Liity laumaan – saat 10% alennuksen

elokuu, 2023

Viljaton koiranruoka

Tohtori Alvar pureutuu viljattomien koiranruokien trendiin – alta löydät vastauksia aiheen ympärillä usein esiintyviin kysymyksiin!

Tohtori Alvar vastaa kysymyksiin viljattomaan koiranruokaan liittyen 🩺

Onko viljaton koiranruoka oikeasti koiralle terveellisempi vaihtoehto? 🤔

Viime vuosina myymälöiden koiranruokahyllyistä ja nettikauppojen valikoimista on alkanut löytyä yhä useampia koiranruokia, joiden kyljessä komeilee isolla teksti ”viljaton” tai ”grain-free”. Moni koiranomistaja hakeekin koiranruoasta viljattomia versioita, ehkäpä ajatellen niiden olevan tavalla tai toisella koiralleen terveellisempi vaihtoehto, tai ehkä siksi, että ovat kuulleet viljojen olevan koiralle haitallisia. Tohtori Alvar päätti pureutua trendiin – alta löydät vastauksia aiheen usein esiintyviin kysymyksiin!

Mitä viljaton koiranruoka oikeastaan tarkoittaa?

Yksinkertaisimmillaan viljaton ruoka tarkoittaa sitä, että koiranruoan valmistuksessa ei ole käytetty viljoja. Lemmikinruoka-alan eurooppalaisen kattojärjestön (FEDIAF) merkitsemiskäytäntöjen mukaan englanninkieliset termit ’grain-free’ ja ’no grain’ eroavat siten, että ensimmäistä käytettäessä ruoasta ei saa löytyä edes jäämiä viljoista, kun taas jälkimmäiseen riittää, että viljoja ei ole käytetty reseptin valmistuksessa. Tällainen ero voi olla oleellinen, mikäli koiralla on diagnosoitu tietyn viljan aiheuttama ruoka-aineallergia, jolloin vähäinenkin määrä kyseistä viljaa voi aiheuttaa oireita.

Tarkoittaako viljaton koiranruoka sitä, että ruoassa on vähän hiilihydraatteja?

Toisinaan tosiaan tuntuu, että käsite viljaton ymmärretään niin, ettei ruoassa ole ”hiilareita”. Käytännössä suurimmassa osassa koiranruokia hiilihydraattien lähteitä on kuitenkin jossain muodossa. Mikäli ei viljoina, niin esimerkiksi perunan, herneen tai muiden kasvisten muodossa.

Mikä ruoka sopii kenellekin riippuu pitkälti oman koiran tarpeista, kuten aktiivisuustasosta.

Eivätkö hiilihydraattipitoiset raaka-aineet koiranruoassa ole ihan turhaa täyteainetta?

Hiilihydraateille ei ole annettu koirille saantisuosituksia, mutta erilaisten hiilihydraattipitoisten, käytännössä kasviperäisten, raaka-aineiden käyttö tuo ruokaan hyvän energianlähteen hyvin sulavan tärkkelyksen muodossa, ja varmistaa hyödyllisten kuitujen saannin. Ruoan oikeanlainen kuitukoostumus varmistaa mm. ruoansulatuskanavan moitteettoman toiminnan ja tukee suoliston tasapainoisen bakteerikannan muodostumista. Kuidut auttavat myös laimentamaan ruoan energiapitoisuutta ja tukevat kylläisyydentunteen muodostumista. Lisäksi kasviperäisistä raaka-aineista saadaan myös muita hyödyllisiä ravintoaineita, kuten kivennäisiä, hivenaineita ja vitamiineja. Erityisesti kuivaruoassa myös ruokien valmistusmenetelmä vaatii jonkin tärkkelyksen lähteen.

Jos hiilihydraatteja kerran on ruoassa joka tapauksessa, onko sillä väliä, mistä lähteestä ne tulevat?

Tässä tullaan erityisesti koirien yksilöllisiin eroihin. Mikäli koiralla on jonkinlaisia yliherkkyyksiä eikä se tunnu sietävän tiettyjä raaka-aineita ruokavaliossaan, on luonnollisesti järkevää etsiä tilalle parempia vaihtoehtoja. Klassinen immuunivälitteinen ruoka-aineallergia liittyy käytännössä aina ruoan proteiineihin, joita löytyy myös kasvisperäisistä lähteistä. Koira voi siis olla allerginen vaikkapa tietyn viljan tai palkokasvin proteiinille. Perinteisen allergian oireita ovat mm. ihon kutina ja ripuli – ja allergian oireet voidaan välttää poissulkemalle kyseinen raaka-aine koiran ruokavaliosta. Toisaalta raaka-aineen epäsopivuus voi liittyä myös sen ominaisuuksiin, kuten heikompaan sulavuuteen, jolloin tietyt raaka-aineet voivat aiheuttaa joillekin koirille herkemmin esimerkiksi ilmavaivoja.

Ruokavalioissa käytetyillä hiilihydraattien lähteillä on luonnollisesti myös erilaisia ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Kauraan on erityisesti sen sisältämän kuidun, beetaglukaanin ansiosta, liitetty ihmisten ravinnossa useita hyväksyttyjä terveyshyötyjä. Kaikki kauran terveyshyödyt, kuten kolesterolin alentaminen, eivät välttämättä ole koirille olennaisen tärkeitä, mutta beetaglukaanin hyödylliset vaikutukset suoliston hyvinvointiin tunnetaan koirillakin. Esimerkiksi ohran taas tiedetään vaikuttavan positiivisesti aterianjälkeisen verensokerin säätelyyn ja se onkin siis mielenkiintoinen hiilihydraattien lähde mm. painonhallintaan ja sokeritautia sairastaville koirille. Peruna puolestaan käsitetään ravitsemuksellisesti melko ”neutraaliksi” raaka-aineeksi. Peruna on hyvin sulavaa ja se sisältää tärkkelyksen lisäksi jonkin verran kuituja sekä mm. B-ryhmän vitamiineja ja tiettyjä kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia.

Olen lukenut, että viljattomat koiranruoat voisivat altistaa sydänsairauksille. Mistä tässä on kyse?

Joitain vuosia sitten Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto alkoi kerätä tietoa mahdollisesta yhteydestä tietyn koirien sydänsairauden, dilatoivan kardiomyopatian (DCM), esiintymisen ja koirien ruokavalion välillä. Vaikutti, että runsaasti palkokasveja sisältävillä ruoilla olisi yhteys DCM:n esiintymiseen. Palkokasveja käytetään tyypillisesti viljattomissa ruoissa, minkä vuoksi erityisesti viljattomien koiranruokien roolista heräsi keskustelua. Selkeää yhteyttä ruokavalioiden ja sairauden esiintymisen välillä ei ole löytynyt ja hiljattain asian säännöllinen seuranta on lopetettu. Kansainvälinen tiedeyhteisö tullee kuitenkin jatkossakin tekemään aiheen ympärillä tutkimusta, mikä osaltaan lisää tietoa koirille parhaiten sopivista raaka-ainelähteistä.

Viljatonta koiranruokaa ei tarvitse käyttää ”varmuuden vuoksi”

Kuinka loppujen lopuksi valitsen omalle koiralleni sopivimman ruoan?

Ruoassa käytettyjen raaka-aineiden lisäksi ruoan yksilölliseen sopivuuteen vaikuttavat monet muut seikat. Koiranruoan energiasisällön on hyvä vastata koiran aktiivisuustasoa, jotta annostelussa ei jouduta turvautumaan ääripäihin. Aktiivisesti liikkuvat koirat voivat hyötyä ruoan korkeammasta proteiinipitoisuudesta, kun taas vaikkapa herkkämahaisille voi olla eduksi hieman maltillisempi proteiinin määrä. Rasvapitoisuudella ja rasvalähteiden valinnalla voidaan paitsi vaikuttaa ruoan energiatiiviyteen, myös varmistaa tasapainoinen välttämättömien omega-rasvahappojen saanti. Hiilihydraattipitoisten raaka-aineiden valinnalla voidaan vaikuttaa mm. ruoan kuitukoostumukseen ja suojaravintoainepitoisuuksiin aiemmin kuvatulla tavalla. Lisäksi tärkeää on tietenkin ruoan hyvä maittavuus ja raaka-aineiden korkea laatu.

Omalle koiralle koostumukseltaan parhaiten sopiva ruoka löytyy varmimmin kokeilemalla. Tiettyjen raaka-aineiden välttely etukäteen ei kuitenkaan ole tarpeen, eli viljatonta ruokaa ei tarvitse käyttää ”varmuuden vuoksi”.

Alvarin kuivaruokavalikoimista löytyy sekä viljattomia reseptejä että kauraa ja/tai ohraa sisältäviä ruokia, yksilöllisten tarpeiden mukaan erilaisille koirille sopivia. Kaikki ruokamme sisältävät oikeassa tasapainossa koiran tarvitsemat ravintoaineet, ja reseptit on lisäksi suunniteltu tukemaan tiettyjä ravitsemuksellisia tarpeita Dr. Alvar+ yhdisteiden kautta.

Suosituskoneemme kautta pääset luomaan koirallesi yksilöllisen ruokintasuunnitelman.