Närästyksen aiheuttaa mahansisällön tihkuminen takaisin ruokatorveen, eli refluksi.
Refluksin taustalla on ongelma ruokatorven alimman sulkijan toiminnassa, mutta ruokavaliolla voi olla vaikutusta närästyksen ilmenemiseen. Toisaalta samankaltaiset oireet voivat myös liittyä muihin sairauksiin tai ruoansulatusongelmiin.
Närästykseen ei ole yhtä pomminvarmaa ratkaisua. Joillekin koirille toimivaksi on osoittautunut:
Närästyksen taustalla voi tosiaan olla useita eri syitä – ja näin ollen myös useita eri ratkaisuja. Närästysmäiset oireet voivat joskus johtua myös muista ruoansulatuksen ongelmista tai sairauksista. Mikäli juurisyyn jäljille pääsee, voi ratkaisu löytyä ruokavalion muutosten kautta.
Suosittelemme yleensä närästykseen taipuvaisille koirille täysravintoa matalalla rasvapitoisuudella ja lyhyellä ainesosaluettelolla (jolloin on helpompi poissulkea mahdollisia raaka-aineyliherkkyyksiä).
Näitä ovat valikoimassamme esimerkiksi Ötökkä ja Herkkä. Edellämainittujen ominaisuuksien lisäksi niissä on ruoansulatusta tukeva kuitukoostumus sekä prebiootteja.