Pentuuspakkaus nyt 19,90€ (norm. yli 40€)

maaliskuu, 2022

Myytit ja koiranpennun ruokinta

Onko kotiisi saapunut koiranpentu? Tiesitkö, että koiranpentujen ruokintaan liittyy useita vääriä uskomuksia? Ratkomme eläinlääkärin kanssa 11 myyttiä.

Myytit ja koiranpennun ruokinta

Pentuaika voi sisältää epävarmuutta ruokintaan liittyen, eikä tämä päde vain ensimmäisen koiran omistajiin. Mielipiteitä ja näkemyksiä koiranpennun ruokintaan on monia ja usein tutkimustieto jää edellä mainittujen tassuihin. Alvar ratkoo eläinlääkäri Hennan kanssa 11 myyttiä koiranpennun ruokinnasta.

Myytti 1: Onko penturuoalla väliä?

Ihmisten kasvanut kiinnostus omaan ruokavalioon, raaka-aineisiin ja ravintopitoisuuksiin näkyy myös kiinnostuksena koiran ruokintaan. Silti usein kysytään, tarvitseeko pentu todella eri ruokaa vai eikö sille voisi syöttää samaa ruokaa kuin talouden vanhemmalle koirallekin.

Kasvuikäisen koiran ravintotarpeet eivät kuitenkaan ole samanlaiset kuin aikuisella koiralla.

Penturuoissa on runsaampi proteiinipitoisuus sekä oikeassa suhteessa energiaa ja luuston kasvuun tarvittavia mineraaleja. Hyvin koostetussa pennun täysravinnossa on huomioitu myös muut pennun erityistarpeet.

“Laadukas ravinto pentuajassa turvaa paitsi tasapainoisen kasvun myös tukee pennun kehitystä monin tavoin. Oikeat kuidut turvaavat suoliston bakteerikannan muodostumista ja vahvistavat suolilähtöistä immuniteettia. Rasvahapot, erityisesti EPA-DHA, tukevat pennun aivojen ja hermoston kehitystä”, kuulemme Alvarin eläinkääkäriltä Hennalta.

“Kannattaakin valita pennulle täysravinto, joka sisältää EPA-DHA:ta esimerkiksi kylmäpuristetusta lohiöljystä.”

Alvarin Nollapäästönappula resepteistä erityisesti 3 on suunniteltu pentujen tarpeisiin. Suurin ero näiden reseptien välillä on tuotteiden energia- ja rasvapitoisuudessa. Lue lisää Alvarin penturuoista täältä.

Alvarin Nollapäästönappuloista erityisesti 3 reseptiä suunniteltu pennuille

Myytti 2: Kuinka monta kertaa päivässä koiranpentua ruokitaan?

Koiranpennun ruokintakertojen määrää tulee tarkastella ja mukauttaa pennun kasvuvaiheiden mukaan.

Vastikään luovutettua pentua voi ruokkia 3-4 kertaa päivässä. “Suolisto voi paremmin ja pennun energiataso pysyy tasaisempana, kun se saa pieniä annoksia useammin,” kertoo Henna.

“Pennun energiantarve on suuri, mutta mahalaukku yhä pieni. Liian suuri kerta-annos voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia.”

Myytti 3: Kertooko ruokapussin kylki kuinka paljon pennun tulee syödä päivässä?

Ruoan annostelu pennulle kannattaa aloittaa ruoan valmistajan antaman annostelutaulukon mukaisesti. Näiden ohjeistus perustuu pennun laskennallisiin energian- ja ravintoaineiden tarpeisiin ja on siksi hyvä lähtökohta annostelulle.

Pennun energiantarve muuttuu kasvun aikana. Energiantarve on rodusta riippuen kiihkeimmillään 4-8 kuukauden iässä, jonka jälkeen se hiljalleen tasaantuu. Koiranpennun ruoan annostelumäärä on siis tarpeen tarkastaa noin kuukausittain, kasvuvaiheesta riippuen.

Huomaa kuitenkin, että annostelutaulukot ovat ohjeellisia. Tärkeintä on, että koira on vireä, turkki kiiltää ja paino on normaali.

Saat Alvarin pentureseptien mukana ohjeelliset annostelutaulukot kasvavan pennun tarpeisiin.

Beaglen pentu juoksee herkkupussi suussa.

Ruokinnan a ja o: vireä, kiiltävä turkki ja normaali paino

Myytti 4: Onko pulska pentu parempi kuin hoikka?

Eikö pennun olisi turvallisempi olla vähän pulska kuin liian hoikka? Väitteen taustalla piilee mielikuva siitä, että ylimääräinen massa suojaisi kolhuilta ja lisäravinto vyötäröllä tukisi kasvua.

“Jos koira on pentuna ylipainoinen, se tutkitusti altistaa taipumukselle kerryttää ylimääräistä painoa myös aikuisiällä. Pennun ylipaino myös asettaa kehittyvän luuston koetukselle ja voi siten vaarantaa tasapainoisen kehityksen”, Alvarin eläinlääkäri Henna kertoo. “Siksi on suositeltavaa, että kasvuiässä oleva koira olisi ennemmin hoikka kuin pullea.”

Nuorimmilla pennuilla on tyypillistä, että ruokailun jälkeen vatsa hieman pullottaa. Pikkupennun pömppömasusta ei kuitenkaan tule huolestua.

Koiran painonnousun ennaltaehkäisy on jo pentuna tärkeää. Lue koiran laihdutuksesta ja painonhallinnasta täältä.

Myytti 5: Onko kuivaruoan syöminen koiranpennusta tylsää?

Toki yksilölliset mieltymykset ohjaavat ruoan valintaa ja sitä mikä pennun mielestä on herkullista. Korkealaatuiset raaka-aineet ovat maukkaan ruoan lähtökohta. Kuivaruoan valmistusprosessissa käytetyt lämpötilat ja nappuloiden päällystys sekä ruoan oikeaoppinen säilytys vaikuttavat lopputulokseen maittavuudesta. Tietysti myös nappulakoko ja koostumus vaikuttavat tassuttelevan ruokakriitikon arvioon. Me Alvarilla maksimoimme kaikkien Nollapäästönappuloidemme reseptien maistuvuuden!

Haluatko vinkkejä nirson koiran ruokintaan? Lue lisää valikoivan koiran ruokinnasta täältä.

Koiranpennut, labradoodle, villakoira ja beagle, tutkivat Alvarin pentuuspakkausta.

Nollapäästönappulat tehdään korkealaatuisista raaka-aineista

Myytti 6: Pitääkö penturuokaa vaihdella?

Pentu voi hyvin syödä koko kasvuaikansa samaa, hyväksi havaittua ruokaa. Välttämätöntä tarvetta ruoan vaihtamiselle ei ole. Ruokailutottumusten kehittämiseksi on kuitenkin ihan hyvä ajatus tarjota kasvuaikana ajoittain eri koostumuksen omaavia ja hieman eri raaka-aineista valmistettuja ruokia, jotta niin pennun makutottumukset kuin suolistokin, sopeutuvat erilaisiin ruokiin.

Kaikki ruoan vaihdokset on syytä tehdä asteittain ja maltillisesti, niin että ruokavalion muutoksesta aiheutuvat mahavaivat vältetään.

“Ravitsemusnäkökulmasta ruokavalion vaihteluun ei ole syytä, sillä pentu saa tarpeisiinsa suunnitellusta täysravinnosta kaiken tarvitsemansa”, eläinlääkäri Henna huomauttaa.

Myytti 7: Mitä enemmän lihaa koiranruoassa sen parempiko?

Koirat tarvitsevat ravinnostaan oikean määrän energiaa ja kaikkia välttämättömiä ravintoaineita, kuten proteiinia, rasvahappoja ja mineraaleja. Ravitsemuksellisia tarpeita ei siis määritellä raaka-aineiden, kuten “liha”, vaan ravintoaineiden, kuten proteiini, perusteella. Ravintoaineita saadaan erilaisista kasvi- ja eläinperäisistä lähteistä. Koiralle on mahdollista luoda tasapainoinen täyravinto myös ilman lihaa.

Usein koiran ruokinnasta puhuttaessa kuulee viittauksen koiran ja suden sukulaisuuteen ja siihen, että koira tarvitsisi ruoastaan ensisijaisesti runsaasti lihaa. Tieteellisen luokittelun mukaan, koira toki kuuluukin lahkoon ‘carnivora‘, eli petoeläimet ja koira ja susi molemmat kuuluvat koirien (canis) sukuun. Kuitenkin, sitten kesyyntymisensä, koiran aineenvaihdunta ja ravitsemukselliset tarpeet ovat muuttuneet huomattavasti sudesta. Eräs suurimmista muutoksista koiran geeneissä, on niiden suurempi kyky käsitellä ja hyödyntää hiilihydraatteja aineenvaihdunnassaan.

Lue lisää tieteellisiä perusteluja koiran kasvisperäisestä ruokinnasta täältä.

Mäyräkoiranpentu juoksee kakkapussien kanssa.

Kaikki koiranpennun ruoan vaihdokset on syytä tehdä maltillisesti

Myytti 8: Pitääkö koiranruoan olla viljatonta?

Toisin kuin nykyisistä koiranruokatrendeistä ehkä saa käsityksen, viljattomuus sinänsä ei ole itseisarvo koiranruoassa. Tärkeintä on, että ruoka sisältää kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet oikeassa tasapainossa ja on valmistettu laadukkaista, hyvin sulavista raaka-aineista.

Energiaa tuova hiilihydraatti koiranruoassa on yleisimmin esimerkiksi viljoista tai perunoista saatava tärkkelys, jota koira voi tehokkaasti käyttää energianlähteenä. Syötynä tärkkelys pilkkoutuu ja imeytyy suolistosta glukoosina. Glukoosia sekä sen lyhytaikaisia varastomuotoja, lihasten ja maksan glykogeenia, käytetään erityisesti nopeana energiana.

Jokainen koira on kuitenkin yksilö, ja mikäli yksittäiselle koiralle eivät tietyt viljat syystä tai toisesta sovi, voi ne hyvin jättää ruokavaliosta pois.

Alvarin Nollapäästönappuloissa käytetään hiilihydraatin lähteenä muun muassa ympäristöystävällistä pohjoismaista perunaa ja kauraa. Viljattomissa resepteissämme juuri peruna toimii hiilihydraatin lähteenä (voit suosituskoneessa sulkea pois viljaa sisältävät reseptit teille annettavasta yksilöllisestä suosituksesta). Tiesitkö, että kaikki Hukkaherkkumme ovat myös viljattomia?

Myytti 9: Tuleeko koiranpennun ruoka vaihtaa iän mukaan?

Pennun ruokinnassa väliä on muullakin kuin iällä. Koiran aikuiskoko määrittää sen kasvuajan erityistarpeita.

“Varsinkin isoimpien rotujen kohdalla pentuaikaisella ruokinnalla on tärkeä merkitys jopa tulevan terveyden kannalta”, kertoo eläinlääkäri Henna. Hänen mukaansa kasvuhäiriöissä on tavallisesti taustalla geneettinen alttius, mutta ruokinnalla on mahdollista tukea tasapainoista kasvua.

Pennun aikuiskoko määrittää energiatarpeen. Henna suosittelee syöttämään penturuokaa kasvuajan loppuun asti. Pienet koirat saavuttavat aikuiskoon jo noin kymmenen kuukauden iässä ja suurimmat vasta lähes parivuotiaana. Lihaksiston vankistuminen jatkuu vielä tämänkin jälkeen.

Labradoodlen pentu tutkii Alvarin pentuuspakkausta.

Nollapäästönappuloissa on kaikki tarvittavat ravintoaineet

Myytti 10: Milloin penturuoka tulee vaihtaa aikuisen koiran ruokaan?

Aikuiselle koiralle tarkoitettuun ruokaan voi vaihtaa, kun pentu on saavuttanut luuston kasvun osalta aikuiskoon eikä tarvitse enää lisäenergiaa kasvuun. Pennun lihaksisto toki usein kehittyy vielä huomattavasti.

Aikuisen koiran ruokaan siirtyminen on hyvä hetki tarkistaa nuoren koiran ruokinnalliset tarpeet ja valita juuri sopiva ruoka tukemaan sen yksilöllisiä tarpeita. Esimerkiksi pienikokoisille vilkkaille koirille penturuoat voivat energiapitoisuutensa ja ravintoainekoostumuksensa puolesta sopia myös aikuisemmalla iällä, kunhan annostelu mukautetaan koiran yksilöllistä aktiivisuutta ja tarpeita vastaavaksi kasvuajan lopussa.

Mietityttääkö siirtymä penturuoasta aikuisen ruokaan? Voit varata ilmaisen Alvarin ravitsemusneuvonnan täältä. Voit myös suunnata suosituskoneeseemme, niin saatte nuorelle koirallenne yksilöllisen ruokintasuosituksen!

Myytti 11: Kuinka paljon koiranpennulle voi antaa herkkuja?

Lisätyn ruoan ja herkkujen määrä tulee olla suositusten mukaan korkeintaan noin 10% pennun päivittäisestä energiansaannista. Tällöin ei yleensä ole tarvetta tarkastella ravintoaineiden saantia sen tarkemmin. Koulutusnameina pennulle voi hyvin käyttää myös päivittäisestä ruoka-annoksesta erotettuja nappuloita.

Alvarin Hukkaherkku Nugetti ja Fisu & Sipsi on suunniteltu erityisesti koulutuskäyttöön. Luunmalliset herkut saa helposti taitettua käsin pienempiin osiin.

Alvarin Hukkaherkku Muikku on terveellinen vaihtoehto herkutteluun, sillä pussi sisältää ainoastaan 100 % kuivattua muikunpäätä.

Alvarin märkäruokalisukkeet Maalaiskana ja Järvikala tuovat halutessa maittavuutta täysravinnon kylkeen ja toimivat sellaisenaan erilaisissa aktivointipeleissä.

Millaiset koulutusnamit ovat hyvät pennulle? Lue koulutusnameista täältä.

Alvarin pentuuspakkaus yläperspektiivista.

Räätälöi teidän pentuarkeen sopiva pentuuspakkaus suosituskoneessa

Haluatko lisää tietoa koiranpennun ruokinnasta?

Alvarin eläinlääkäri Henna on kirjoittanut koiranpennun ruokinnasta kattavan artikkelin. Artikkelissa käsitellään koiranpennun ruokintaan liittyviä perusasioita, joiden avulla uuden koiranomistajan on helpompi tehdä valintoja uuden perheenjäsenen ruokavalioon liittyen.

Jos haluat vielä enemmän tietoa koiran ruokintaan suuntaa Suureen koiran ruokintaoppaaseen. Opas perustuu tutkimustietoihin ja antaa tietoa koiran ruokintaan aina pennusta senioriin asti.