Liity laumaan – saat 10% alennuksen

helmikuu, 2023

Mikä on sopiva koiran ruoan määrä?

Koiran päivittäin tarvitseman ruoan määrä onkin aihe, joka askarruttaa ja jopa tuskastuttaa monia koiranomistajia. Entä mitkä ovat hyvät koiran ruoka ajat? Oikea koiran ruoan määrä on tärkeä varmistaa paitsi sopivan energiansaannin myös tarvittavien ravintoaineiden saannin turvaamiseksi. Henna, eli meidän oma tohtori Alvar on taas täällä avaamassa aihetta!

“Mistä tiedän koirani saavan kaiken tarvitsevan ravinnostaan” on kysymys, jonka saamme usein.

Entä kuinka paljon desilitra kuivaruokanappuloita painaa? 🤔 Paljonko on kaloreita yhdessä puruluussa? Entäpä jos haluan täydentää kuivaruoka-annosta märkäruoalla, miten paljon sitä annetaan? 🤯

Mikä on oikea määrä ruokaa koiralleni?

Koiran ruokinta määrä riippuu koiran energiantarpeesta ja ruoan kaloripitoisuudesta. Koiran energiantarpeen määrittely on hieman haastavampaa kuin esimerkiksi aikuisen ihmisen, koska kokoerot koirarotujen välillä ovat suuret eikä kalorien tarve kasva yksiselitteisesti painokilojen mukaan.

Lisäksi koiran kalorien ja ruoan tarpeeseen vaikuttavat muun muassa:

✔ Ikä 👴🏼
✔ Rotu 🐾
✔ Fysiologinen tila 🐕
✔ Aktiivisuus 💪

Laskuopista kiinnostuneille 🧐

Lähtökohtaisesti pienet koirat tarvitsevat painoonsa suhteutettuna enemmän energiaa kuin suuret koirat. Koirien painoerojen huomioimiseksi energiantarvetta laskiessa paino muutetaan ns. “aineenvaihdunnalliseksi painoksi” (metabolic body weight, MBW), joka huomioi painoerot.

Muunnos tehdään korottamalla painokilot potenssiin 0,75, eli esimerkiksi 20-kiloisen Luna-koiran “aineenvaihdunnallinen paino” olisi 20^0,75 = 9,5 kg. Lepoenergiantarve, eli koiran peruselintoimintoihin kuluva kalorimäärä on noin 70 kcal/MBW. Mainitulle 20-kiloiselle Luna-koiralle lepoenergiantarve olisi siis noin 660 kcal.

Päivittäisen kokonaisenergiantarpeen määrittämiseksi tähän tulee lisätä mm. liikuntaan ja muuhun aktiivisuuteen tarvittavat kalorit sekä esimerkiksi ympäristöolosuhteiden tuoma lisäenergian tarve.

Lisää koiran energiantarpeeseen vaikuttavista seikoista ruokintaoppaastamme 👇

Esimerkki erikokoisten koirien päivittäisestä energiantarpeesta aktiivisuustason perustella. Perustuu Euroopan eläinruokateollisuuden keskusjärjestön (FEDIAF) suosituksiin.

Kuivaruoan annostelu 🍽

Tasapainoisia täysravintoja, kuten Alvarin Nollapäästönappuloita, käytettäessä on helpoin aloittaa koiran ruoan annostelu ruokapakkaukseen merkityn annostaulukon mukaan. Annosteluohjeissa on käytetty tarkkaa laskukaavaa, ja ruokintataulukko mahdollistaa usein koon lisäksi koiran aktiivisuustason huomioinnin.

Päivittäinen ruokamäärä valitaan taulukosta koiran ihannepainon kohdalta. Tarkkuuden vuoksi annosmäärät annetaan tavallisesti grammoina. Jos ruoan punnitseminen joka ruokinnalla tuntuu työläältä, kannattaa punnita haluttu annos kertaalleen ja merkitä käyttämäänsä ruokamittaan oikea annoskoko.

On syytä muistaa, että kaikki koiran annostelu- ja ruokintataulukot perustuvat tiettyihin oletuksiin koiran energiantarpeesta eikä yksilöllisiä tarpeita aina voida täysin huomioida.

Koiran painoa ja ns. kehonkuntoa on syytä tarkkailla säännöllisesti (lisää aiheesta täällä 🤭) ja jos koira lihoo tai laihtuu, annostelua mukautetaan vastaavasti.

Jos tuntuu että sopivan painon säilyttämiseksi koiran ruoka-annosta pitää vähentää hyvin pieneksi tai kasvattaa valtavasti, on järkevää harkita tuotteen vaihtoa vähäkalorisemmaksi tai energiatiiviimmäksi tarpeen mukaan.  Kovin pienellä ruoka-annoksella koira voi jäädä nälkäiseksi ja pahimmillaan joidenkin ravintoaineiden saanti voi jäädä turhan vähäiseksi. Valtavan suuri, annostaulukon suositukset ylittävä, ruoka-annos puolestaan kuormittaa turhaan ruoansulatuskanavaa ja voi teoriassa johtaa jopa tiettyjen suojaravinteiden liialliseen saantiin.

Esimerkki ruoan energiapitoisuuden vaikutuksesta koiran annoskokoon. Esimerkkinä “Luna” 20kg, normaali aktiivisuus (kevyttä liikuntaa 1-3h päivässä), ihannepainoinen ja näin ollen energiantarve 1040kcal/vrk. Kaikki esimerkkiannokset ovat Lunalle sopivia päiväannoksia ja varmistavat oikean kalorimäärän lisäksi kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saannin.

Entäpä muut ruoat ja herkut?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että enintään 10 % koiran päivittäisestä energiansaannista tulisi muusta ruosta kuin tasapainoisesta täysravinnosta. Tähän osuuteen kuuluvat siis kaikki herkut, purutuotteet ja vaikkapa ruoantähteet. Näitä käytettäessä pääasiallisen ruoan määrää siis vähennetään vastaavasti. Mikäli koira on normaalipainoinen ja sen kehonkuntoa pidetään silmällä, ei jokaisen herkkupalan kaloripitoisuutta välttämättä toki ole tarpeen laskea, mutta perusajatus on hyvä pitää mielessä.

Täysravinnon ja muiden syötävien suhde on tärkeä paitsi painonhallinnan, myös tasapainoisen ravintoaineiden saannin kannalta. Herkuista saa helposti kaloreita, muttei välttämättä tarpeeksi esimerkiksi tärkeitä suojaravinteita.

Esimerkki kuivaruoan ja herkkujen annostelusta, käyttäen esimerkkinä “Lunaa” (20 kg, normaali aktiivisuus , ihannepainoinen) jonk energiantarve on 1040 kcal/vrk.

Koiran ruokinta-ajat

Aikuinen koira ruokitaan tyypillisesti kerran tai kahdesti päivässä, mutta ruokinnan voi hyvin aikatauluttaa koiran yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Joskus, esimerkiksi ruoansulatuskanavan vaivoista kärsivien koirien ruokinnassa, ruokintarytmin muutokset, kuten päivittäisen annoksen jakaminen useampaan ruokintakertaan, voivat auttaa oireiden hallinnassa.

Koiran ruokinta-ajat on hyvä pitää kohtuullisen säännöllisinä, mutta käytännön elämän helpottamiseksi koiraa ei välttämättä kannata totuttaa syömään aina juuri tietyllä kellonlyömällä. Esimerkiksi viikonloppuaamuisin voi olla mukava nukkua hieman pidempään ilman, että sängyn vieressä päivystää aina aamuruokaansa kello kuudelta odottava lemmikki. ⏰

Mikäli koiran kanssa ollaan menossa harrastamaan rankempaa liikuntaa, kannattaa ruokinta ajoittaa noin kolmesta neljään tuntia ennen suorituksen alkua. Heti suorituksen jälkeen koiralle voi tarjota veden ohella pienen määrän ruokaa energiavarastojen täydentämiseksi. Toinen ruoka-annos on hyvä antaa noin kahden tunnin sisällä liikunnan jälkeen hyvän palautumisen varmistamiseksi.

Kiinnostaako aihe vielä? 👀

Mikäli ruokinta-aiheiset blogipostaukset kiinnostavat, olemme myös kirjoittaneet nirson koiran ruokinnasta täällä ja täällä, vanhan koiran ruokinnasta sekä koiran laihdutukseen ja painonhallintaan liittyen. Löydät kaikki ruokinta-aiheiset artikkelimme blogin “Koiran ruokinta” -suodattimen valitsemalla.

Ja jos Tohtori Alvarin SUURI Ruokintaopas ei vielä ole entuudestaan tuttu, kannattaa se ehdottomasti napata lukulistalle täältä. 🤓

Vastaamme myös tuttuun tapaan aina kysymyksiin! Jos haluat keskustella koirasi yksilöllisistä tarpeista enemmän, voit varata maksuttoman ravitsemusneuvonnan eläinlääkärimme Hennan (eli itse tohtori Alvarin) etävastaanotolle täältä. ❤️