maaliskuu, 2020
Eihän koira pärjää ilman lihaa – vai pärjääkö? Koostimme tutkimustietoa aiheesta ja koiran ravitsemuksesta.
Kerta toimme valikoimaamme lihattoman täysravinnon, tässä kooste aihepiirin tutkimustiedosta perehtymiseen ja päätöksenteon tueksi.
Alvarin vegenappulat sopivat myös “fleksaamiseen” eli kasviperäisen ruoan osuuden kasvattamiseen ja lihan vähentämiseen ruokavaliossa, sillä koira saa niistä kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Nappulamme ei ole vegaaninen, sillä se sisältää synteettisesti valmistettua D3-vitamiinia.
Lemmikkieläimet ovat osa yhteiskuntaa, ja koiran omistamisen on todettu tuovan ihmisille monenlaisia hyötyjä. Koirat ovat ihmisille tärkeäitä seuralaisia, ne auttavat omistajiaan laajentamaan sosiaalisia verkostojaan ja parantavat terveyttä niin fyysisesti kuin psyykisesti 1, 2, 3. Myös lasten ja nuorten kehityksen tukemisessa koirilla voi olla tärkeä rooli 4.
Nykypäivänä moni koiranomistaja tulee kuitenkin miettineeksi myös lemmikkinsä aiheuttamaa kuormitusta ympäristölle, ns. hiilitassunjälkeä, ja miten sitä olisi mahdollista pienentää. Suuri osa lemmikin hiilitassunjäljestä syntyy ruokakupilla, ja erityisesti eläinperäisen raaka-aineen, lihan kulutuksen kautta 5, 6, 7.
Yksiselitteisin ja tehokkain tapa vähentää lemmikin hiilijalanjälkeä on välttää yliruokkimista, vähentää proteiinin määrää ruokinnassa ja korvata lihaa ja eläinperäisiä raaka-aineita vaihtoehtoisilla proteiininlähteillä, kuten kasviproteiineilla 5, 6, 7. Kasvisperäiseen ruokavalioon siirtyminen kiinnostaa lemmikinomistajia, mutta samanaikaisesti monia huolestuttaa onko tarjottavan ruoka laadukasta, tasapainoista ja ylipäänsä sopivaa koiralle 8.
Kovin usein koiranruokinnasta puhuttaessa kuulee viittauksen koiran ja suden sukulaisuuteen ja siihen, että koira on lihansyöjä ja tarvitsee ruoastaan ensisijaisesti runsaasti lihaa. Taksonomisesti, eli tieteellisen luokittelun mukaan, koira toki kuuluukin lahkoon ’carnivora’, eli petoeläimet ja koira ja susi molemmat kuuluvat koirien (canis) sukuun. Kuitenkin, sitten kesyyntymisensä, reilut 10 000, joidenkin tutkimusten mukaan mahdollisesti jopa 30 000 vuotta sitten 9, koiran aineenvaihdunta ja ravitsemukselliset tarpeet ovat muuttuneet huomattavasti. Eräs suurimmista muutoksista koiran geeneissä, susista poikkeavien käyttäytymispiirteiden lisäksi, on niiden suurempi kyky käsitellä ja hyödyntää hiilihydraatteja aineenvaihdunnassaan 10.
Vaikka kissan ja koiran ruoansulatuskanavan anatomia ja fysiologia ovat monilta osin samankaltaisia, muutama tärkeä ominaisuus erottaa ne toisistaan:
Näiden ominaisuuksiensa perusteella kissan katsotaan olevan todellinen ’petoeläin’ ja lihansyöjä, kun taas koira luetaan nykypäivänä ravitsemuksellisilta tarpeiltaan sekasyöjäksi.
Koirat tarvitsevat ravinnostaan oikean määrän energiaa ja kaikkia välttämättömiä ravintoaineita, kuten proteiinia, rasvahappoja ja mineraaleja 11. Ravitsemuksellisia tarpeita ei siis määritellä raaka-aineiden (kuten ”liha”), vaan ravintoaineiden (kuten proteiini) perusteella. Ravintoaineita saadaan erilaisista kasvi- ja eläinperäisistä lähteistä. Koiralle on mahdollista luoda tasapainoinen täyravinto myös ilman lihaa.
Proteiinin suuren kokonaismäärän sijaan koiranruoka olisi tärkeä suunnitella vastaamaan koiralle välttämättömien aminohappojen, proteiinin rakennuspalikoiden, tarvetta 12. Aminohappokoostumus, eli välttämättömien aminohappojen oikea tasapaino, voi olla eläinperäisessä raaka-aineessa luontaisesti täydellisempi, mutta oikeita kasviproteiinilähteitä yhdistämällä ja tarvittaessa erillisillä aminohapoilla täydentämällä on koiralle mahdollista suunnitella tasapainoinen ruokavalio kasviperäisillä raaka-aineilla 13, 14.
Usein lemmikinruokien kehityksessa pääpaino on kuitenkin proteiinin kokonaispitoisuuden varmistamisessa, ja moni nykyinen koiranruoka sisältääkin jopa tarpeettoman paljon proteiinia peruskoiran ylläpitoruokintaan. Tämä voi olla yksi merkittävä seikka lemmikinruoan ympäristövaikutuksia arvioitaessa. 5, 6
Mistä tahansa raaka-ainelähteestä saatavan proteiinin sulavuuteen ja hyödynnettävyyteen vaikuttavat raaka-aineen laatu ja raaka-aineelle tehdyt käsittelyt, kuten proteiinin eristäminen kasviperäisestä raaka-aineesta 15, 16. Sulavuuden, ja sitä myötä hyvän ulosteen laadun, varmistaminen laadukkaita ja oikein käsiteltyjä raaka-aineita käyttämällä on tärkeä osa koirien valmisruokien kehitystyötä.
Koira tarvitsee ravinnostaan myös riittävästi energiaa, välttämättömiä rasvahappoja sekä lukuisia vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Sopiva määrä hilihydraatteja energiaa tuovan hyvin sulavan tärkkelyksen ja suoliston hyvinvointia tukevien kuitujen ja prebioottien muodossa on myös hyödyksi 17. Ravintoaineiden pitoisuudet luonnollisesti ovat erilaisia eri raaka-aineissa, ja niiden sulavuus ja hyödynnettävyys eri raaka-aineista vaihtelee.
Täysravinnon suunnittelijan tuleekin tarkasti tietää käyttämiensä raaka-aineiden ravintosisällöt, erilaiset käsittelyyn liittyvät ominaisuudet ja mahdolliset vaikutukset toisiinsa esimerkiksi sulavuuden suhteen tasapainoisen reseptin laatimiseksi 18. Kotioloissa on hyvin vaikea, ellei mahdotonta valmistaa koiralle tasapainoista kasvisruokaa.
Eri proteiininlähteistä valmistettuja kuivaruokia vertailtaessa kasvisruokien maittavuudessa ei ole havaittu merkittävää eroa eläinperäisiä raaka-aineita sisältäviin ruokiin. Koiran täysravinto koostuu useista eri raaka-aineista, ja maittavuus on tämän kokonaisuuden summa.
Olitpa epäileväinen tai et, suosittelemme kokeilemaan kasvispohjaista koiran täysravintoamme: Alvarin nappulaa härkäpavulla ja kauralla!
Koira tarvitsee elimistössään proteiinia lukuisiin eri tarkoituksiin, esimerkiksi lihasten ja luuston kehitykseen, monien aineenvaihdunnan toimintojen ylläpitoon, solujen ja vasta-aineiden muodostukseen sekä energianlähteeksi.
Proteiiniraaka-aineen laadun määrittävät pääosin kolme tärkeää kriteeriä: kokonaisproteiinipitoisuus (raakavalkuainen), aminohappokoostumus sekä sulavuus.
LÄHTEET