kesäkuu, 2024
Koira rapsuttelee ihoaan ja nuolee tassujaan jatkuvasti. Onko kyse ruoka-aineallergiasta? Atopiasta? Molemmista? Jostain ihan muusta? Tässä artikkelissa Alvar Petin eläinlääkäri ja tuotekehitysjohtaja Henna Söderholm paneutuu iho-oireisiin.
Koiran rapsutellessa ihoaan tai nuollessa tassujaan kohdistuu monen koiranomistajan katse ruokintaan. Ruokavaliolla onkin tärkeä rooli koiran ihon hyvinvoinnin kannalta.
Toisin kuin monesti ajatellaan, varsinaisia ruoka-aineallergioita useammin iho-oireiden taustalla on kuitenkin atopia. Toisinaan allergiset ihosairaudet myös kulkevat käsi kädessä, ja koira reagoi sekä tiettyihin ruoka-aineisiin että ympäristön allergeeneihin. Tällöin hoidossa ja ruokinnassa tulee huomioida molemmat.
Iho-oireiden taustalla voi myös olla monia muita syitä, kuten ulkoloistartunta tai erilaiset perinnölliset ihosairaudet, joten oireileva koira on aina tärkeä tutkia eläinlääkärin toimesta.
Ruoka-allergian oireita ovat muun muassa ihon kutina ja punoitus sekä korvatulehdukset, ja siihen voi liittyä myös suolistovaivoja. Ruoka-aineallergian diagnosointiin käytetään niin sanottua eliminaatiodieettiä, joka toteutetaan koiraa hoitavan eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Eliminaation ideana on poissulkea koiran ruokavaliosta kaikki ainesosat, joille se on aiemmin saattanut altistua. Eliminaatiodieettiin on olemassa valmiita erikoisruokavalioita tai ruokavalio voidaan koostaa raaka-aineista, joita koira ei ole aiemmin syönyt.
Mikäli oireet helpottuvat eliminaatiodieetin aikana, pyritään allergia varmistamaan palaamalla vanhaan ruokaan, jolloin myös oireiden pitäisi palata. Myöhemmin on mahdollista pyrkiä altistuksen kautta selvittämään yksittäisten raaka-aineiden sopivuus koiralle lisäämällä ruokavalioon aina yksi raaka-aine kerrallaan. Selkeissä ruoka-aineallergiatapauksissa oireet pysyvät jatkossa poissa välttämällä allergisoivia ruoka-aineita.
Klassinen ruoka-aineallergia liittyy ruoan proteiineihin tai glykoproteiineihin. Allergisen koiran elimistö on muodostanut vasta-aineita aiemmin kohtaamaansa proteiinia vastaan, ja uusi altistus kyseiselle proteiinille johtaa allergisiin oireisiin. Allergiaa voivat aiheuttaa monet tutut raaka-aineet, kuten siipikarja, nauta, maitotuotteet, vehnä ja maissi, mutta yksittäisten raaka-aineiden välttämisestä ”varmuuden vuoksi” terveen koiran ruokavaliossa ei ole hyötyä.
Allergisten koirien ruokintaan on olemassa erikoisruokavaliota, joissa on käytetty tarkkaan valittuja proteiininlähteitä ja/tai proteiini on käsitelty niin, ettei se aiheuta koiralle allergista reaktiota (hydrolysoitu proteiini).
Ruoka-aineallergiaa yleisempi allerginen ihosairaus koirilla on atopia, jossa iho reagoi ympäristön ärsykkeisiin (kuten siitepölyyn, muihin pölyihin tai homeisiin) hyvin samankaltaisin oirein kuin ruoka-aineallergiassa. Atopian diagnosointi perustuu esitietoihin, tyypillisiin oireisiin ja muiden syiden poissulkemiseen, kuten eliminaatiodieettiin. Olemassa olevia allergiatestejä ei käytetä atopian diagnoosiin, vaan niiden avulla voidaan saada lisätietoa siitä, mille koira on herkistynyt ja suunnitella mahdollisia siedätyshoitoja.
Atooppisten koirien oireet eivät helpota mitään tiettyä ruoka-aineita välttämällä, mutta oikealla ruokinnalla on silti tärkeä rooli koiran olon helpottamisessa muiden hoitojen ja lääkitysten ohella. Koska atooppisten koirien ihon suojamuuritoiminnot ovat heikentyneet, ruokinnassa keskitytään tukemaan ihon hyvinvointia.
Ihon hyvinvointia tukevassa ruoassa on hyvä olla muun muassa runsaasti proteiinia karvankasvun ja ihon uusiutumisen tueksi, omega-rasvahappoja ihon rasvakerroksen tueksi ja hillitsemään ihon ärtymistä sekä vitamiineja ja hivenaineita tukemaan ihon uusiutumista ja kosteustasapainoa. Helpointa on valita koiralle laadukas valmisruoka, jonka resepti on kehitetty ihon hyvinvointia silmällä pitäen. Toisinaan esimerkiksi kalaöljystä voi olla lisähyötyä ihon tukemiseen.
On hyvä huomioida, että ruokavalion muutos näkyy koiran iholla viiveellä. Näkyviä muutoksia havaitaan usein vasta noin parin kuukauden käytön jälkeen, kun iho uusiutuu ja uusi karva alkaa kasvaa.
Monissa tapauksissa koiralla voi olla sekä ruoka-aineallergiaa että atopiaa, jolloin ruokavalion täytyy olla sekä hypoallergeeninen että ihon hyvinvointia muuten tukeva. Tässäkin tilanteessa usein paras ratkaisu löytyy erikoisruokavalioista.
Samojedi Bento kärsi iho-oireista maastamuuton seurauksena. Lue Instagramistamme, miten Benton oireet helpottuivat ruokavaliomuutoksen myötä ja katso Benton huikeat ennen- ja jälkeen-kuvat täältä.
Apua ruokintapulmiin? Tervetuloa tohtori Alvarin, eli eläinlääkäri ja tuotekehitysjohtaja Henna Söderholmin vastaanotolle! Alvarin ravitsemusneuvonta on maksutonta kaikille nykyisille ja mahdollisille tuleville asiakkaille. Lue lisää ja varaa oma neuvonta-aika!