Liity laumaan – saat 10% alennuksen

lokakuu, 2020

Koiranruoan pääraaka-aineilla on väliä

Loimme kaksi kuvitteellista, tyypillistä koiranruokareseptiä, joilla vertasimme raaka-aineiden merkitystä ruoan ilmastokuormitukseen.

Koiranruoan pääraaka-aineilla on väliä!

Raaka-aineilla on suuri merkitys koiranruoan päästöihin: Alvarin nappuloissa 74% ilmastokuormituksesta muodostuu nimenomaan raaka-aineista. Jos emme olisi valinneet ainesosia, joiden tuotanto on kestävää ja tapahtuu lähellä, olisi niiden osuus luonnollisesti vielä suurempi. Pureuduimme aiheeseen esimerkin kautta.

Mitä laskimme ja miten?

Loimme kaksi kuvitteellista tyypillistä koiranruokareseptiä. Tarkastelimme näiden avulla tilannetta, joissa vain koiranruoan pääraaka-aineet muuttuvat. Muutoin reseptit sisältävät samassa suhteessa kaikkia muita raaka-aineita. Näin saamme eri raaka-aineiden aiheuttaman ilmastokuormituksen eron olettamalla, että muu tuotantoprosessi, kuljetusmatkat tehtaalta, pakkausmateriaalit, jakelutapa jne. pysyvät samana. Laskimme reseptien raaka-aineiden hiilidioksidipäästöt grammoina hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e) per kilo koiranruokaa. Hiilidioksidiekvivalentti on suure, joka kuvaa kasvihuonekaasujen ilmastoa lämmittävää vaikutusta ja jota käytetään hiilijalanjäljen suuruuden ilmoittamiseen.

Vertasimme reseptejä keskenään sekä tuoreesta lihasta että lihajauhosta tehtynä, sillä molempia käytetään koiranruokateollisuudessa. Ravintoainesisältö pysyy molemmin tavoin käytettynä samana.

Lähteinä käytimme hiilijalanjälkilaskentaan erikoistuneen UseLessin meidän resepteistämme tekemän koiranruoan hiilijalanjälkilaskennan tuloksia, heidän laskelmiensa tieteellisiä artikkeliviitteitä sekä muutamia ylimääräisiä tutkimuksia. Esimerkiksi lihajauhon hiilijalanjäljessä olemme huomioineet jauhontekoprosessin vaikutuksen.

Tulokset

Nauta-riisi-reseptin hiilijalanjälki on 1.7-kertainen kana-kaura-reseptiin verrattuna. Naudan ilmastokuormitus kilossa esimerkkireseptiä on 448 g CO2e, kanan 350 g CO2e. Riisin kuormitus on 720 g CO2e, kun taas kauran 270 g C02e.

CO2e comparison-02
CO2e comparison-03

Päästöarvo liha- ja kananlihajauholle on laskettu olettaen, että käytettävä raaka-aine on ns. kolmannen kategorian sivutuotetta, eli elintarviketuotantoon teurastetun eläimen ruhosta saatavia osia, mitkä eivät päädy ihmisten ruoaksi. Tällaisessa laskennassa raaka-aine saa taloudellisen allokaatioarvon, joka on pieni prosentuaalinen osuus lihantuotannon kokonaispäästöistä.

Osa koiranruokavalmistajista markkinoi ruokiaan “human grade”-tasoisina, jolloin käytetty liha ei ole elintarviketuotannon sivuvirtaa. Tällöin raaka-aineen päästöt ovat merkittävästi suuremmat: esimerkiksi tuoreen naudanlihan päästöt ovat keskimäärin lähes 9-kertaisia broileriin verrattuna, puhumattakaan erosta käyttämäämme kananlihajauhoon.

CO2e comparison-08
CO2e comparison-04

Mitä muuta Alvar tekee kuin raaka-ainevalintoja?

Me Alvarilla olemme luoneet koko toimintamallimme mahdollisimman ilmastoystävälliseksi. Raaka-ainevalintojen lisäksi teemme valinnat ympäristö edellä esimerkiksi jakelumallin, kuljetusmatkojen sekä pakkausmateriaalien osalta. Nämä ansaitsevatkin ihan oman artikkelinsa!

Lue lisää Alvarin ilmastotyöstä täältä.

Lisätietoa laskelmien taustaksi

  • Laskemamme reseptit ovat kuvitteellisia esimerkkejä ja arvioita.
  • Eläinperäisten proteiinien hiilijalanjäljet sisältävät myös eläimen syömän rehun aiheuttaman hiilijalanjäljen.
  • Raaka-aineilla on muitakin ympäristövaikutuksia kuin tuotannon ja prosessoinnin aiheuttama ilmastovaikutus, jota tässä esimerkissä avaamme.
  • Osalla koirista voi olla raaka-aineherkkyyksiä tai allergioita, joiden vuoksi esimerkiksi kanareseptin valitseminen ei ole mahdollista.
  • Eri tuotteiden elinkaarianalyysien tulokset ja hiilijalanjälkikertoimet voivat vaihdella esimerkiksi erilaisten rajausten ja lähtötietojen mukaan.